Van Kalesi
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Van ve tarihi mekanlarının taşıdığı güzellikleri barındıran Van Kalesi, tarihi ve havacılık turizminin en önemli noktalarından biridir. Sığır sürülerinin çoğaldığı bu kalenin tarihsel önemi, bölgenin özelliklerine yakışır bir şekilde seyahat edenleri doyumsuz hazlarla buluşturmaktadır.
Tarihi
Van Kalesi, M.Ö. 8. yüzyılda Pers İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. Tarihi mekân, eser faaliyetleri ve eşsiz dokularıyla ABD Hoover Kışlası tarafından 1923 yılında koruma altına alınmıştır. Günümüzde, kalenin gücünün kaybolmaması için kanuni önlemler alınmıştır. Kalenin takip eden yıllarda farklı kültürlerin etkisinden geçmesiyle, bugün güzelliğiyle eşsiz tarihi bir anıt haline gelmiştir.
Etkinlik ve Aktiviteler
Van Kalesi, dünyaca ünlü tarihi ve kültürel alan ardında bölgenin en önemli gezilecek yerlerinden biridir. Buranın en önemli etkinlikleri, üç gece süren şimşek ve yıldırım festivali olarak bilinmektedir. Festival, geceleri kulelerin üzerinde şimşeklerin çakmasını seyrettiğiniz canlı müzik performanslarıyla gerçekleştirilir.
Van Kalesi'nde, paylaşılan yemekler, baladaki güzel sanat gösterileri ve sosyal etkinlikler de canlı halde yaşanmaktadır. İmparatorluğun zengin tarihi tarzını yansıtan gotik stilli restoranlar da, sosyal alan havasının yaşanmasını sağlamaktadır.
Kültür Gezileri
Van Kalesi'nde, tarihi anıtların tadını çıkarmak isteyenler için çeşitli kültür gezileri bulunmaktadır. Gezide daha önce hiç görülmemiş manzaralarla Van Kalesini keşfe çıkabilecek ziyaretçiler, farklı kültürleri, gotik mimariyi, obeliskleri ve efsaneleri öğrenebileceklerdir.
Manzaralar
Van Kalesi, bitmek tükenmek bilmeyen süslü şehriyle muhteşem manzarasıyla seyahatte ziyaretçileri büyüleyen benzersiz bir mekanın özelliklerini bir arada sunmaktadır. Kalenin dört kule arasından Manzara dosyasına binlerce sayfa tutacak güzellikler gözünüze çarpmaktadır.
Fotoğrafçılar için özellikle etkileyici olan bu muhteşem manzaralar, Van Kalesi'nin manzaralarla övülmeye değer mesafede bulunmasından gelmektedir.
Van Kalesi, tarihi eserleri, doğasının güzelliği ve çeşitli etkinlikleriyle tarihi yolculuğu hissedenlerin, kendini benzersiz bir dünyada hissedebilecekleri eşsiz bir mekân konumuna sahiptir. Kalenin gerçekten nefes kesen güzelliği, havacılık turistleri ve tarihi ziyaretleriyle seyahat etmeyi seven herkesi, birçok güzel geceyi paylaşılan manzaralarla doldurmaya davet ediyor.
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@antalyarehber
Yolunuz Van'a düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ediyorum. Kaleyi gezmek için en az 2 saatinizi ayırmalısınız. Giriş ücreti 20 lira, müzekart geçerli, 65 yaş üstü ücretsiz... Van il merkezinin sınırları içerisinde olup, merkeze 5 km mesafede bulunmaktadır. Van ovasındaki doğu-batı doğrultusunda uzanan kaya kütlesi üzerine kurulmuştur. Kayalık, 20-120 m arasında değişen genişlikte, 1800 m uzunluğunda ve 100 m. yüksekliğinde doğal bir kütleye sahiptir. Güneyden sarp ve dik, kuzeyden meyilli topografik bir özellik göstermektedir. Üç bölümlü kalenin kuzeydeki çıkış yolu, batıdan doğuya doğru hafif rampa şeklindedir. Tuşpa adıyla uzun süre Urartu Devleti'nin başkentliğini yapan kale, Urartu kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında kurulmuştur. Kalede Urartular'dan kalma Madır (Sardur) Burcu, Analı-Kız açık hava tapınağı, 1. Argişti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, Bin Merdivenler ile ana kayaya oyulmuş sur duvar yatakları ve sur duvarları bulunmaktadır. Kalede Urartular'dan sonra Osmanlı'ya kadar Pers yazıtı dışında herhangi bir kalıntı gelmemiştir. Doğu tarafindaki sur ve kuleler, kuzey batıya bakan kale giriş kapısı, tahkimat ve diger beden duvarları, Yukarı Kale, Süleyman Han Cami ve minaresi ile askeri amaçlı kerpiç ve taştan çeşitli yapılar, Osmanlı döneminden kalmadır. Tahkimatı sağlayan beden duvarları, burçlar ve kuleler moloz taş, kerpiç ile kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Bu duvar ve tahkimatlar kuzeyden kalenin siluetini oluşturmaktadır. Osmanlı döneminde kale tamamen askeri amaçlı olarak kullanılmıştır. Asıl şehir kalenin güneyinde kurulmuştur. Burası da surlarla çevrilmiş. 1915’ten sonraki tahrip olmuş haliyle günümüze ulaşmıştır.
