Ihlara Valley
Point
Find a guide to explore this place.
Ihlara Valley has been considered an important religious center since the founding of Christianity and is known as one of the largest canyons in the world. There are countless churches and historical living spaces in the 14-kilometer valley.
The Natural Wonder That Formed the Valley: Ihlara Valley was formed centuries ago by the volcanic layer formed by the eruption of Hasan Mountain, natural events and the erosion of the Melendiz Stream. This impressive canyon, whose height can reach 120 meters, starts in Ihlara Town and extends to Selime via Belisırma and Yaprakhisar. Because the Melendiz Stream passes through the valley, the ancient inhabitants of the region were called "the people of the turning water", that is, "Peristremma".
Deep Breath in the Valley
Pioneering Christian clergy grew up in the region starting from the 4th century. Among the prominent names of this period are Basilius of Kayseri, who determined monastic rules different from Egypt and Syria, and Gregory of St. Nazianzos, who founded a sect by providing a new explanation of the father-son-holy spirit trinity (trinity).
14 Out of 105 Churches Are Open to Visitors. In the region covering Belisırma, Ihlara and Gelveri (Güzelyurt) within the borders of Cappadocia, those who descend the 382 steps and follow a lush green valley floor will encounter many churches and living spaces.
The frescoed churches, which were formed thanks to the geological features of the region, were carved into the rocks in accordance with the monastery spirit. 14 out of 105 of these churches, namely Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı and Batkın Churches, are open to visitors. While Eastern influence is observed in those close to Ihlara, Byzantine type wall paintings can be found in the churches around Belisırma.
History of Ihlara Valley
Ihlara Valley is a canyon valley formed as a result of stream erosion by lava erupted from Hasandağı volcano. After a process of millions of years, Melendiz Stream was shaped by erosion activity in this canyon-like valley, which is 14 kilometers long and rises up to 110 meters in places.
Where is Ihlara Valley?
Ihlara Valley is located in Güzelyurt district of Aksaray. Ihlara Valley, which is 39 km away from the city centre, is 12.5 km away from the district centre. You can visit every day of the week between 08.30 and 19:00. Full Address: 68570 Ihlara/Güzelyurt/Aksaray
Ihlara Valley Entrance Fee?
Aksaray Ihlara Valley entrance fee is offered with an entrance fee of 90 TL in 2022 and an audio guide service is offered. The valley, which is open every day of the week, can be visited between 08:30 in the morning and 19:00 in the evening.
While You're At It
With places such as Belisırma Village, where you can benefit from the healing waters of Ziga Thermal Spring and take a break in the gazebos built on the Melendiz Stream, Ihlara Valley impresses its visitors not only with its historical importance but also with its natural beauties. You can discover other historical places and museums to visit in Aksaray by visiting the Aksaray Museums page.
Features
Services Offered
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
@mi5013
Girişler: -> Araç park yeri ücretlidir. 15 ₺ dir. -> Müze kart ve öğretmen kartı geçerlidir. Doğal bir güzellik. Vadiye yapay merdivenlerle inilir. İnmesi ve çıkması yorucudur. Vadiden yukarı çıkıldığında insan nefes nefese kalır. İçerinde çok sayıda geçmişe ait kiliseler bulunur. Vadinin içinde dere geçer ve her iki taraftan yürüyüş yolu vardır.
@bilgekirbas3754
Görebileceğiniz en güzel Ören yerlerinden birisi ? Fırsatı olan herkes mutlaka gitmeli. Yolu rahat her model araba ile ulaşım sağlanıyor. Aksaray’dan belediye otobüsü de geliyor. Giriş otopark ücreti 25 Tl - Ören Yeri giriş ücreti de 60 Tl. Engelli kimlik kartı otopark ücreti için ve Ören yeri için de ücretsiz giriş sağlıyor. Müzekart sahipleri burayı da ücretsiz gezebiliyor. Upuzun ve dik bir merdivenden sonra vadiye ulaşıyorsunuz vadi içerisi harika. Fotoğraf çekimi için çok güzel noktalar oluşturulmuş. Vadi içerisinde dinlenmek ve bir şeyler içmek için de çay bahçesi tarzında mekanları var fakat aşırı yüksek fiyatları var. Yanınızda girerken su götürmek mantıklı olabilir :) Çıkışta hediye alınabilecek ufak dükkanlar var, güzel hatıralık ürünler var fiyatlar 7,5 ile 25 TL arasında değişiyor.
@timurkarahisarl2920
İçinde bir çok sürprizleri barındıran mutlaka görülmesi gereken yerler listenize alınması gereken bir yer. Bol yürüyüş gerektiriyor, vadiye inerken usenmeden saydığımız 389 adet basamak mevcut, iniş çok sorun değil ama vadi içindeki uzun yürüyüşlerine sonra dönüş sırasında 3-5 mola ile ancak çıkılıyor. Seyahat için tam gün ayırmanın gerekebilir içinde 3-4 tane kilise bulunuyor.
@umutcan9187
Beğeneceğinize eminim. Giriş müzekart ile 60 TL, 30 TL (indirimli) ve 10 TL (emekli öğretmen vb) Öğretmenlere ücretsiz. Normalde 90 TL. 150 hatta 200 metreyi bulan merdivenleri inmek ve çıkmak sizi biraz zorlayabilir. Onun dışında; göreceğiniz kilise ve diğer kalıntıların üzerine kazınmış isimler de canınızı sıkabilir. Fakat, olağanüstü bir mekanda gezerken ayağınızı dereye sokabilmenin keyfi, bütün bu olumsuzlukları unutturacaktır. Yanınıza su ve azcık atıştırmalık almanız cebiniz açısından iyi olur. Keyifli gezmeler.
@anilcankurt
Roma dönemine ait 9-11. Yüzyıl dönemine ait kiliseler bulunduran vadimiz. Hem doğa hem tarih açısından oldukça zengin bir mekan. 18 yaş altı ve 65 üstü ücretsiz. Müze kartla ücretsiz girilebiliyor. Her iki yönde uzun patikalara ve çok sayıda kiliselere sahip. Kiliselerin çoğu maalesef tahrip edilmiş durumda. Genellikle sol patikaya gidilmesine rağmen sağ tarafta da güzel bir şelale bulunuyor. Bilet gişesinden vadiye inmek için uzun merdivenleri inmek gerekiyor hareket sıkıntısı olan vatandaşlar için uygun değil. Turla veya kendi başınıza gelebilirsiniz. İçerisinde küçük restorantlar mevcut. Her iki yönü de gezmenizi öneririm. Şelalenin ilerisinde de bir giriş var isterseniz oradan girip diğer uca doğru gidebilirsiniz. Doğal ve tarihi açıdan zengin bir mekan Aksaray bölgesine gelen herkese ziyaret etmesini tavsiye ederim
@muazzezaksoy
Müze kart ile ücretsiz girebilirsiniz. Sekiz yaş üstü çocuklardan ücret alıyorlar. Uzunca bir yürüyüş parkuru var ama çok zorlu değil her yaştan insan yürüyebilir. İki giriş arasında çay bahçesi var ancak bize pahalı geldi. Sık sık dinlenmek için oturma yerleri mevcut ve bol bol fotoğraf çekilmek için şirin alanlar düzenlemişler. 9 yaşındaki oğlumuzla sıkılmadan yürüdük. Biz vadi başı girişinden girip Belisırma girişine kadar yürüyüp geri geldik çünkü aracımızı orada bırakmıştık. Dilerseniz diğer çıkıştan çıkıp taksi ile dönebilirsiniz. Taksi ücretiniz 100 lira civarında olduğunu söylediler.