Ihlara Vadisi
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Ihlara Vadisi, Hıristiyanlığın kuruluş yıllarından beri önemli bir dini merkez olarak kabul edilir ve dünyanın en büyük kanyonlarından biri olarak bilinir. 14 kilometrelik vadide sayısız kilise ve tarihi yaşam alanı bulunmaktadır.
Vadiyi Oluşturan Doğa Harikası, Asırlar önce Hasan Dağı’nın püskürmesiyle oluşan volkanik tabaka, doğa olayları ve Melendiz Çayı’nın aşındırmasıyla Ihlara Vadisi oluştu. Yüksekliği 120 metreyi bulabilen bu etkileyici kanyon, Ihlara Kasabası’nda başlayarak Belisırma ve Yaprakhisar üstünden Selime’ye uzanır. Melendiz Çayı'nın vadiden geçmesi sebebiyle, bölgenin eski sakinlerine “dönerek akan suyun halkı”, yani “Peristremma” denir.
Vadi İçinde Derin Soluk
Bölgede 4. yüzyıldan itibaren öncü Hıristiyan din adamları yetişti. Bu dönemin öne çıkan isimleri arasında, Mısır ve Suriye’den farklı manastır kuralları belirleyen Kayserili Basilius ve baba-oğul-kutsal ruh üçlemesine (teslis) yeni bir açıklama getirerek mezhep kuran Aziz Nazianzoslu Gregorius bulunmaktadır.
105 Kiliseden 14’ü Ziyarete Açık Kapadokya sınırları içinde yer alan Belisırma, Ihlara ve Gelveri’yi (Güzelyurt) kapsayan bölgede, 382 basamaklı merdivenlerden inip yemyeşil bir vadi tabanını takip edenler, pek çok kilise ve yaşam alanlarıyla karşılaşırlar.
Yörenin jeolojik özellikleri sayesinde oluşan freskli kiliseler, manastır ruhuna uygun olarak kayalara oyulmuştur. Bu kiliselerin 105 tanesinden 14'ü, yani Ağaçaltı, Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Prenliseki, Eğritaş, Direkli, Saint Georgeus, Karagedik, Ala, Bezirhane, Bahattin Samanlığı ve Batkın Kiliseleri ziyarete açıktır. Ihlara’ya yakın olanlarda Doğu etkisi gözlenirken, Belisırma civarındaki kiliselerde Bizans tipi duvar resimlerine rastlanmaktadır.
Ihlara Vadisi Tarihi
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püsküren lavların akarsu aşındırması sonucu oluşan bir kanyon vadidir. Melendiz Çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin ardından, 14 kilometre uzunluğunda ve yer yer 110 metreye kadar yükselen bu kanyon görünümlü vadide aşındırma faaliyetiyle şekillenmiştir.
Ihlara Vadisi Nerede ?
Ihlara Vadisi Aksaray‘ın Güzelyurt ilçesinde bulunmaktadır. İl merkezin 39 Km olan Ihlara Vadisi, İlçe merkezine 12,5 Km uzaklıktadır. Haftanın her günü 08.30 ila 19:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Açık Adresi : 68570 Ihlara/Güzelyurt/Aksaray
Ihlara Vadisi Giriş Ücreti ?
Aksaray Ihlara Vadisi giriş ücreti 2022 yılında 90 TL'lik bir giriş ücretiyle sunuluyor ve yanında sesli rehberlik hizmeti sunuluyor. Haftanın her günü açık olarak girilebilen vadi sabah 08:30 ile akşam 19:00 saatleri arasında gezilebiliyor
Hazır Gelmişken
Ziga Kaplıcası'nın şifalı sularından faydalanabileceğiniz ve Melendiz Çayı üzerine kurulan çardaklarda mola verebileceğiniz Belisırma Köyü gibi yerlerle, Ihlara Vadisi sadece tarihi önemiyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini etkilemektedir. Aksaray Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Aksaray'da gezilecek diğer tarihi yerleri ve müzeleri keşfedebilirsiniz.
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@muazzezaksoy
Müze kart ile ücretsiz girebilirsiniz. Sekiz yaş üstü çocuklardan ücret alıyorlar. Uzunca bir yürüyüş parkuru var ama çok zorlu değil her yaştan insan yürüyebilir. İki giriş arasında çay bahçesi var ancak bize pahalı geldi. Sık sık dinlenmek için oturma yerleri mevcut ve bol bol fotoğraf çekilmek için şirin alanlar düzenlemişler. 9 yaşındaki oğlumuzla sıkılmadan yürüdük. Biz vadi başı girişinden girip Belisırma girişine kadar yürüyüp geri geldik çünkü aracımızı orada bırakmıştık. Dilerseniz diğer çıkıştan çıkıp taksi ile dönebilirsiniz. Taksi ücretiniz 100 lira civarında olduğunu söylediler.
