Kütahya Ulu Camii
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Kütahya Ulu Camii İstanbulun kuzeybatısındaki Kütahya'da yer almaktadır. Bu müessesenin inşasına, Osmanlılar'ın döneminde, 1513 yılında Sultan II. Bayezid döneminde başlandı. Ancak, tamamlanması İslamoğullarının hükümdarı II. Murad tarafından 1569 yılında gerçekleştirildi. 1181 metrekare arsa üzerine kurulan Kütahya Ulu Camii iki cemaat yeri, üç apsis, mihrap ve minarelerinden oluşmaktadır. Çamlarla kaplı olan mimari ürünler, çok şık olmuştur. Epeyce büyük olan minarelerden birinin kirişlerinin çoğu 13.yy'dan kalmıştır. Girişe çok ince hilal süslemeleri ve eski usulu çini panolar geçilmektedir.
Kütahya Ulu Camii; Rengarenk İç Dizayn ve İlgi Çekici Doğal Güzellikler ile Dolu
Kütahya Ulu Camii'nin duvarlarında baroque stillerindeki elinden çıkmış kabartmalar ve mermerler bulunmaktadır. Mihrap kabartması otantik, gümüş işçilikle süslü bir afiş teşkil etmektedir. Zemin kaplamaları ise, krem renkli kirpi sırlı patikalar halindedir. İç alanlarda tapınağın cemiyet üyeleri tarafından seçilmiş çok güzel el işi halimelerin resmedildiği 284 kubbe bulunmaktadır. Pervazlar, himmetler ve kareler mimarinin çok güzel detaylarındandır.
Kütahya Ulu Cami’nin Doğal Güzellikleri
Kütahya, Batı Anadolu'da tepelere çıkarak inanılmaz güzellikleri, sevimli doğal süslemeleri ile kendini keşfetmeye değer bir şehir. Yeşilliklerin, çoban arabalarının ve yüksek dağların arasında dolaşıp kültürleri ve mekanları gezmek oldukça zevkli. Doğal güzelliklerle çevrili Kütahya Ulu Camii en güzel zamanlarını yaşamak için ideal bir yerdir. Yüksek tepeler ve müthiş güzelliğe sahip vadi açıkları havası üzerinde sizi mest edecek. Her yerden çıkan tarihi evler, meydanlar, hamamlar, saraylar ve hayvanat bahçelerindeki eski kalıntılar serüveni daha da ilgi çekici hale getirecek.
Kütahya Ulu Camii’nin Gezilecek Yerleri
Kütahya Ulu Camii'ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan gezilecek yerler arasında Türk ve İslam sanatlarının en büyük kanıtlarından biri olan İslamoğulları Kalesi, tarihi Deliosmanaman Türbesi, Güneş Meydanı, çoğu Bizans ve Selçuklu dönemlerinden kalma mağaralar, kayalar ve manastırlar vardır. Bunun yanı sıra, deniz kenarındaki Osmanlı Sarayı ve Sagalassos Antik Kenti de Kütahya’da görülecek tarihin en güzel örneklerdir. Bu tuhafta gezilecek yerleri keşfetmek için, Kütahya Ulu Camii’ne yapacağınız ziyaretin hatırasını geriye kalıcı olarak saklayacaksınız.
Kütahya Ulu Camii'ni ziyaret etmek her açıdan çok özel bir deneyim oturumudur. Yüzyıllardır muhteşem bir görkeme olan camii, çekici doğal güzellikler ve standartlardaki rengarenk iç dizaynlarla yoğrulmuştur. Eşsiz süslemelerin, parkların ve yaşayan tarihin tadını çıkarmak için ziyaret edilebilecek çok sayıda yer bulunmaktadır. Buraya gelen herkes büyüleyici deneyimlerin yanı sıra değerli anılar ile rehberlik edilen zengin günün anıları ile doncak olacaktır.
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@evimizdetarih6042
Yıldırım Bayezıt döneminden kalma cami. Gerçekten de çok büyük bir cami. Osmanlu'nın klasik üçlemesi olan cami, çınar ve çeşmeye burada rastlamak mümkün. Caminin medresesi ve imarethanesi günümüzde Arkeoloji Müzesi ve Çini Müzesi olarak kullanılmaktadır.
@mengubeti
Muazzam güzelliği ve heybetiyle görülesi bir mekan. Tanıtım eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bu tarihi camii nin kapısına bir tanıtım levhası koyulabilir. Varsa da ben görmedim.
