Zeynel Abidin Tomb
4.9
Point
Find Guide
Find a guide to explore this place.
Zeynel Abidin Tomb is one of the popular places with Kayseri. This page was created automatically by localbot to give information about Zeynel Abidin Tomb. As soon as we will be updated by our local guide team and more detailed information will be shared. Visit this page again soon to get more information about Zeynel Abidin Tomb. You can look at the comments section of local guides to read Zeynel Abidin Tomb thoughts. You can visit our Kayseri page to explore more visitors from Kayseri region.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
4.9
Scoring :
@mehmetay4090
Kayseri saat kulesinin batısında sivas bulvarına yakın bir konumdadır. İmam Sultan adı ile anılan Zeynel Abidin, 1414 yılında Kayseri’de vefat etmiş ve mezarı üzerine bugünkü yerde mütevazı bir türbe yapılmıştır. II. Abdülhamit zamanında, 1886 yılında ise Zeynel Abidin’in mezarının bulunduğu yere mevcut türbe inşa ettirilmiştir.
@nejat1634
Kayserinin manevi değerlerinden bi yer zaten kayserinin merkezi de olduğundan herkesin önünden geçtiği bi konumda
@sumeyyea915
Maalesef erken saatte kapandığı için yetişemedik. Dışarıdan ziyaret yapmak durumunda kaldık. Kışın 5 de kapanması normalken yazın uzun günlerde neden ikindi vakti kapanır anlamıyorum.
@mesutozguven
Karamanoğulları Kasım bey tarafından yaptırılmıştır.
@adnadrian8279
Kayseri nin en işlek yeri, meydanda büyük bir veli olan Zeynel Abidin türbesini ne zaman ziyaret edip, türbe içine girmek istesem maalesef kapının kapalı olduğunu gördüm. Dışarıdan yapılan dua da kabul olur bilirim ama kapısı niçin devamlı kapalı anlayamadım. Görevlisi mi yok acaba.. Yoksa başka bir sebebtrn mi kapalı. Bir kapısına yakın ayakkabı ile girmeyin yazıyor. Sanki kapı açıkta...
@aski3258
Nusaybin ilçesi merkez Zeynelabidin Camii Külliyesi ile ilgili Müze arşivinde yapılan incelemede, Camiinin 1991 yılında külltür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alındığı anlaşılmıştır. Zeynelabidin Camii Külliyesi: Cami, minare, iki türbe: Zeynelabidin ve onun kız kardeşi Sitti Zeynep Türbeleri, şadırvan, medrese odaları, mezarlık alanı ve yeni abdesthane yapılarından müteşekkildir. Türbe üzerindeki kitabeye göre yapı hicri 6'ncı yüzyıl, miladi 12'nci yüzyılda yapılmıştır. Külliye yapı olarak bahçeli açık avlulunun içerisinde şekillenmiş olup; genel olarak L plan şemasında kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir. Avlunun doğu kısmındaki minare 1956 yılında yapılmıştır. Kuzeyden giriş yapılan, Cami harim mekânı kare planda olup kalınpayelerle destekli çapraz tonozla örtülmüştür. Caminin mermer mihrap ve minberi yeni yapıdır. Yapı sonraki dönemlerde onarılmış ve bu onarımlarla revaklı son cemaat mekânının üzerinde bayan ibadet mahfili eklenmiştir. Cami ibadet mekânının güney batı köşesinde taş basamakla inilen ve kubbe ile örtülü kare planlı mekânda: Hazreti Muhammedin (s.a.v) ehli beytinden hazreti Hüseyin'e 13'ncü kuşaktan torun olan Molla Zeynelabidin Türbesi yer almakta olup; türbenin batı bitişiğinde ise Zeynelabidirıin kız kardeşi: Seyyidete Sitti Zeynep Türbesi mevcuttur. Söz konusu