Mardin Ulu Camisi
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Mardin Ulu Camisi, Mardin şehrinin keskin tepelerindeki kartal yuvasında bulunan önemli bir tarihî mirastır. 10. yüzyıl sonlarında inşa edilen bu turistik mekân, Mardin’in güneydoğu Anadolu'daki kültürlerini ve tarihlerini koruyan kıymetli bir eserdir. Mardin Ulu Camisi'nin Avşar ve Zinciri Oymacılar zamanından beri korunmuş olduğu düşünülmektedir. Çeşitli tarihî süreçlerden geçen bu camii, bugün çok sayıda tarih ve kültür meraklısına adeta cazibe merkezi olarak seyahat etmek üzere cazibe merkezi durumuna gelmiştir.
İnanılmaz Mimari Yapısı
Mardin Ulu Camisi’nin ilk inşaatı, Ulu Cami, Abdulla ibn Ziyad tarafından, 857’de Umayyad Sultanı Abd al-Malik zamanında yapılmıştır. Camii, dev bir kale, içinde de çeşitli şekillerde çizgili mermer kaplamaların yer aldığı dört sütun ve dome ve kare bir ibadethane içeren sütunlu bir cami olarak tasarlanmıştır. Camii, çok sayıda sütun ve arka sütun üstünde açık avlu olan büyük bir mekân olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca, camii, bulunduğu orman alanının etrafındaki muhteşem manzaraların keyfini sürmek için avlunun genişliğinden faydalanarak iri kişilerin rahatça girmesi için özel olarak tasarlanmış bir kapı olduğunu unutmamalıdır.
İç Tasarım ve Sanat
Mardin Ulu Camisi'nin içindeki dekor, aynı zamanda Mardin'in coğrafyasının kültürüne selam verir. İsimsiz işçiler tarafından yapıldı ve şehrin Kürt, Arap ve Ermeni topluluklarının kombinasyonuyla tasarlanmıştır. Mekanın mihrap kısmı, dokuz mihrap ve avlunun üzerinde kainatın muazzam imajlarının izlerini taşımaktadır. Avluyu tamamlayan zemine Turkuaz - yeşil renkleri kullanılmıştır. Mihrap ve minber de kenevir, aynı renklerde süslenmişlerdir. Aynı zamanda, duvarlarda ve tavanlarda Hindistan'a özgü çiçek motifleri kullanılmıştır. Dolayısıyla, camii hem muhteşem bir mimari harikası olarak değerlendirilir, hem de görüntü ve dekorasyon açısından kıymetli bir eserdir.
Eşsiz Manzara
Mardin Ulu Camisi'ni daha da özel bir vaziyete getiren çok sayıda tepeli vadilerinden manzara görülüyor. Mardin'e doğru ilerlerken, çoğu zaman etrafınızı saracak ormanlar ve tabiatın güzelliği göz kamaştırıyor. Aşağıdaki camiiye ulaştığınızda, gözleriniz alabildiğince uzaklara bakacak ve sonsuz toprakların bitmeyen şelaleleri ve dağlarından ulaşacağınız güzel manzaralara şahit olacağınızı keşfedeceksiniz. Mardin Ulu Camisi'nin arkasındaki topraklarda, şehir tarihi derinliklerini keşfetmek için birçok tarihi yer gizliyor.
Sonuç
Mardin Ulu Camisi, Mardin’in güneydoğu Anadolu'daki tarihini, geleneklerini ve kültürünü bir modern yapı ile çağdaş shellesmenin bir araya getirilmesiyle özetleyen eşsiz bir mirastır. Mükemmel mimari, harika mihrap, tüm duvar ve tavanların çok renkli süslemeleri, açık avlulardan oluşan mekanı tamamlayan conta ve eşsiz manzaralarıyla bu mekân, Mardin’in turistik bir cazibe merkezi olduğunu iddia edilebilir. Tepelerinin üzerindeki kartal yuvasındaki Mardin Ulu Camisi'ne uğrayanlar, seyahatlerinde muhteşem bir deneyim yaşayacaklar.
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@gnristan
Mardine her gelişimde illa giderim, en çokta orada olan Çocuklardan her ayrıntısına kadar düşünülmüş yapılmış dinimizi simgeleyen anlamlari dinlemesini severim. Hem bilgi ediliyoruz hem çocuklar da sevinmiş gönülleri yapılmış oluyor. Hemen çıkışta da sağ tarafta bir cafe var en üst katta oturup tepeden de bakabiliyorsunuz. Kücük Hediyeler satın alıp yolunuza devam da edebiliyorsunuz. Tabi Ulu Camiye gitmişken içerisini görüp gitmek de olmaz girmişken iki rekat nafile Namazı da kılmadan gitmeyin derim kalplerimiz ısınsın büyüleyici olsun. İnanın hep gelmek isteyeceksiniz.