@mozart858
Urartu Krallığı tarafından yapılan 2800 yıllık kale gördüğüm en büyük kalelerden biri. Biraz zahmetli ama bir o kadar da keyifli bir tırmanışla kalenin en tepesine varabiliyorsunuz. Sarp bir kayalık üzerine kurulu kaleden tüm Van 'ı görebiliyorsunuz. Kalenin tepesinde insanın aklına gelen soru; bu kale o zamanın şartlarında nasıl inşaa edilmiş, oluyor. Etkileyeciliği kadar görkemiyle de insanı büyülüyor. Kesinlikle görmeniz gereken bir yapı. Van 'da evlenmiş olsam herkesin yaptığı gibi kesinlikle dış çekim için buraya gelirdim. 4-5 çiftin dış çekimlerini izledik. Allah mesut etsin hepsini. :) Kalenin girişinde kafe var. Geziyi bitirdiğinizde oturup çay keyfi yapabilirsiniz. Kaleye giriş ücretli. Müzekart geçerli. Öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz. Navigasyona kalenin konumunu girerseniz dikkat etmelisiniz. Navigasyon kalenin ilk giriş yani şu an kullanılmayan kapısına götürüyor. Bu girişe gittiğinizde tabelalar sizi yeni girişe götürüyor. Tabelalara dikkat edin. Bazılarının yönü tam olarak belli değil. Keyifli geziler dilerim.
@cansuozer6565
26.07.2022 tarihinde önce Ahtamar Kilisesi'ni ziyarete gittik. Sonraki durağımız olarak belirlediğimiz Van Müzesi ile Van Kalesi'nin kapanış saati 17:00 olarak verilmiş. Yaz mevsiminde tüm resmi müzelerin çalışma saatlerinin uzatıldığını bildiğimiz için güncel durumu öğrenmek üzere müzeye telefon ettik; çeşitli aralıklarla toplam 17 kere aramamıza ve her aradığımızda uzun uzun çaldırmamıza rağmen tek kez bile cevap veren olmadı! Akdamar Adası'ndaki müze görevlisine sorduğumuzda bilmediğini ve yardımcı olamayacağını söyledi. Hem Google'da hem de resmi internet sitesinde müzeye dair sadece bir telefon numarası verildiği için başka bir numaradan aramayı da deneyemedik. Hiçbir şekilde iletişime geçemediğimizden, 17:00'de kapanacağını varsayarak yola koyulup müzeye vardığımızda son ziyaretçi girişinin 18:30'da kabul edildiğini öğrendik. Bu denli iddialı, gösterişli ve faydalı bir müzenin, saatlerce telefona cevap vermeyecek kadar kurumsallıktan uzak olması çok yazık! Özenerek ve olanca emekle kurulmuş böyle bir kültür, eğitim ve turizm müessesesi telefona bakmaktan acizse; gelişme, ilerleme, kalkınma, müzecilikte çağ atlama adına ne söylense boş değil midir?!
@fatiherduzen2900
Van il merkezinin sınırları içerisinde olup, merkeze 5 km mesafede bulunmaktadır. Van ovasındaki doğu-batı doğrultusunda uzanan kaya kütlesi üzerine kurulmuştur. Kayalık, 20-120 m arasında değişen genişlikte, 1800 m uzunluğunda ve 100 m. yüksekliğinde doğal bir kütleye sahiptir. Güneyden sarp ve dik, kuzeyden meyilli topografik bir özellik göstermektedir. Üç bölümlü kalenin kuzeydeki çıkış yolu, batıdan doğuya doğru hafif rampa şeklindedir. Tuşpa adıyla uzun süre Urartu Devleti'nin başkentliğini yapan kale, Urartu kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında kurulmuştur. It is within the borders of the city center of Van and is 5 km away from the center. It was built on a rock mass extending in the east-west direction in the Van plain. The rock is 20-120 m wide, 1800 m long and 100 m. It has a natural mass in height. It shows a steep and steep topographical feature from the south and sloping from the north. The northern exit of the three-part castle is in the form of a gentle ramp from west to east. The castle, which served as the capital of the Urartian State for a long time under the name of Tuspa, was built by the Urartian king Sarduri I in BC. It was founded between 840-825.
