Erciyes Dağı
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Erciyes Dağı, Kayseri’nin en büyük ve en heybetli sembollerinden biri. Tepesi daima karlı, hep dumanlı olan Erciyes Dağı, Kapadokya vadilerine tepeden bakıyor.
Yüzyıllardır pek çok medeniyete gözcülük eden bu devâsâ dağ, gelmiş geçmiş tüm uygarlıkların kadim sırlarını gizlemiş bağrında…. Gücü ve haşmeti ile dimdik duran Erciyes Dağı, efsaneleriyle de kimsenin dilinden düşmemiş.
Asırlardan bu yana Erciyes Dağı’nın tarihe meydan okuyan o kendinden emin duruşu hiç bozulmuyor. Kayseri’nin Hacılar ilçesinde konumlanan Erciyes Dağı, muhteşem manzarasıyla misafirlerini büyülemeye devam ediyor.
Erciyes Dağı Hakkında Bilgi
Ülkemiz kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Erciyes Dağı, renkli kayak turlarına ev sahipliği yapıyor. Dağın çevresinde Erciyes Kayak Merkezi ve yine buraya yakın pek çok tesis bulunuyor.
Sönmüş bir volkan olarak nitelendirilen Erciyes Dağı, tüf ve lav püskürterek yanardağ çakıllarını aktifleştirmiş. (Bunlara ‘lapilli’ deniyor.)
100 kilometre mesafeye kadar yayılan bu çakıllar bir araya gelerek dağın etrafında bulunan tepeler ile platoları oluşturmuş.
Erciyes Dağı Tarihi
Kaynaklara göre, dağı meydana getiren volkanik patlamalar günümüzden yaklaşık 30 milyon yıl önce gerçekleşti. Sellerin ve rüzgarların etkisiyle volkanik küller kilometrelerce öteye savruldu.
Zamanla Kapadokya’nın eşsiz coğrafyası vücuda geldi, Peri Bacaları oluştu ve Erciyes Dağı ortaya çıktı.
Erciyes Dağı tarihi süreçte birçok medeniyetin yuvası oldu. Örneğin, geçmiş kazı çalışmalarında Mezeke medeniyetine ait kalıntılara rastlandı.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre dağ çevresinin eskiden denizlerle kaplı olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan Erciyes Dağı’nın, şu anki hâline göre 400 metre daha yüksek olduğu söylenmiştir.
Erciyes Dağı Efsanesi Nedir?
Muhtelif Erciyes Dağı efsaneleri mevcut olup, onlardan biri kısaca şöyledir:
- Cis Hatun’un İmkânsız Aşkı:
Rivâyete göre eskiden burada Ercişler kabîlesi yaşıyordu. Kabîle beyinin güzeller güzeli bir kızı vardı. İsmi de ‘Cis Hatun’ idi.
Bir gün dağın eteklerine uzak mı uzak diyarlardan bir delikanlı geldi. Beyin kızına ilk görüşte vuruldu.
Horasan’ın büyüklerinden birini aracı ederek Bey’in kızını istedi. Kızın babası bunu kabul etti. Lâkin bir şart koştu:
‘’Erciyes’in tepesinde ağzından ateşler çıkaran bir ejderha var. Onu öldüreceksin!’’
Delikanlının aşkından gözü kararmıştı. Gitmek için hazırlık yapmaya başladı. Tabii kız da ona çoktan âşık olmuştu. Fakat kız biliyordu ki, o dağa giden bir daha dönemezdi…
Gitmesin diye çok yalvardı ancak dinletemedi. Delikanlı dağa tırmanırken, sevdiği kız da onun peşinden tırmanmaya başladı.
İki âşık el ele vermişler, ejderhayı bulmak için yola devam ettiler.
Tam Erciyes’in zirvesine oldukça yaklaşmışlardı ki, ayaklarının altından ateşler püskürmeye başladı. Delikanlı, sevdiği kızı korumak için alevlerin önüne durdu ama… Azgın alevler onu alıp götürdü. Sonra da Cis Hatun’u yuttu.
Derler ki, Erciyes Dağı’nın tepesini kaplayan beyaz örtü kar değil, Cis Hatun’un beyaz gelinliğidir. Koca bir aşkın efsanesi olan bu beyazlığı, o günden beri güneş bile eritemez.
Erciyes Dağı Özellikleri
Dağın öne çıkan bazı doğal ve coğrafi niteliklerini şöyle sıralamak mümkün:
- 1100 kilometrekarelik bir alanı kaplar.
- 3916 metre yüksekliğe sahiptir.
- Orta Anadolu’nun en yüksek dağıdır.
- Türkiye’deki en yüksek dağlar sıralamasında 5’inci dağdır.
- Kayseri il merkezi dağın eteklerine kuruludur. Şehrin önemli ilçelerinden biri olan Develi ise Erciyes Dağı’nın güneyinde konumlanır.
- ‘Yakınlaştıkça uzaklaşan, uzaklaştıkça yakınlaşan dağ’ olarak anılır.
- Dağa ilk tırmanış W.J. Hamilton tarafından 1837 yılında gerçekleştirildi. Erciyes Dağı’na çıkan ilk Türk ise, Miralay Cemil Cahit Bey oldu. (Tarih: 1924).
Erciyes Dağı’nda Neler Yapılır?
