Azis St. Nicholas Church
Point
Find a guide to explore this place.
Saint Nicholas, also known as "Santa Claus", who was born in Patara and died in Myra, where he served as bishop, awaits his visitors in the tomb church built in his name. It is believed that St. Nicholas fell into his eternal sleep in this place.
Azis St. Nicholas Church
In Patara, one of the important port cities of the period, which hosted the Lycian Union Parliament Building, A.D. Saint Nicholas, born in 300 as the son of a wealthy wheat merchant, is considered the patron saint of children and sailors. He later became Bishop of Myra on the borders of Demre and is believed to have died on December 6, 365, at the age of 65. After the Ottoman Empire dominated the region, his bones were stolen by merchants from Bari, Italy, during the Crusades, and were buried in the basilica built in the name of Bari.
Nicholas Church
Today, the urban fabric, located approximately 6.00 meters above the ground level of the church, continued to maintain its importance in the 19th century. During the excavation and repair works in the church by the Russian Archaeological Institute in 1862-63, a new bell tower was built under the auspices of Russian Tsar Nicholas I. The church was examined within the framework of the Myra project of the German Archaeological Institute, following cleaning and repair works by the Antalya Museum in 1963-64. In the 1980s, due to problems with the church's covering system, the southern part of the building was covered with a steel and plastic roof. Between 1989-2009, Prof. from Hacettepe University. Dr. During the excavations carried out under the direction of Yıldız Ötüken, monastery structures, Episkopeion (bishopric structure), spaces related to the daily life of the monks and graves were found in the northern area of the church. He is currently working as a professor at Hacettepe University. Dr. Excavation, conservation and repair work continues in the building under the direction of Sema Doğan.
Miracles Are Painted on the Walls of the Church
On the walls of the church built in the name of St. Nicholas, who is considered the "Saint of Miracles" by the people of Myra, the miracles believed to have been performed by St. Nicholas are depicted. The sarcophagus from the Roman Era inside the church, decorated with fish scales and acanthus leaves, is thought to belong to Santa Claus. Additionally, bones thought to belong to St. Nicholas are exhibited in the Antalya Museum. Saint St. Nicholas Church is located in Demre district of Antalya.
Azis St. Where is Nicholas Church?
The tomb church of St. Nicholas, also known as the "Santa Claus Church," is located in the Demre district of Antalya. You can easily reach Demre from Antalya Bus Terminal by bus. The church is within walking distance of the town centre. The distance to Antalya center is 140 kilometers. Azis St.
Nicholas Church Entrance Fee?
The entrance fee to the church is 125 TL for 1 adult. You can visit every day of the week between 08:30 and 20:00. Additionally, Museum Card holders can enter free of charge.
While You're At It
You can go on a historical journey on carpets made from seashells in murex workshops by visiting the Lycian Civilizations Museum located in the ruins of Andriake, the port city of Myra. You can also add other historical places and museums to visit in Antalya to your route by visiting the Antalya Museums page on our website.
