Likya Yolu
Likya Yolu, en fazla turist çeken bölgelerden biridir ve aynı zamanda 600 kilometrelik uzunluğuyla önemli bir yürüyüş rotası olarak bilinir. Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan Likya Yolu, patikalardan oluşan bir yürüyüş rotasıdır ve farklı antik kentleri ziyaret etme fırsatı sunar.
1992 yılında başlayan çalışmalar sonucunda oluşturulan Likya Yolu, 1999'da tamamlanmış ve Kate Clow tarafından herkesin kullanımına açılmıştır. Bu yol, tarihî zenginliklerin yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çeker ve yürüyüş tutkunları için eşsiz bir deneyim sunar. Likya Yolu, manzara ve antik kalıntıların yanı sıra doğa sporları yapmak isteyenler için de ideal bir rota olarak kabul edilir.
Patara Limanı’ndan başlayan bu yürüyül yoluna dair ilk izlenimler 1994 yılına dair gündeme gelmiştir. Stadiasmus Patarensis adı altında var olan bir yazıtın Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından tercüme edilmesi sonrasında ilk adımlar atılmıştır. Bu yazıt içerisinde MÖ 43 yılında bölgeye adını veren Likya’nın Roma İmparatorlüuğu eyaleti olduğu anlaşılmıştır.
Likya Yolu farklı kişiler ve eserler tarafından Dünya genelindeki en büyük 10 yoldan bir tanesi olduğu ifade edilmektedir. Aynı zamanda da bu noktanın içerisinde konaklanacak alanlar da yer almaktadır. Bu yolun bakımı da gönüllü kişiler ve kuruluşlar tarafından da ifade edilmektedir.
Likya Yolu 5 farklı parkur olarak kendini göstermektedir.
Olympos, Musa Dağı, Lost City parkuru ortalama olarak 5 saatlik bir yürüyüş mesafesine sahiptir.
Fotoğraf : Fırat Solak
Olympos, Çıralı, Ulupınar Parkuru ise Olympos’tan başlayarak Çıralı’da son bulan bir rota olarak adlandırılmaktadır. Burası da 5 saat boyunca yürüyüş yapılacak konumdadır. Daha çok doğal güzellikleri içermektedir. Ağaçlar, dereler ve lokantalar ile herkes tarafından bilinen düzeyde de yer almaktadır.
Olympos ile Adrasan arasındaki mesafede de Musa Dağı’na tırmandıktan sonra burada yer alan Kayıp Şehri gezme şansı ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda da Adrasan Sahili’nde de bu parkur son bulacaktır. Ortalama olarak 7 saat süren bir gezinti şansı tanımaktadır.
Likya Yolu Haritası
Olympos ile Cennet Parkuru da tarihi buluntuları keşfetmek için sahil boyunca süren bir rotasyondur. Aynı zamanda da kaya tırmanışı yapmak isteyenler için de idealdir. Ceneviz Koyu’nda da son bulmaktadır.
Karaöz ile Adrasan Parkuru da Gelidonya Feneri’nden geçerek farklı adaları keşfetmeyi sağlayan bir konumdadır.
Likya yolu harita, Fethiye Ovacık – Uzunyurt köyünde başlayarak Antalya’ ya 20 km mesafede bulunan Geyikbayırı beldesinde son bulmaktadır. Likya yolu haritası ayrıntılı olarak resimde gösterilmiştir.
Güzergah üzerinde 2007 yılının Türkiye’ nin en güzel manzarası seçilmiş olan Gelidonya Feneri bulunmaktadır. Daha birçok mükemmel manzara Likya yolu yürüyüşünde size eşlik etmektedir.
Likya Yolu Kaç Kilometre?
Fethiye ve Antalya arasında bulunan tarihi Likya yolunun uzunluğu ortalama 555 km dir. Likya yolu günlük yürüme mesafesine bağlı olarak 25 ila 40 gün aralığında sürmektedir.
Likya Yolu Nerede?
Likya yolu Fethiye Ovacık’ ta bulunan “Likya Yolu Başlangıç Noktası” tabelasının bulunduğu noktadan başlar. Likya yolunun bitiş noktası ise Antalya merkeze yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan Geyikbayırı beldesidir.
Likya yolu yürüyüş etaplarına Fethiye den başlamak isterseniz Dalaman Havaalanını, Geyikbayırı noktasından başlamak isterseniz de Antalya Havaalanını tercih etmelisiniz.
Likya Yolu Yürüyüş Rotası
Likya yolu yürüyüş rotası, Likya yolu yürüyüşçüleri tarafından genellikle yürüyüş yolu etaplarını 2 bölüme ayırarak yürümeyi tercih ediyorlar.
Birinci bölüm; Fethiye Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Ovacık köyü, Kabak Koyu, Dodurga, Sdyma Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Xanthos Antik kenti, Patara Plajı ve Patara Antik Kenti, Kalkan, Sarıbelen köyünü kapsamaktadır.
İkinci bölüm ise; Antiphellos Antik kenti, Kaş, Apollo Antik Kenti, Simena (Kaleköy), Demre, Myra Antik Kenti, Limyra Antik Kenti, Rhodiapolis Antik Kenti, Gagai Antik Kenti, Melanippe Antik Kenti, Finike, Gelidonya Burnu (Taşlık Burnu), Adrasan, Olympos, Çıralı, Faselis Antik Kenti ve Geyikbayırı beldesini kapsamaktadır.
Likya Yolu Etapları
Likya yürüyüş yolunun belirlenmiş herhangi bir etabı yoktur. Likya yolu etapları, kendi belirlediğiniz mesafelerde günlük yürüyüş rotanızı kendiniz belirleyebilirsiniz.
- Hisarönü (Ovacık)
- Faralya
- Kabak Koyu
- Alınca
- Yediburunlar
- Gavurağılı
- Patara
- Kalkan
- Sarıbelen
- Gökçeören
- Kaş
- Kekova
- Demre
- Alakilise
- Finike
- Gelidonya Feneri
- Adrasan
- Olympos
- Çıralı
- Tekirova
- Gedelme
- Geyikbayırı
Likya yürüyüş yolu etaplarında rota, Boğaziçi köyü, Patara ve Çıralı bölgelerinde 2 ayrı alternatif yola ayrılmakta ve sonrasında da bu alternatif yollar birleşmektedir.
Likya yolunun tamamını tek seferde yürümek isteyen doğa sporları severlerin yolculuğu ortalama olarak 25-40 gün kadar sürmektedir.