Edirne Müzesi
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Edirne Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, iki bölümden ve bahçe sergilemelerinden oluşan ek bir bölüme sahiptir. İnşasına 1969 yılında başlanan müze, 13 Haziran 1971 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Müze, Selimiye Camii'nin doğu kapısının 50 metre uzağında konumlanmıştır ve Osmanlı dönemi mezar taşlarının sergilendiği alana komşudur.
Bahçenin giriş kısmında, Enez'den gelen tapınağa ait Aiol sütun başlıklarıyla süslenmiş bir düzenleme bulunmaktadır. Bahçenin güney kısmı ise su kültürüne adanmış olup, Osmanlı Dönemi'ne ait su kültürünü yansıtan eserlerle donatılmıştır. Edirne'nin balıklı havuzları ve kuşlukları gibi su kültürüne dair unsurlar da bu alanda sergilenmektedir.
Müze binasında ise, Arkeoloji ve Etnografya olmak üzere iki ana bölüm bulunmaktadır. Etnografya salonunda, Balkanlara özgü geleneksel kıyafetler, Hat sanatının çeşitli örnekleri, halı ve kilimler ile Edirne Gelin Odası ve Oturma Odası gibi mekanların yanı sıra, Mustafa Kemal Atatürk'ün Edirne ziyaretinde kullandığı bazı özel eşyalar da sergilenmektedir.
Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Arkeoloji bölümünde sergilenenler, Edirne ve yakın çevresindeki kazılardan elde edilen fosillerle başlar. Bu fosiller, gergedan ve at türlerine ait defans, çene kemiği, diş ve omur parçalarını içerir.
Müzenin mermer heykeller ve steller arasında yer alan Trak Süvarisi tasvirli mezar stelleri, bölgesel eserler arasındadır ve Edirne'deki kazılardan elde edilen diğer buluntularla birlikte sergilenmektedir.
Enez, antik dönemlerde Balkanlar, Anadolu ve Ege'yi birbirine bağlayan önemli bir liman şehriydi. 1971-72 yıllarından beri devam eden kazılar ve araştırmalar, bölgenin tarih öncesi dönemden günümüze kadar olan gelişimini göstermektedir. Müzenin önemli bir bölümünü oluşturan Enez kazısı buluntuları arasında figürlü amphoralar, pişmiş toprak heykelcikler, seramik eserler, mermer heykel parçaları, steller ve çeşitli takılar bulunmaktadır.
Kapıkule, İpsala ve diğer sınır kapılarından ele geçirilen bölgesel eserlerin yanı sıra, Anadolu uygarlıklarına ait çeşitli eserler de müzede sergilenmektedir. Bu eserler arasında takılar, pişmiş toprak ve cam eserlerin yanı sıra heykeller, steller ve sikkeler de bulunmaktadır.
Edirne Müzesi Nerede, Giriş Ücreti ?
Edirne Müzesi veya diğer adıyla Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehir merkezinde bulunmaktadır. Haftanın her günü 08:30 ila 18:30 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş için ödemeniz gereken ücret 20 TL 'dir. Ayrıca Müze Kart sahipleri ücretsiz gezebilir.
