Antalya Arkeoloji Müzesi
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Antalya Müzesi, Perge Antik Kenti'nden çıkarılan heykellerin diğer eserlerden rol çaldığı, Alt Paleolitik Çağ'dan Roma Dönemi'ne kadar uzanan bir döneme tanıklık ediyor. Antalya sınırlarında yaşamış üç önemli Akdeniz antik uygarlığı Likya, Pamfilya ve Pisidya'ya adanmıştır. Müze, 1988'de Avrupa Konseyi tarafından Yılın Müzesi ödülünü almıştır.
30.000 Metrekarelik Alan
Antalya Müzesi, öğretmen Süleyman Fikri Erten'in büyük emeğiyle kurulmuştur. Müzenin kuruluşu, 1. Dünya Savaşı sırasında tarihi eserlerin işgal güçlerinden korunması fikriyle ortaya çıkmıştır. Süleyman Fikri Erten, 1919'da Antalya mutasarrıflığına başvurarak kendini fahri Âsâr-ı Âtika (tarihi eser) memuru olarak tayin ettirmiş ve öncelikle merkezdeki eserleri toplayarak müzeyi kurmuştur.
Müze, 1922'de Kaleiçi'ndeki Alaeddin Camii'nde kurulmuş ve daha sonra 1972'de bugünkü binasına taşınmıştır. Bugün müze, tam 30 bin metrekarelik bir alana yayılmış durumdadır. 14 sergi salonu, çocuk bölümü ve açık hava galerileri ile birlikte bahçesiyle de dikkat çekmektedir.
Prehisyoryadan Osmanlı Kültürüne Uzanan Bir Yolculuk
Antalya Müzesi'nde doğa tarihi ve prehistorya koleksiyonu, tanrı ve imparator heykelleri, mezar kültlerine ait eserler, sikkeler, mozaik ve ikonalar gibi çeşitli eserler sergilenmektedir. Ayrıca bölgedeki kurtarma kazıları ve ören yerleri çevre düzenlemeleri de müze tarafından yürütülmektedir. Müzenin koleksiyonunun büyük bir kısmı çevrede gerçekleştirilen kazılardan elde edilmiştir ve etnografik eserler de bölgeden toplanmıştır.
Müzenin geniş etnografya koleksiyonunun önemli bir bölümü Osmanlı kültürünü anlatmaktadır. Bu koleksiyon, bölgenin kültürel ve tarihi mirasını yansıtan önemli bir kaynak niteliğindedir.
Çocuk Bölümü
Bu alanda, çocukların çağlar önce oynadığı oyuncaklar ve oyunlar sergilenmektedir. Ayrıca, artık yok olmuş bir Anadolu kenti çarşısının tipik örnekleri de burada görülebilir.
Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu
Bu alanda, dünyanın oluşumuna tanıklık etmiş fosiller ve insanlık tarihinin ilk buluntuları olan eserler sergilenmektedir. Avcılık ve toplayıcılık düzeninden yerleşik düzene geçen ve uygarlığa ilk adımını atan insanların ürettiği kullanım eşyaları, inançlarına ait idoller, heykelcikler ve Anadolu’nun en eski ölü gömme geleneklerinden birini yansıtan küp mezar sergilemesi de bu salonda yer almaktadır.
Seramik Eserler Salonu
Uygarlığın ilerlemesiyle birlikte pişmiş toprak eserlerdeki estetik ve teknolojik gelişimi, Geometrik Dönem'den (M.Ö. 1100) Bizans Dönemi'ne (M.S. 1100) kadar kronolojik olarak bu salonda görmek mümkündür.
Bölge Kazıları Salonu
Bu salonda, bölge kazılarından gelen eserler sergilenmektedir. Likya, Pamfilya ve Pisidya bölgelerinde yer alan ören yerlerinde üniversiteler tarafından yapılan arkeolojik kazılar ile Müzenin yaptığı kurtarma kazıları sonucunda gün ışığına çıkan eserlerden örnekleri görmek mümkündür.
İmparatorlar Salonu
Bu salonda, Roma Dönemi'nin imparatorları, imparatoriçeleri ve dönemin önemli politik figürlerinin heykelleri sergilenmektedir. Bu eserler, MS 2. yüzyıla tarihlenen ve Perge'den bulunan örneklerdir.
