Amintas Rock Tombs
Point
Find a guide to explore this place.
In the city center, there are "Amintas Rock Tombs" carved into rocks, dating back to the Lycian period (4th century BC). These tombs are located at a point reached by nearly a hundred smooth steps. The view of Fethiye and the sea from here is magnificent. These tombs were specially built for high-status people and were carved into rocks suitable for processing. In the city center there is also a monument dating back to the Lycian period, B.C. There are also works from the 4th century. These works include tombs carved into natural rocks, which have become symbols of the city.
Amintas, the most beautiful and magnificent of the tombs, can be reached by many smooth steps. This tomb is easily visible even from the plain below, and the closer you get, the more you marvel at its size. In the middle of the left column of the tomb, BC. "Herpamiasoğlu amintas" is written in the 4th century alphabet. The identity of this person is not fully known. There are many sarcophagus tombs worth seeing in the district, but the most important of them belongs to the Lycian period. The front of this two-storey tomb has quadrangular carvings resembling wooden beams and a gothic-style arched lid. Both sides of the door are decorated with frescoes depicting battles thought to be related to the person's life.
History of Amintas Rock Tombs
Amintas Rock Tombs, built in 350 BC, have a fascinating historical past and an architecture worth seeing. You will have to climb dozens of steps to reach the tomb, but once you climb, you can take time to explore the details and photograph the magnificent architecture. The fine carving on the tomb is truly impressive and contains details that are still worth seeing, even over time. This magnificent historical building is a structure that preserves its value by resisting the influence of time.
The view of Fethiye in front of the Amintas Rock Tombs is also a detail worth seeing. The harmony of blue and green creates a truly wonderful image when seen from above. The king of the period had a tomb built for himself and his family on this hill with a magnificent view. This scenic tomb reflects the power and grandeur of the king.
You can reach the Amintas Rock Tombs by climbing nearly a hundred steps. These tombs were specially made for people with high status and the engravings on them show this. Once you enter the tomb, its magnificence becomes even more evident. There are two imposing columns at the entrance of the tomb. In the middle of the left column, B.C. "Herpamiasoğlu amintas" is written in the 4th century alphabet. The identity of this person is not fully known. Amintaş Rock Tombs Entrance Fee
The fee you pay for 1 person to Amintas Rock Tombs is 20 TL. Entrance hours vary depending on summer and winter. You can visit between 08:30 and 19:00 in summer. Additionally, the Museum Card is valid.
Where are Amintas Rock Tombs?
It is located in Fethiye district, which is a history-filled district of Muğla. Minibuses remain in the rock tombs in the Kesikkapı District of the district, as well as in the city. Full Address: Kesikkapı, 117. Sk. No:3, 48300 Fethiye/Muğla
While You're At It
While you are here to visit the Amintaş Rock Tombs, you can visit many historical places and museums around Muğla. You can add more historical places and museums to visit in Mugla to your route by visiting the Mugla Museums page on our website.
Features
Services Offered
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
@kysspectra4508
Giriş ücreti nakit 15 TL veya Müzekart ile. Bir tane kaya mezara merdivenle çıkış var yandaki iki taneye de bağlantı yapılsa çok iyi olurdu. Tarihi yerleri seven biri olarak gidilir görülür. İnsanlar her zamanki gibi duvarlara isim yazıp zarar vermiş, yerlere çöplerini atmış, biraz bakımsız kalmış fakat manzarası efsane.
@tunahand92
Şehir merkezinde Likya döneminden (MÖ 4yy) kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarıdır. Yüze yakın düzgün basamakla Amintas’a çıkılır. Buradan Fethiye ve deniz manzarası harikadır. Statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar. Şehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö. 4.yy. eserleri dikkati çeker. Bunlar, şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlardır. Çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas'a ulaşılır. Bu mezar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülür ve yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında duyulan hayranlık artar. Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ''herpamiasoğlu amintas'' yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir. İlçede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanıdır. İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır. Kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezenmiş olup, bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu sanılmaktadır. Şehri tepeden gören bu kaya mezarları, gerçekten krallara layık bir konuma yerleştirilmiş :)
@nidacivelek
Kayalar içerisine oyulmuş gerçek bir sanat eseri olan mezarlıklar. Mezarlıklara geldiğinizde yokuş başındaki mezarlıkları ücretsiz gezebilirsiniz ancak merdiven olmadığı için tırmanırken dikkat etmek lazım. 100 m yukarıda ise ücretli olarak girilen bu alanda çok iyi korunmuş bir anıt mezar var. Ciddi sayıda merdivenden tırmanarak ulaşılıyor ancak tırmanıp burada hem mezarı hem de şehir manzarasını seyretmeye değer.
@mustafasaidceyl
Şehir merkezinde Likya döneminden (MÖ 4yy) kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarıdır. Yüze yakın düzgün basamakla Amintas’a çıkılır. Buradan Fethiye ve deniz manzarası harikadır.Statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar. Şehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö. 4.yy. eserleri dikkati çeker. Bunlar, şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlardır. Çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas'a ulaşılır. Bu mezar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülür ve yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında duyulan hayranlık artar. Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ''herpamiasoğlu amintas'' yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir.İlçede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanıdır. İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır. Kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezenmiş olup, bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu sanılmaktadır. Giriş ücreti 20TL ve müzekart geçerli.