@halima
1410 yılında yapılan yıldırım beyazıt camii olarak ta biliyniyor. Kütahya'daki tarihi mekan olarak ziyaret edilebilecek alanlardan biri eskiden şehrin en canlı merkezi konumu olan çarşı merkezinde bulunuyor. İçerideki süslemeler manevi atmosfer müthiş, Sabah ve yatsı namazları daha yoğun oluyor. Gün içinde çarşı esnafı ve ziyaretçiler tarafından sıkça kullanılıyor. Caminin hemen yanında bir şadırvanı ve ücretli Bay bayan tuvaletlerin mevcut.
@fatihkartay3583
Muhteşem. Çok güzel bir mimarisi var. İnanın içi açılıyor.Cami içinde şadırvan tekli küçük su fiskiyesi var. Olağanüstü bir detay. Hafif su sesi eşliğinde ibadet edebilirsiniz. Mutlaka uğrayın. Bahçesi çok ferah ve kocaman.Sürekli akan şadırvan ve çeşmesi var.
@ahmtatc
1. Beyazıt'ın yaptırdığı, son büyük değişimi 20. asır başlarında görmüştür. iç kısmında üzerinde müezzin mahvilinin olduğu küçük bir şadırvanı olan, 3 girişli, ahşap mimberi görülmeye değer.
@hakansabit3780
Yıldırım Beyazıt Camii adıyla da bilinir. Yıldırım Bayezid zamanında (1381-1384) yapılmaya başlanmış, 1401 de tamamlanmış, Kütahya’nın en büyük ve en güzel camisidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi sırasında Mimar Sinan tarafından tamir edilmiş olan dikdörtgen planlı avlusuz cami, 1893 yılında II. Abdülhamid Han zamanında büyük onarım görmüş ve kubbeli olarak son şeklini almıştır.
@ez699
Kütahya Ulu Cami. 1381_1384 yılları arasında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış, 1401 yılında ibadete açılmıştır. Etrafındaki yapılarla birlikte Beyazıt KÜLLİYESİ içinde yer alır. Kanunî Sultan Süleyman, Rodos seferine giderken restore ettirmiştir. Son olarak 1893 yılında Sultan 2.Abdülhamid tarafından restore edilerek son halini(kubbeli) almıştır. Cami 45×25m planıyla Kütahyanın en büyük camisidir. Sütunlar Aizanoi antik kentinden devşirilmiştir. Mihrabında hafif sapma vardır. Giriş harim bölümünde küçük bir şadırvan vardır. Tam karşısında sakahane vardır.
@elifyildiz4888
Kütahya'nın en büyük ve ünlü camilerinden biri. Aynı zamanda bildiğim kadarıyla bir sultan tarafından yaptırılan tek cami. İçinde küçük bir şadırvan var. Yine içinde bulunan mermeri sütunlar aslında Aizonai Antik Kentinden, tapınaktan geliyormuş, bunu duyduğumda çok şaşırmıştım. Sütunlar cami inşaatı sırasında hiçbir işlem görmeden direkt kullanılmış ve şuan tapınakta bulunan sütunlardan çok daha iyi durumdalar. Diğer camilerden farklı olarak Ulu Cami'de çini bulunan tek bir yer var o da mihrabda yer alan küçük bir Kabe görseli. Kısacası Kütahya'da kime sorsanız gösterilen görmeye değer güzel bir cami.
@sametkaraca4674
Yorulmardan da okuyacağınız üzere Kütahya'da bulunan tek padişah camiiymiş. 1889 da temele kadar yıktırılmış iki rum ustaya yaptırılmış Cami içindeki büyük sütunlar Aızanoı Antik Kenti'nden getirilmiştir. İç kısmında küçük bir şadırvan vardır.Şadırvanın üstüne dört müezzin mahfili yapılmış mihrap çivisiz diye biliyorum. Güzel bir camii. Gönül isterdi ki Yıldırım Beyazıt in yaptırdığı aslı ile kalsın ama beşeri nedenler bazen engel oluyor. Giriş abdest alınan yerin olduğu tarafta. Kapalı girişinin bulunduğu yerde müze, açık girişin sol tarafında da çini müzesi yürüme mesafesinde.
@alia
Kütahya’da bulunan tek padişah camidir. Vakfa Sultan Bayezid Yıldırım Han Camii Şerifi olarak kayıtlıdır. 48x26 m. ebadında Kütahya’nın en büyük camisidir. Şehzade Yıldırm Bayezid Germiyan beyi Süleyman Şah’ın kızı Devletşah Hatun ile evlendiğinde Kütahya Valisi iken (1381–1389) bu camiyi yaptırmaya başlamıştır. Ancak seferden sefere koşması ve Ankara Muharebesi sonunda Timur’a esir düşmesi ve daha sonra da vefat etmesi sebebiyle camiyi bitirmek (813 H. 1410 M.) oğlu Musa Çelebi’ye nasip olmuştur. Caminin vakfiyesi Fatih Sultan Mehmed Han zamanında tertip olunmuştur.