Tanrılar Salonu
Bu salonda, heykeltıraşlık ve mitolojinin muhteşem birleşimini görmek mümkündür. Yunan mitolojisinde adı geçen tanrıların heykelleri sergilenmektedir. Tanrıların kralı Zeus, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit, güneş ışığının tanrısı Apollon gibi önemli figürlere ait heykeller bu salonda yer almaktadır.
Mozaik Salonu
Bu salonda, Pamfilya şehri Seleukeia'nın agorasında bulunmuş olan "Filozoflar Mozaiği" gibi etkileyici eserler sergilenmektedir. Ayrıca Perge heykeltıraşlık atölyesinin ürünü olan bir heykel grubu ve yine aynı atölyeye ait, üst yarısı ABD'de bulunan Herakles Heykeli'nin alt yarısı da bu salonda ziyaretçilere sunulmaktadır.
Perge Batı Cadde ve F5 Çeşmesi Salonu
Bu salonda, Batı Caddesi'nden çıkarılan Athena heykeli, Helenistik Dönem Kuleleri önündeki meydandan çıkarılan Aphrodite heykeli ve kuzey hamamının batı köşesinde yer alan F5 Nymphaeumu havuzu içinden açığa çıkarılan toplam 13 adet heykel sergilenmektedir.
Perge Tiyatrosu Salonu
Perge Tiyatrosu'nda yapılan arkeolojik kazılar sonucu sahne binasından ele geçirilen on yedi adet anıtsal heykel, frizler ve bazı mimari parçalar bu salonda sergilenmektedir.
Lahitler Salonu
Lahitler Salonu'nda sergilenen lahitlerin büyük bölümü Perge nekropolünde yapılan kazılardan ele geçmiştir. Madalyonlu, Sütunlu ve Girlandlı Pamfilya tipi lahitler ile Girlandlı Lahit ve Herakles Lahdine ait parçalar da bu salonda görülebilir.
Ölü Kültü Salonu
Ölü Kültü Salonu'nda, müze ek binasının alt katında ölü gömme geleneklerine ait örnekler sergilenmektedir. Patara Antik Kenti'nde ortaya çıkmış oygu gömüt canlandırması; Perge'de bulunmuş muhteşem Dioniziak lahit; Limyra Heroon'una ait bir karbir karyatid, alınlık ve frizler; Limyralılar tarafından Ptolemaioslar ailesi için inşa edilen tapınağa ait heykeller ve yazıtlar da bu salonda görülebilir.
Sikke, Küçük Eserler ve İkonalar Salonu
Sikke, Küçük Eserler ve İkonalar Salonu'nda Pamfilya, Pisidya ve Likya bölgesi sikkeleri, Elmalı Sikkeleri ile Beylikler Dönemi, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri sergilenmektedir.
Etnoğrafya Salonu
Etnoğrafya Salonu, Antalya Müzesi'nin iki büyük salon ile bu salonları birleştiren bir geçişten oluşan Etnografya bölümünü içermektedir. Bu salonlarda Türk İslam Eserleri ile yakın tarihimizin en güzel kültür objeleri ve canlandırmaları görülebilir.
Sinevizyon Salonu
Sinevizyon Salonu, Antalya ili ve ören yerlerinin bilgilerinin verildiği, Antalya Müzesi Müdürlüğü'ne ilişkin anlatımın yapıldığı ve çeşitli görsellerin izlenebildiği bir salondur.
Hazır Gelmişken
Müzenin yanı başında bulunan Atatürk Kültür Parkı, geniş ve yeşil bir alana sahiptir. Park içinde pek çok kafe, restoran, yapay göl, açık hava tiyatrosu, cam piramit, Atatürk Kültür Merkezi ve aquapark bulunmaktadır. Ayrıca parkta bisiklet kiralayarak keyifli bir gezinti yapabilirsiniz. Sitemizde bulunan Antalya Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Antalya'da gezilecek daha fazla tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@spaykymoon
Antalya'ya her gidişimde adeta koşarak gittiğim müze. Otoparkı var. Tramvay ile önünde iniliyor. Çocuklar da düşünülmüş. Bahçeside çok büyük; kafesi de mevcut. Tavuskuşları ile bir anda göz göze gelebilirsiniz:) Müzenin içinde bulunan heykellerin büyük bir bölümü Perge Antik Kenti kazısında bulunanlardan oluşuyor. Müzenin sembolü olan Dansöz Kadın Heykeli çok büyüleyici. Tavsiyem önünde bulunan tabureye oturup; bu muhteşem heykele odaklanmanız. Akşam saat 20:00'de kapanıyor ve Müzekart ile ücretsiz giriş yapılabilir.Müzeyi gezdikten sonra şehir merkezine yakın bir konumda bulunan (Aksu ilçesi) Perge Antik Kenti'ne de uğramayı sakın unutmayın.