mezarlar kubbe ile örtülü sanduka tipli olup; üzerleri Arapça ayet yazılı yeşil örtüyle kaplanmıştır. Türbe kapısı üzerindeki Arapça kitabede yapının hicri 553 yılında inşa edildiği yazılıdır. Bu, miladi 1159 yılına denk gelmektedir; böylece Külliye yapısı miladi 12'nci yüzyıla tarihlenmektedir. Ayrıca Sitti Zeynep türbesinin cephesindeki başka bir onarım kitabesinde miladi: 1821 tarihi okunmaktadır. Külliyenin batı kısmı eskiden medrese iken günümüzde kız Kuran kursu ve türbe ziyaret mekânlarındarı müteşekkildir, bu bölümlerin batısında ise yeni abdest mekanları mevcuttur. Avlunun kuzey kesimi bahçe ile çevrelenmiştir. Avlunun batı köşesinde abdest şadırvanı yer almaktadır. Caminin doğu ve güney cephelerinde büyük mezarlık alanı mevcut olup; doğu bitişiğindeki süslemeli (sarıklı) taş sanduka tipli mezarlar Tayyi aşireti şeyhlerine ait olup; 19'uncu yüzyıl geç Osmanlı dönemine tarihlenmektedir. Diğer mezarlar ise günümüze aittir. Ayrıca Müze arşivinde bu mezarlıkla ilgili herhangi bir tescil kaydı bulunmamaktadır. Zeynelabidin Camii Külliyesinin doğu avlu cephesi bitişiğinde ise miladi: 4'üncü yüzyıla tarihlenen Mor Yakup Kilisesi (Manastır) yer almaktadır. Günümüzde iki yapı Cami ve Kilise arası tek avlu olarak birleştirilmiş ve kilise tarafı kazısı tamamlanmıştır. Söz konusu alan ve yapıların Bakanlığımız tarafından kültür inanç parkı olarak turizme açılması planlanmaktadır.
@iuguro5616
Çok şükür ki hemen yaninda büfe yada başka bir dükkan açılmasına müsaade etmemişler ve yapının değerini koruyabilmişler. Çarşıda meydanın ortasında ziyaretçilerini bekleyen kendi halinde bir yapı. Bu şekilde korunmuş olmasına çok sevindim. Sadece girişine galoşlar koyulsa ve gelenler ayakkabılarını çıkartmak zorunda kalmadan galoş giyerek içeri girebilseler çok daha iyi olurdu, belki yaparlar yakında.
@seyyahamca8683
Seyyid Zeynelabidin gibi bir manevi şahsiyetin türbesi Kayserinin en merkezinde Sivas caddesi üzeri Meydanda, ama nedense kimse ziyaret etmiyor.
@serraisil1922
Türbe olarak konumlandırılan bu yerde Zeynep Abidin öbür adı ile İmam Sultan yatmaktadır. Ziyaret saatleri içinde içeri girip namaz kılmak mümkündür. Zamanında bu türbenin bakımı ve temizliği için yanına bir ev yaptırılıp görevli yerleştirilmiş. Bu zatın etrafta hayrına yaptırdığı çeşme , tekke ve camiler bulunmaktadır
@mustafacanpolat5076
Rufai Tarikatı’nın ileri gelenlerinden Zeynel Abidin’in 15. yüzyılda bugünkü türbenin bulunduğu çevreye tekke, cami ve çeşme yaptırdığı bilinmektedir. Kayseri’de İmam Sultan adı ile anılan Zeynel Abidin, 1414 yılında Kayseri’de vefat etmiş ve mezarı üzerine bugünkü yerde mütevazı bir türbe yapılmıştır. II. Abdülhamit zamanında, 1886 yılında ise Zeynel Abidin’in mezarının bulunduğu yere mevcut türbe inşa ettirilmiştir. Türbe, kare planlı bir yapı olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. Dört tarafında üçer pencere bulunan yapının bütün pencerelerinin üstünde iki satırlık beyitler dolanmaktadır. Türbe mekânının ortasında Zeynel Abidin’in sandukası bulunmaktadır. Yapının giriş kapısı üzerinde bulunan inşa kitabesinde, oval bir madalyona işlenmiş ll. Abdülhamit’in tuğrası yer almaktadır.