Afyonkarahisar Kalesi
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Afyonkarahisar Kalesi, Türkiye’nin güneybatısında yer alan Afyonkarahisar’da bulunan önemli bir gezilecek yerdir. İlk olarak Hittitler tarafından kurulmuş olan kale, Roma döneminde genişletilmiştir. Büyüleyici dış cepheler ve manzarasıyla beğeni toplayan kale, millî ve tarihi değerler bakımından da önem taşımaktadır.
Kale Kalıntıları
Roma Dönemi’nde inşa edilen Afyonkarahisar Kalesi’nin bugün içinde bulunan kalıntıları ve çevresindeki surlar şehir merkezinde yoğun bir şekilde yer almaktadır. Dış cepheler ise, yüksek bir anıt olarak kente manzara oluşturmaktadır. Bölgede kimliğini önemli ölçüde koruduğu görülen kale kalıntıları arasında; su bendleri, manastır duvarları, şapel yapıları, bazalt merdivenler ve Roma stilinde tasarlanmış olan surlar bulunmaktadır.
Roma Suite Otel
Afyonkarahisar Kalesi’ne yakın mesafede bulunan Roma suite otel, kiale ile bir arada turizmin merkezi konumunda yer almaktadır. Güzel manzarası, serinlemek isteyenler için halılarının kapladığı bahçe ve ünlü Afyon ‘pas’larıyla herkesin zaman geçiren unutulmaz anlar yaşayacağı bir yerdir. Genieşahr, ziyaretçileri tarafından da sıklıkla ziyaret edilen güzel bir insan çekiciliği taşımaktadır.
Kamp Alanı
Yürüyüş yollarından ve bahçeden oluşan Afyonkarahisar Kalesi’ne yakın mesafede ücretsiz kamp alanı bulunmaktadır. Kamp alanından güzel manzara görülebilmekte, çadır veya kamping araçlarıyla konaklamak isteyenler için avantajlı bir noktadır. Manastırda, tüm imkanlarla donatılmış modern bir günlük salon ve iyi eğitimli, güler yüzlü personelleri ile konuklarına harika bir konaklama deneyimi sunmaktadır.
Afyonkarahisar Kalesi Mutfağı
Afyonkarahisar Kalesi etrafında bulunan restoran ve lokanta konumundaki yerlerde, yöresel yemekleri tatmak mümkündür. Afyonlu yemekleri arasında en bilinenler arasında beşamel soslu, kuru fasulye, sebzeli börekler, kavurma, çökelek ve tatlı sütlü pide yer almaktadır. Yöresel lezzetleri deneyimlemek isteyen herkesin Afyonkarahisar Kalesi etrafında bulunan yerleri ziyaret etmelidir.
Afyonkarahisar Kalesi, Türkiye’nin en önemli gezilecek yerlerinden biridir. Güzel manzarasını ve millî ve tarihi değerlerini sergileyen kale, gezginler için harika bir destinasyon oluşturmaktadır. Kalenin çevresinde bulunan Roma Suite Otel, kampta alanı ve yerel yemekleri, herkesin bu özel bölgeyi unutulmaz anlarla yaşamasını sağlamaktadır.
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@oyacelik
Güzel bir kale . Çıkmak biraz yoruyor. Belediye bir kafe vb. tesis yapsa tepeye, kalenin bir ciddiyeti ve primi olur bence. Ve çevre temizliği yapılmalı.Sahipsiz gibi duruyor Afyondaki diğer bazı değerler gibi. Çıkarken yol üzerindeki ağaçlara insanların bağladıkları nylon parçalar kötü bir görüntü oluşturuyor. Keşke bilinçli olsalar.
@melisa236
19.10.2022 / Pürüssüz kayaların üzerinde harika bir kale. Çıkmadan önce mutlaka aşağıdan izleyin. Mest olacaksınız. Öncelikle yukarıda bir tesis falan beklemeyin. Kaleye çıkıp Afyon 'a kuş bakışı göz gezdirip ineceksiniz. Araçla çıkış yok. Aracınızı park ettikten sonra yaklaşık 25-30 dakika merdiven çıkmanız gerekiyor. Çevreden aldığımız bilgiye göre halihazırda teleferik yapılıyor ve Mayıs/2023 'te bitirilmesi planlanıyormuş.