@furkansarioglu5554
Kesinlikle Antalya'ya gelince ilk önce gelinip görülmesi gereken bir müze o kadar çok çeşitlilik var ki müzeleri detaylica gezmeyi incelemeyi sevenler için en az 3.4 saat zaman ayirmak lazım belki yetmeyebilir bile merkezden yuruyerek 40 dakika sürüyor otogardan batıgar durağından binip müze durağında inerseniz direkt önünde iniyorsunuz. Antalya ve çevresinde kazılarda bulunan bütün kalıntıların en degerlileri burada bulunuyor. Mezarlarin,heykellerin detayları o kadar başarılıki dakikalarca incelemek istiyor insan. Kesinlikle görülmesini siddetle öneririm
@ozgurb2736
Son bir yılda Efes antik kenti, Çanakkale Troya müzesi ve Antalya Müzesi gezilerim Türk müzeciliğine karşı görüşlerimi tamami ile değiştirdi. Benim cahilliğimmiş :). Gezdim öğrendim.. Öncelikle müzesi kart geçiyor.. girişte prehistorik dönem ve ilk çağ insanlığı ile ilgili eserler var çocuklar için, zamanı ve insanlığın gelişiminin minyatür karakterler ile harika bir sunumu var.. tebrikler, Çocukların ilgisini çekebildiniz.. devamında büst heykel ve mezar odalarının olduğu çok zengin bir koleksiyon var.. ışıklandırma bilgilendirme iyi durumdaydı. Sona doğru sikke mühür ve ikonları olduğu üst kata geldiğimizde bizim enerjimiz çoktan tükenmişti. Ancak onların da sunumu güzel.. müzeyi gezmemizi tavsiye ediyorum.. zaten şehir merkezinde.. min 1.5-2 saatinizi verin derim.. bahçe kısmı biraz bakımsız ancak antalya yazında da o alanda pek çekici değildi.. belki bu alanda da düzenleme yapılabilir atıl görünümünde ...
@ilkaybicici5744
Mutlaka gidilmesi gereken bir yer tabi müze gezmeyi sevenler için söylüyorum.mUe kart ile girdim. Müze kartı ücreti 60 tl. Çocuklar icin ücretsiz. Tuvalet var. Otoparkı var ve ücretsiz.oldukca fazla heykel var. Bunun dışında konya altı plajına çok yakın dilerseniz buraya da gidebilirsiniz. Bence konum olarak gayet güzel. Normal zaman da sabah saat 08.00 de açılıyor. Akşam saat 20.00 da kapanıyor. Fakat bayramda vs. Gidilecek ise önceden telefon açıp saatleri sorulmalı. Değişkenlik gösterebiliyor.
@burcukale8415
Antalya’da Yer Alan Türkiye’nin En Büyük Müzelerinden Biridir. 1919’da Antalya’nın İtalyanlar Tarafından İşgali Sırasında İşgal Kuvvetleri İle Birlikte Gelen Arkeologlar, Yöreyi Gezerek Buldukları Eserleri Toplayıp İtalyan Konsolosluğu’na Taşımaya Başladılar. O Zamanlar AntauTarihine İlgi Duyan Ve Arkeolojiyi Seven Lise Öğretmeni Süleyman Fikri Erten, Tarihi Eserleri Medeniyet Adına Topladıklarına İddia Eden İtalyanların Bu Hareketlerine Karşı Çıktı. Tekeli Mehmet Paşa Cami’nin Yanında Terk Edilmiş Küçük Bir Mescidi Düzenleyerek Antalya Müzesi’nin İlk Temelini Atmış Oldu. Daha Sonra İtalyanların Antalya’dan Çekilmesi Üzerine Onların Topladıkları Eserleri de Bu Büyük Müzeye Getirdi. 1937 Yılında Sonra Yivli Minare Cami Olarak Kullanıldı. Burada Bölgede Yapılan Kazılarda Bulunan Eski Uygarlıkların Kalıntıları Bir Toprak Üzerine Çıkarılıp Sergileniyordu. Müze, Günümüzde Konyaaltı İlçesinde Bulunan Binasına 1972’de Taşındı. Antalya Müzesi 1988 Yılında “Avrupa Konseyi Özel Ödülü’ne Layık Görüldü.