Dim Mağarası
Türkiye’nin en eşsiz mağaralarından bir tanesi olan Dim Mağarası, Antalya’nın Alanya ilçesinde yer almaktadır. Alanya’nın doğu kısmında bulunan Cebireis Dağı’nın batı tarafında bulunan bu mağara, 1691 metre yüksekliktedir. Aynı zamanda da ön cephesinde de çam ve çınar ağaçları yer almaktadır. Aynı zamanda da Dim Çayı ile Dim Vadisi de burada bulunmaktadır. Bu bölgede yaşayan insanlara Dimli denildiğinden ötürü bu mağara da Dim Mağarası adını almıştır.
Dim Mağarası’na ulaşmak da oldukça kolaydır. Dim Çayı’nı takip ederek bu eşsiz doğal güzelliğe erişmek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda da Kestel karayolu üzerinden de buraya ulaşım sağlanmaktadır. Antalya Kestel’de yer alan Alanya İşletme Fakültesi ile Dim Mağarası arasında yürüyüş yolu da bulunmaktadır. Aynı zamanda da yakın çevrede bulunan Yaylalı Köyü etrafındaki sulama kanalı da burada kendini göstermektedir. Bu yolun izlenmesiyle beraber Akdeniz, Alanya, çam ağaçları ve Toros Dağları manzarası izlenerek yürüyüş yapılabilir.
Dim Mağarası, güzelliğiyle de dikkat çeken bir yapıdadır. Toplamda 410 metre uzunluktadır. 360 metrelik kısmı ziyaret edilebilir. Gezi yolları boyunca en farkı da er alabilmektedir. Aynı zamanda da tavandan da su damlamakta ve sarkıtlar da yer almaktadır. Mağara içi de 18 derece olarak sabit bir halde de bulunmaktadır. küçük havuzlarla beraber son noktasında da 2 metre derinlikte bir göl bulunmaktadır.
Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, perde makarnalar ve duvar oluşumları yaygındır. Çevrede piknik yerlerinin ve ormanların olması da ziyaretçilerin ilgi gösterme nedeni olarak sayılabilir. Bu mağara yıl boyunca ziyaretçiler tarafından tercih edilen bir konumdadır. Dim Mağarası içerisinde bir tesis de bulunmaktadır. en fazla 150 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip olan bu mağara, güzelliğiyle de fazlasıyla dikkat çekmektedir. Bu mağarada Akdeniz, Alanya ve Antalya Kalesi’ni görebilmek mümkündür. Öte yandan Toros Dağları da buradan izlenebilecektir. İçerisinde seyir terası bulunduran bu tesisler, oldukça etkin bir yer tutmaktadır. Bu mağarada tarih öncesinde insanların yaşadığı da tahmin edilerek, bu yönde bulgulara ulaşıldığı da ifade edilen bir konumdadır.