@konumneresi
Mardinde gidip mutlaka uğrayın Ordaki gençlerin ve çocukların anlatımına göre, minare işaret parmağımızı (tevhid parmağımızı la ilahe illallah) yani işaret parmağımızı, minareledeki 3 halka parmakdaki 3 boğumu ve ilk boğumdaki işaretler........ gerisini orda dinlemenizi tavsiye ederim. Caminin içinde Peygamberimiz Hz.Muhammed sav Sakalı şerifi var, mutlaka ziyaret edip görünüz. Ayrıca yılan tılsımı ve akrep tılsımı var kubbe altında, hangi kubbenin altından geçenler seniz o hayvan size zara vermiyor sokmuyor. Ama akrep tılsımı çalınmış, yılan tılsımı vardı sadece onun altından geçtik. Mardine gittiğinizde uğramanızı şiddetle tavsiye ederim
@muhammetkasimde
Peygamber efendimiz (sav)’in sakalı şerifi bulunmaktadır. Eski tarihi ihtişamıyla huzur veren güzel bir cami
@esrasahin1523
Mardine geldiyseniz kesinlikle ziyaret etmeniz gereken mekanlardan. 10 yıl öncede gelmiştim içerisindeki çeşme akıyordu. Malesefbu ziyaretimde çeşme akmiyordu. Mardindeki çoğu yerde çeşmelerin akmaması dikkatimi çekti. Zinciriye medresesi de aynı idi.
@hikmetakca6574
Muazzam bir camii. Sakal-ı Şerif huzurla doldurmuş bu nezih camiiyi. Mutlaka iki rekat da olsa namaz kılmalısınız.
@nay5674
Artuklu Dönemi mimari örneklerinden, dilimli kubbesi ve minaresiyle Mardin’in sembolü olan Mardin Ulu Cami kayıtlara göre iki minareli inşa edilmiştir. Caminin bugün mevcut olan tek minaresinin kare kaidesindeki yazıt, yapım tarihini 1176 olarak vermektedir, fakat bugünkü minare 1888/1889 yıllarında yeni ve elektik bir üslupla yapılmıştır. Bazı Süryani yazarlar kiliseden çevrildiğini söylerler. Yapı kiliseden çevrilmemiş olsa bile, yerinde eski bir kilisenin bulunması muhtemeldir. Yapı 12'nci yüzyıl Artuklu Dönemi mimarisinin temel özelliklerini yansıtır. Erken dönemde özellikle güneydoğuda meydana çıkan, mihrap önü kubbeli enine gelişen cami plan ve formunun çok önemli bir örneğidir. Yapının malzemesi düzgün kesme taştır. Ulu Cami’nin kubbesi dıştan yivleme tekniğiyle yapılmıştır. İlk olarak bu binada kullanılmış ve sonraları Mardin’de gelenek halini almıştır ki bazı geç dönem Artuklu yapılarında karakteristiktir. Caminin dikdörtgen avlusu kuzeyinde kalır. Avlunun güneyinde mihrap duvarına paralel, beşik tonozlu üç neften oluşan, mihrap duvarına yakın iki nefin kubbe ile kesildiği, enine gelişmiş, mihrap önü kubbeli bir şema görülür. Bu şema, aynı zamanda, çevredeki birçok yapı tarafından taklit edilmiş bir modeldir. Kaynak: Mardin Valiliği, "Kent Haritası ve Şehir Planı", 2013
@cduoi1021
Eski Mardin'de görülmesi gereken nadide eserlerden biri olan Ulucami Mardindeki camilerin en eskisidir. Minare kaidesindeki 1176 tarihli kitabeye göre, Diyarbekir Meliki 2. Kutbüddin İlgazi tarafından yaptırıldığı yazıyormuş . 16 değişik kitabesi bulunan yapı, Artuklu ve Akkoyunlu dönemine ait izler taşıyor. 1400'de Timur istilâsında zarar gören ve bir minaresi yıkılan cami Akkoyunlu ve Memlükler zamanında onarılmış. Osmanlı döneminde de ciddi tamiratlar gören yapı, en son 2010 yılında restore edilmiş. Cami 12'nci yüzyıl Artuklu Dönemi mimarisinin temel özelliklerini yansıtır. Erken dönemde özellikle güneydoğuda meydana çıkan, mihrap önü kubbeli enine gelişen cami plan ve formunun önemli bir örneğidir. Yapının malzemesi düzgün kesme taştır. Ulu Cami’nin kubbesi dıştan yivleme tekniğiyle yapılmış. İlk olarak bu binada kullanılmış ve sonraları Mardin’de gelenek halini almıştır ki buda daha sonra yapılan Artuklu yapılarında ki karakteristik özellikleri vermiş
@aliyeceylanozde6296
Yapı , mimarisi çok güzel etkileyici. Fakat camii içerisi , abdest alacak yerler, wc ler aşırı bakımsız ve çok kirli. Hristıyanların ibadethanesi Mor Gabriel Manastırına bakıyorum bir de Müslümanların ibadethanesi Ulu camiiye bakıyorum ; inanın Hrsitıyanlar bizden daha çok dinlerine bağlı ve kutsallarına saygılılar, sahip çıkıyorlar
@benbilmemgezenb7504
Harika işlemelere sahip bir minare ile göz kamaştırıyor. 820 yıllık cami. Avlusunda Mardinli çocuklar size tarihini anlatmak için hazır bekliyor.
@kahramankurutka3558
MS. 1199 yılında yapılan tarihi camii Mardin'in simge eserlerin başında gelir. Gece gündüz ziyaret edebilirsiniz. İçerisinde sakalı şerif bulunmaktadır. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir eser.