Features
Services Offered
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
@ayhanguzel8257
Aziz Nikolaos Müzesi - Demre - Antalya NOEL BABA... Öncelikle, Müze Kart, ŞART! Onu yazayım baştan. 2. Si otopark problemi büyük sorun! İSA 3'üncü yüzyılın ikinci yarısında Patara’da doğup Myra’da piskoposluk yapmış olan Aziz Nikolaos’ın saygın dini kişiliği, öldükten sonra aziz mertebesine ulaşmasını sağlamış, başta eski Rusya Çarlığı olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinin en popüler azizi olmuştur. Almanya’nın Freiburg, İtalya’nın Bari ve Napoli kentleri ile tüm Sicilya adasında özel saygı duyulan Aziz Nikolaos, Hollanda ve İngiliz dillerinde Santa Klaus olarak tanınmış, bunlar sayesinde Amerika’da da sevilerek New York’u koruyan azizlerden biri sayılmıştır. Avrupa’nın kuzey ülkelerinde çocukların koruyucusu ve sevindiricisi Noel Baba geleneği Aziz Nikolaos inancıyla bütünleştirilerek yarı dini ve çok popüler efsanevi bir tipin yaratılmasına sebep olmuştur. Bu tipin kökünün kuzey ülkelerinin çok eski inançlarından alındığı, Noel Baba’nın geyikler tarafından çekilen bir kızakla dolaşmasından anlaşılır. Hâlbuki gerçek Myralı Aziz Nikolaos’ın yaşadığı yerler hiç kar görmeyen Akdeniz kıyılarıdır. Onun zor durumda olan çocukları koruyucu kişiliği, Noel geceleri hediyeler getirdiğine inanılan sempatik bir ihtiyara dönüşmüştür. Aziz Nikolaos olarak özellikle Doğu Akdenizli gemiciler ona saygı göstermiş küçük, büyük bütün teknelere resmi veya ikonası asılmış, sefere çıkarken “Dümenini Aziz Nikolaos tutsun” dileği gelenek olmuştur. Aziz Nikolaos Kilisesi, Bizans sanat tarihinin önemli bir anıtı, mimari üslubu ve süslemesiyle Orta Bizans Dönemi’nin en seçkin örneğidir. İ.S. 5'nci yüzyılda Myra’nın (Demre) Likya eyaletinin başkenti, Myra Başpiskoposu’nun da Anadolu’nun ikinci büyük din otoritesi olması, Aziz Nikolaos’un ölümünden sonraki yıllarda şehrin saygınlığının artmasında büyük rol oynamıştır. Myra halkı ölümünden sonra Aziz adına önce bir anıt, sonra da büyük bir bazilika inşa ettirmiş, bu devirde Aziz adına İstanbul’da büyük bir kilise inşa edilmiştir. Myra’daki bazilika depremler ve şehre yapılan akınlar sonucu 8'inci yüzyılda büyük hasar görmüş, 9'uncu yüzyılda ise kubbeli kilise olarak yeniden inşa edilmiştir. Daha sonraki ilaveler 11'inci yüzyılda Orta Bizans devrinde gerçekleşir. Bu dönemin en önemli onarımının 1042’de İmparator IX. Konstantin ile karısı Zoe tarafından yapıldığı bilinmektedir. Duvar freskleri ve taban mozaiklerinin çoğu bu döneme aittir. Yüzyıllar içinde çeşitli nedenlerle tahrip olmuş kilisenin diğer geniş kapsamlı onarımı 1862 yılında Rus Çarı I. Nikolay tarafından gerçekleştirilmiştir. Orijinal planından oldukça sapmış bu onarıma ait çan kulesi ve omurgalı yeni orta kubbe ekleri bu çalışmaların ürünüdür. Bugünkü kilisenin özgün temelleri üzerinde değişik zamanlarda yapılmış birçok yapı bulunur. Böylece kilise çeşitli dönemlerde inşa edilmiş bir kompleks görünümündedir.
@culturkey
M.S. 400 yüzyıl da Piskopoz olarak hizmet etmiş St. Nikolas diye adlandırılan ve Patara doğumlu bizim Noel Baba diye tabir ettiğimiz kişi adına 5-6 yüzyılda Myra-Demrede yapılmış Ortodoks kilisesi. Bir efsaneye göre Hıristiyan dünyasında kutlanan Noel Bayramının doğduğu Kent.
@irfancelik8311
Unutulmuş mu, unutturulmaya çalışılmış mı anlayamadım. Kendisi küçük olmasına rağmen, değeri büyük tarihi miraslarımızdan biri. Restorasyon çalışmaları hala devam ediyor. Aziz Nikolasın lahdi üzerindeki işçiliği görmelisiniz. Her ne kadar kendini fotomodel sanıp, ortamı da sütudyo sanıp fotoğraf çeken yarım akıllı insanlarımızı görmek üzücü olsa da değerini bilenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. İçerisi çok temiz ve bakımlı, çıkışta hediyelik alabileceğiniz bir satış bölümü de var. Dış çevrede yine hediyelik eşya.satan dükkanlar mevcut. Ayrıca şahsi düşüncem olmakla beraber tarihi dokunun çevresindeki esnafın tüm tabelaların Yunanca olmasından rahatsız oldum. Türkçe ve diğer dillerde de olsa daha iyi olurdu. Aziz Nikolas sadece Yunanistan'a özgü bir kültür değil.