Burada bulunan kayak merkezi sayesinde Erciyes Dağı turizmi çok gelişmiş durumda. Sûnî karlama sisteminin bulunduğu kayak pistleri, kar olmadığı zamanlarda da kar üretiyor ve böylelikle pistler sezon boyu açık tutulabiliyor.
Burayı ziyaret etmeyi planlayanlar için, işte birbirinden renkli Erciyes Dağı aktivite önerileri:
- Kayak pistlerinde kış sporlarının tadını çıkarın.
- Dağcılık yapın ve heyecanın zirvesine tırmanın.
- Tekir Yaylası’nda kış mevsiminin keyfine varın.
- Buzul tırmanışları gerçekleştirin.
- Telesiyej deneyimini yaşayın.
- Engebeli yollara göre tasarlanan özel bisikletler ile Downhill (yokuş aşağı akrobasi) yapın.
- Uçurtma ve Kar Taneleri şenliklerinde eğlencenin dibine vurun!
- Parasailing etkinliğine, Salcano Bisiklet Günleri müsabakalarına, ATV veya at gezilerine, dağ bisiklet turlarına katılın.
- Bahar mevsiminde gelirseniz yaylada trekking, piknik, mangal ve kamp yapabilirsiniz.
Erciyes Dağı Kayak Sezonu Ne Zaman?
1 Kasım’da başlayan kayak sezonu, 1 Mayıs'a kadar sürüyor. Bu süreçte kayak merkezleri, dünyanın farklı noktalarından gelen profesyonel ve amatör dağcıları ağırlıyor.
Yaz tırmanışları ise buzul ve kaya olarak iki farklı türde yapılıyor. Bunun için en uygun zaman dilimi ise Mayıs-Ekim arası.
Hazır Gelmişken
Erciyes Dağı’nın ulu manzarası zaten size her şeyi unutturacak ama… Büyüleyici güzellikten gözlerinizi alıp kendinize geldiğinizde Kayseri seyahatinize devam etmek isterseniz, Hacılar gezilecek yerler sizi bekliyor!
Hürmertçi Sazlığı Sulak Alanı, onlardan biri. Karpuzsekisi ve Hürmertçi mahalleleri arasında bulunan bu yer, pek çok kuş türüne ve yabani hayvana ev sahipliği yapıyor. Kelebek ve kuş gözlemcilerinin favori adreslerinden olan bu yerde gözleriniz bayram edecek!
Sonuç
Erciyes Dağı, Türkiye’nin Alpleri… 'Patladıkça dağ doğuran dağ’ diye de bilinen bu yer, kimbilir neler görüp geçirmiş…
Efsaneleriyle mânevî duygulara hitap eden, manzarasıyla huzur veren bu dağ, koskoca bir tarihin bekçiliğini yapmış.
Siz de imkân bulunca bu eşsiz manzaraya yerinde tanıklık edin. Erciyes’in başında öylece duran ve nice hüzünlerin simgesi olan dumanı, dağın güzelliğine güzellik katan bembeyaz karları yakından seyredin.
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@kadirhocailekim
Yine başın serin, yüce ve dik. Güzel Erciyes
@seyahmr
Bence Kayak icin Mükemmel bir yer. FAKAT Otel cok az
@mustafakaya2747
Tırmanış yapmak isteyenler için mükemmel deneyim olacak eminim. Tecrübe ile sabit.
@ahmetkanmis
Muhteşem bir dağ görkemli ve heybetli bir dağ, özellikle kış aylarında
@theoriginaloffi
Kışın gitmek için en güzel kayak merkezi! Mutlaka gidin.
@baturalpaktepeb731
Yazın zirve yapmanın, kış aylarından daha zor olduğu dağımız. Zirveden manzara eşsiz.
@dogussenen4634
Temmuz dolayısıyla kar yok.Ama yine de dağın büyüklüğü gerçekten de keyif verici.renkli detaylarıyla harika bir yer.kışında kesinlikle gelmeyi planlıyoruz
@hakaneneskarato3293
Uzaktan her gün Erciyes deneyimi yaşamak bile ayrı güzel. Olduğu yeri serinleten bir dağ. Ayrıca keyifli bir manzarası var.
@mgokhank
Her mevsim gidilmeli. Çok farklı bir havası var. Yazin bile kalın kiyafet almayı unutmayin.
@edakarakas5147
Heybetli Erciyes Dağı Kayseri'ye giriş yaparken selamlıyor gelenleri. Teleferikle yukarıya çıktık. Muhteşem bir havası var. Ama fotoğraf çekmek ve çekinmek için en güzel manzara aşağıda.
@gezsen
Kayseri ve iç Anadolu' nun en yüksek dağı kayak merkezleri ile ünlü diğer kayak merkezlerine göre genel fiyatları daha düşük. oldukça fazla pist ve düzeye göre öğrenme sağlanabilecek hocaları mevcut. Aynı zamanda trekking ve tırmanma rotaları da var. Yaz kış illa görülmeli yazın bazı dönemler de de teleferik çalışıyor üst istasyonda kafe var yazın serinlikle çıkabilirsiniz piknik yapılabilecek alanları da var. Özellikle kışın hafta sonunda çok kalabalık olabiliyor. Çeşitli festival ve spor müsabakaları yapılıyor. Ayrıca gece kayağı da var.