@anilcankurt
Roma dönemine ait 9-11. Yüzyıl dönemine ait kiliseler bulunduran vadimiz. Hem doğa hem tarih açısından oldukça zengin bir mekan. 18 yaş altı ve 65 üstü ücretsiz. Müze kartla ücretsiz girilebiliyor. Her iki yönde uzun patikalara ve çok sayıda kiliselere sahip. Kiliselerin çoğu maalesef tahrip edilmiş durumda. Genellikle sol patikaya gidilmesine rağmen sağ tarafta da güzel bir şelale bulunuyor. Bilet gişesinden vadiye inmek için uzun merdivenleri inmek gerekiyor hareket sıkıntısı olan vatandaşlar için uygun değil. Turla veya kendi başınıza gelebilirsiniz. İçerisinde küçük restorantlar mevcut. Her iki yönü de gezmenizi öneririm. Şelalenin ilerisinde de bir giriş var isterseniz oradan girip diğer uca doğru gidebilirsiniz. Doğal ve tarihi açıdan zengin bir mekan Aksaray bölgesine gelen herkese ziyaret etmesini tavsiye ederim
@umutcan9187
Beğeneceğinize eminim. Giriş müzekart ile 60 TL, 30 TL (indirimli) ve 10 TL (emekli öğretmen vb) Öğretmenlere ücretsiz. Normalde 90 TL. 150 hatta 200 metreyi bulan merdivenleri inmek ve çıkmak sizi biraz zorlayabilir. Onun dışında; göreceğiniz kilise ve diğer kalıntıların üzerine kazınmış isimler de canınızı sıkabilir. Fakat, olağanüstü bir mekanda gezerken ayağınızı dereye sokabilmenin keyfi, bütün bu olumsuzlukları unutturacaktır. Yanınıza su ve azcık atıştırmalık almanız cebiniz açısından iyi olur. Keyifli gezmeler.
@timurkarahisarl2920
İçinde bir çok sürprizleri barındıran mutlaka görülmesi gereken yerler listenize alınması gereken bir yer. Bol yürüyüş gerektiriyor, vadiye inerken usenmeden saydığımız 389 adet basamak mevcut, iniş çok sorun değil ama vadi içindeki uzun yürüyüşlerine sonra dönüş sırasında 3-5 mola ile ancak çıkılıyor. Seyahat için tam gün ayırmanın gerekebilir içinde 3-4 tane kilise bulunuyor.
@bilgekirbas3754
Görebileceğiniz en güzel Ören yerlerinden birisi ? Fırsatı olan herkes mutlaka gitmeli. Yolu rahat her model araba ile ulaşım sağlanıyor. Aksaray’dan belediye otobüsü de geliyor. Giriş otopark ücreti 25 Tl - Ören Yeri giriş ücreti de 60 Tl. Engelli kimlik kartı otopark ücreti için ve Ören yeri için de ücretsiz giriş sağlıyor. Müzekart sahipleri burayı da ücretsiz gezebiliyor. Upuzun ve dik bir merdivenden sonra vadiye ulaşıyorsunuz vadi içerisi harika. Fotoğraf çekimi için çok güzel noktalar oluşturulmuş. Vadi içerisinde dinlenmek ve bir şeyler içmek için de çay bahçesi tarzında mekanları var fakat aşırı yüksek fiyatları var. Yanınızda girerken su götürmek mantıklı olabilir :) Çıkışta hediye alınabilecek ufak dükkanlar var, güzel hatıralık ürünler var fiyatlar 7,5 ile 25 TL arasında değişiyor.
@mi5013
Girişler: -> Araç park yeri ücretlidir. 15 ₺ dir. -> Müze kart ve öğretmen kartı geçerlidir. Doğal bir güzellik. Vadiye yapay merdivenlerle inilir. İnmesi ve çıkması yorucudur. Vadiden yukarı çıkıldığında insan nefes nefese kalır. İçerinde çok sayıda geçmişe ait kiliseler bulunur. Vadinin içinde dere geçer ve her iki taraftan yürüyüş yolu vardır.