@gizemaygun2399
Restorasyon çalışmaları devam ediyor bazı kısımlarında, diğer kısımları biraz daha toparlansa bence daha iyi olabilir. Tabi söylenene göre değerli kısımlar sökülüp italyaya kaçırılmış özellikle aziz Nicholasın mezarından parçalar ve kemikleri.
@haliloguz
Tarihsel önemi çok büyük bir kilise, fakat ziyaret açısından bakarsak şu sıralar restorasyonda olduğu için çok gezemiyorsunuz. İçeride çok küçük bir yerde mozaik resim var, çok göze hitap eden bir yer değil, ama düzgün ve hakkıyla restorasyon yapılırsa çok güzel olacaktır. Giriş ücretli, fakat Myra'ya gittiyseniz oradan aldığınız müze kartla giriş yapabilirsiniz, eğer gitmediyseniz burada tam 60tl öğrenci 30tl ye müze kart alın ve mutlaka Myra'ya da gidin, kartlarınız orada geçerli olacaktır.
@aytacakbas8561
Demre’de görülmesi gereken önemli bir kilisedir. Oldukça iyi bir şekilde korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış nadide bir yapıdır. Bu yapıyı daha da yaşatmak adına restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Müzekart ile giriş yapılabilmektedir. Zaman zaman gelen turist kafileleri sebebiyle kalabalık olabilmektedir. Ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
@osmanozdemir2392
Demre merkezde müze kartı olarak girilebiliyor. Müze kart geçerli. Yarısı halihazırda restorasyonda. Özellikle hristiyanların sıkça ziyaret ettiği kilise
@gezenti
Sayın st. Nicholas kilisesine gittik ancak bizim şansımıza çoğu yerler tekrardan restorasyon içerisindeydi bazı yerlerini göremedik çoğu yer kapalıydı ncak içeriye girdikten sonra baktığımızda giriş tarafını tamamen kapatmışlar kendileri tarafından bir giriş yapılmış çok güzel bir şekilde korunaklı olarak duruyor etrafa baktığınızda çok güzel yapıt olduğu belli aynı şekilde müze kartınız ile ücretsiz olarak girebiliyorsunuz ve oradan nikolas'ın mezarını görebilirsiniz ancak içerisinde kendisi yok çalınmış o yüzden yine de insanlar orada dua ediyorlar bence gitmenizi tavsiye ederim en sağlam Durmuş antik kent olarak da geçebilir bence Nicolas kilisesi
@sayeaydin
Tarihi yerleri çok severim. Yabancıların dini yerlerine verdikleri deger hayrete düşürdü beni. Girerken bayanların başlarını kapatmaları hepsinin dua etmeleri bu yere saygıları hayranlıkla izledim. Kilise bakımda oldugu için çogu yeri göremedik ama o tarih kokusu eski taş ve yazılar beni benden almaya yetti.
@Sevara Arancı
Tarihi yerleri çok severim. Yabancıların dini yerlerine verdikleri deger hayrete düşürdü beni. Girerken bayanların başlarını kapatmaları hepsinin dua etmeleri bu yere saygıları hayranlıkla izledim. Kilise bakımda oldugu için çogu yeri göremedik ama o tarih kokusu eski taş ve yazılar beni benden almaya yetti.
@gorkemdnz
Tarihi yerleri çok severim. Yabancıların dini yerlerine verdikleri deger hayrete düşürdü beni. Girerken bayanların başlarını kapatmaları hepsinin dua etmeleri bu yere saygıları hayranlıkla izledim. Kilise bakımda oldugu için çogu yeri göremedik ama o tarih kokusu eski taş ve yazılar beni benden almaya yetti.