Hazır Gelmişken
Edirne Müzesi'ni ziyaret ettiğinizde, Edirne ve çevresinde keşfedilecek birçok tarihi mekan ve müze bulunmaktadır. Edirne Müzeleri sayfamızı ziyaret ederek, rotanıza ekleyebileceğiniz daha fazla tarihi mekan ve müzeyi keşfedebilirsiniz. Bu şekilde, Edirne'nin zengin tarihini ve kültürel mirasını daha kapsamlı bir şekilde deneyimleme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@Gezen Kadın
selimiye camii ziyaretinizi bitirdikten sonra mutlaka uğramanızı tavsiye ederim…camiinin arkasına yürürseniz ikinci sokak…müze kart geçiyor…18 yaş altı - 65 yaş üstü ücretsiz,giriş 20 tl…ufak ama gezdiğim bir çok müzeye göre düzenli ve her parça için sıra numaralı açıklama mevcut…yakın tarihin günlük yaşamına ait canlandırmalar var…eski uygarlıklara ait eserlerde mevcut…müze bahçesindede bayağı bir eser var…girişte bilet kontrolu yapan arkadaş çok nazik kendisine tşk ediyorum…16.11.2022
@sedatduman1367
selimiye camii ziyaretinizi bitirdikten sonra mutlaka uğramanızı tavsiye ederim…camiinin arkasına yürürseniz ikinci sokak…müze kart geçiyor…18 yaş altı - 65 yaş üstü ücretsiz,giriş 20 tl…ufak ama gezdiğim bir çok müzeye göre düzenli ve her parça için sıra numaralı açıklama mevcut…yakın tarihin günlük yaşamına ait canlandırmalar var…eski uygarlıklara ait eserlerde mevcut…müze bahçesindede bayağı bir eser var…girişte bilet kontrolu yapan arkadaş çok nazik kendisine tşk ediyorum…16.11.2022
@kemalacikel7437
Çok güzel bir yer tarihi dokusu itibariyle insanı mest ediyor. Eğer bu müziği ile alakalı daha çok bilgiyi takip etmek istiyorsanız lütfen Instagram profilimi inceleyiniz. #a.kemalacikel
@seldacan6279
Selimiye camiyi gezip, kısa bir yürüyüşten sonra ulaşabileceğiniz bir Müze. Müzeye girişte yakın geçmiş ile hazırlanmış sunum odaları var. Yöresel kıyafetler ve nakış teknikleri ile yapılmış el işi birçok ürün ile başlıyorsunuz gezinize. Sonrasında daha da geçmişe gidip Trakyalı'ların aslında Trak' lar olduklarını ve kimler olduklarını öğreniyorsunuz. Osmanlı dönemi sikkeleri ve Bizans dönemi sikkeleri var. Çok güzel bir müzeydi. Her tarihi eser ayrı bir zamana götürüyor insanı. Üzerinde resim olan vazoları iyi inceleyin. Geçmişte neler yaptıklarını yazısız olarak anlatıyorlar size. :)
@yunuskarsli9156
Giriş ücreti yüksek. Tarihi çok eskilere dayanan bir yerde sergilenen objelerin sayısının ve çeşitliliği nin çok daha fazla olmasını beklerdim. Ayrıca sergilenen eserler hakkında sesli bilgilendirme yapılması bu teknolojiyi çağında zor olmasa gerek. Çalışanlar güler yüzlü.
@serkanguner1018
Açıkçası Edirne gibi Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir şehrin müzesinin daha büyük olacağını düşünmüştüm . Ama müze gezmek isteyen kişiler için tavsiye ederim .
@ozgur7526
'Fotoğraf çekmek tamamen yasak' denilen ilk müze, kendimi bile tanıtmadım bu negatif yaklaşım üzerine, her türlü fotoğraf video da yayında bu arada.
@ali6931
Edirne kültürüne yakından bakmak isteyenler için uğrak noktası olması gereken bir müze Helenistik ve daha yakın dönemlere ev sahipliği yapan yüzlerce eser var
@tulayozkanseyha2521
Ozellikle etnografya bolumu cok ozel parcalar iceriyor. Kucuk ancak gezilmeye deger bir muze. Cocuklar icin de cesitli etkinlikler duzenleyen bir atolyeye sahip
@emrekorkmaz3013
Edirne gibi bir şehir için bence yeterli seviyede değildi bu müze. Daha görselliği ön plana çıkartan ve bilgilendirici bir tasarım yapılabilirdi. Yine de görülmeye değer tabi.
@ersinkiymaz4329
Edirne merkezde Selimiye camii karşısında yer alıyor. Otopark sorunu yok. Giriş 2021 itibariyle 15 tl. Müze kart geçerli. 65 yaş üstü ve öğrenci girişi ücretsiz. Açık alanda ve kapalı alanda tarihi eserler mevcut. Kapalı alanda iki hol ve bir geniş alanda Roma, Osmanlı dönemine ait eserler mevcut. Covid önlemleri başarılı, çalışan personel kibar, eğitimli ve sorulan sorulara net cevaplar verebilecek kapasitede. Müzeyi öne çıkaran en önemli detay; Selimiye camii gezisi sonrası çok yakın mesafede, ruhunuza tarihsel bir dokunuş yapabilmeniz. Selamlar/Selametler ?
@merveozdere
Eskişehir'den geldik çok güzel bir müze, beğendik ailecek