@cihangirkoyuncu7156
Çıkmadı gerçekten çok zahmetli bir kale. 700 basamak diyor ama bana 1000 den fazla gibi geldi 35 katlı binaya çıkmak gibi bir şeydi, ama güzel bir tecrübeydi. Çıkarken şu satanlar var kimisi 3 kimisi 5₺. Ama çıkmaya gücü yetmeuenler aşağıda beklemeleri için piknik masası ve ağaç altı mekânları var,
@pinar6355
226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır. Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur. Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır. Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.
@hertelden1004
Afyonda gezilecek yerler diye baktığımda afyon kalesi çıktı. Tabikide çıkmak lazımdı. Ama öyle kolay değilmiş. Anadolunun en yüksek dik kalelerinden. 626 basamak surlara kadar tırmanmak lazım. Kaç kere vazgeçtim. Nefesim tıkandı. Kalbin hızlı çarptı. Ama nihayet çıktım. Muhteşemdi afyonu kuşbakışı tepeden seyretmek çok güzeldi. Ama muhakkak spor ayakkabı ile çıkın ben açık ayakkabı ile zorlandım.. Ama oraya kesinlikle teleferik lazım. Bir daha çıkarmıyım bilemem.
@teomanteoman1045
AFYONKARAHİSAR KALESİ 226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır. Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur. Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır. Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.
@caglayankantas2159
Kaleye çıkabilmek için merdivenleri kullanmak zorundasınız. Kondisyonunuz iyiyse sorun yok. Yanınızda Yaşlı veya küçük çocuk varsa kaleye çıkmak yerine eski Afyon evlerini, birbirinden güzel tarihi camileri, tarih kokan Kale Mahallesi'ni gezmeyi tercih edebilirsiniz. İzmir in Kemeraltı çarşısı ya da Denizli'nin Bayramyeri çarşısı tadında güzel bir çarşı Ziyaret etmeniz için sizleri bekliyor olacak.
@betulurekli1992
Aşırı rüzgardan dolayı çıkamadık ama her açıdan görmek nasip oldu. Şehrin ortasında heybetli bir görünümü var fakat hak ettiği değeri görmüyor gibi gerek kalenin gerekse çevresinde bulunan ev ve iş yerlerinin daha fazla bakıma ihtiyacı var. Özellikle bedesten çevresinin turistik mekana yakın olup, harabe gibi olması hiç hoş bir görüntü değildi. Gezip gördükten sonra Afyonkarahisar benim zihnimde fakir bir şehir olarak kaldı
@sakipcam
Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır. Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.
@mustafakaya1971
Şehrin tam ortasında, tüm şehre ve çevre köylere hakim bir yüksekliğe sahip, 226 metre yüksekliğinde koyu renkli volkanik bir kaya kütlesi üzerine kurulmuş AFYONKARAHİSAR KALESİ, bu şehrin ANA SEMBOLÜDÜR. Şehre hangi yönden gelirseniz gelin, mutlaka ilk önce sizi bu MUHTEŞEM yapı bütün ihtişamıyla karşılamaktadır. Geceleri bu KALE, alt taraftan projektörlerle ışıklandırıldığı için, sizlere muhteşem bir görsel şölen sunmaktadır. Halk arasında bir RİVAYETE göre bu kaleye çıkan kimse, 7 yıl bu şehirden gidemezmiş. Ama dediğim gibi sadece bir RİVAYETTEN ibarettir. Özellikle yaz aylarında, tüm yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı ve binbir zahmetle çıktıktan sonra çektiği bu zahmeti anında unutturan bir yapıdır. Zira yukarısı oldukça yüksek ama etraftaki manzaralar sizi büyülemektedir. Ulu Cami' nin yanından başlayıp en üst zirveye kadar merdiven vardır. Yaklaşık 10 yıl öncesinde büyük bir tamir geçirmiştir.
@fatihg8915
Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar 226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır. Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur.  Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır. Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.
@gezgin9386
226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır. Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur.Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır. Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.