@songulyildiz2132
Türkiye'nin en güzel manzaralı en büyük ve yeşil alanı geniş kalesi bence. Her noktası insanı ayrı büyülüyor. Yöre kadınlarının doğada yenilebilir otları toplaması mi desem onların çocuklarının bana çiçek uzatması mi... Van insanını seviyorum her gelişimde ayrı bir yardımseverlik ile karşılaşıyorum. Kaleye çıkmak biraz zor olsa da değer...
@erkanfincan
Urartu Krallığının başkenti Tuşpa'nın kalbi. Van Kalesi yapısı ve konumu itibariyle şuan Van'ın merkezinin bulunduğu tüm karayı ve gölü gözetleyebilecek bir imkâna sahip. Kale ve ören yeri yaklaşık 70 noktayı içinde barındıran bir rotadan oluşuyor. Bu yüzden hepsini sindire sindire gezmek istiyorsanız bir güne sığdırmanız mümkün değil. Giriş ile ilgili aklında soru işareti bulunanlar için söyleyeyim; Müze Kart geçerli, bilet ise 15 TL.
@muharremtalay1649
Van Kalesi, Urartu Krallığı tarafından kütle halindeki taştan yaptırılan ve Urartu başşehri Tuşpa'yı kuş bakışı gören bir istihkam yapıdır. Van Gölü kıyısında olup, Van şehrine 5 km uzaklıkta bulunan bu kale sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Yapı 1800 m uzunluğunda, 120 m genişliğinde ve 80 m yüksekliğindedir. Kale MÖ 9. yüzyılda Lutipri'nin oğlu Sarduri tarafından MÖ 840-MÖ 825 tarihleri arasında kurulmuştur.[1] Çok sayıdaki bu tür istihkamlara şimdiki Ermenistan, Türkiye ve İran'da rastlanır. Genellikle bu tür yapılar yeryüzüne çıkmış kayalarda ve yamaçların içinde yapılır. Bu tür kaleler genellikle yabancı ordulara karşı koymak için değil, bölge kontrolü için kullanılır. Van şehri eteklerindeki bu yapının harabeleri onun duvarlarının Orta Çağda yapıldığını destekler. Ayrıca bu kalenin, o zamanlarda yaşayan dev insanlar tarafından yapıldığına dair söylentiler vardır. Çünkü Van Kalesi'nin o zamanın şartlarıyla yapılmasının olanaksız olduğu düşünülmektedir.
@adilgecen
Van Kalesi Tarihi Van kalesi M.Ö 840 yılında inşasına başlanmış ve M.Ö 825 yılında tamamlanmış bir tarihi kaledir. Van kalesi Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Köklü bir tarihi olan kale, Urartu Krallığı döneminde yapılmıştır. Anadolu zamanında pek çok medeniyet ve krallık kurulmuştur. Urartu Krallığı'nın başkentliğini yapmıştır. Urartu Krallığı'da Van bölgesinde krallık inşa etmiş, burada kale yapmış bir medeniyettir. Urartular'ın başkenti olan Tuşpa'yı tam olarak görmesi için inşa edildiği düşünülmektedir. Osmanlı imparatorluğu döneminde Van kalesi yalnızca askeri amaçlar için kullanılmıştır. Tarihte pek çok savaşa şahitlik etmiş olan Van kalesi pek çok kez tahribata uğramıştır. Günümüzde ise bu savaş kalıntılarına kalede rastlamak mümkündür.
@bircankahramanb1083
Van gölü kıyısında Urartular tarafından inşa edilmiş muhteşem kale. Zirveye çıkınca kuşbakışı olarak Van’ı, Van gölünü rahatlıkla görebiliyorsunuz. Kimi yerlerde dev taşlardan kimi yerlerde kerpiçten yapılmış kalıntılar bulunmakta. Müze kart ile giriş ücretsiz. Ayrıca içeride örnek bir Van evi bulunmakta. Kışın ziyaret etmek ne kadar güzel ise eminim yazında ayrı bir güzeldir. Tepeden bakınca karlı zeminde su yollarının ve toprağın karla karışmış manzarası bana Dalyan Kaunos’u anımsattı. Mutlaka bu güzel kaleyi ziyaret etmenizi ve sonra hemen karşısındaki Van müzesini gezmenizi öneririm. Kışın ziyaret edecekler için kar kalınlığı kimi yerlerde 20 cm kadar uzun bot giymenizi öneririm ?☀️
@sebihayuksel
10-11 yıl önce çıkmıştım.çıkış yolu toz topraktı .10 yıl içinde sadece çıkışa taş döşemişler.Yazıkki ne yazık başka hiçbir değişiklik yok gördüğüm.kalenin içi olduğu gibi duruyor.odalar toprak yığınından kaybolmuş durumda.hiçbir restorasyon yok .ertesi gün erzuruma gittik gidip örnek alsınlar. Boy boy afiş asmakla olmuyo bu işler. İcraat gösterir ne hizmet yapıldığını.üstelik içindeki dere yosun tutmuş ?pislik içinde.daha say say bitmez.