Mudanya
Puan
Burayı keşfetmek için rehber bulun.
Mudanya gezilecek yerler, hem tarih meraklılarına hem doğa tutkunlarına hitap ediyor. İstanbul’a yakın bir Bursa ilçesi olan Mudanya hafta sonu kaçamakları için ideal bir rota durumunda.
Burayı, ‘Bursa’nın arka bahçesi’ diye nitelendirmek de mümkün. Huzurlu atmosferi ve cana yakın insanları ile Mudanya, her ânınızın unutulmaz olacağı bir yer…
Bursa Mudanya Hakkında Bilgi
Geçmişi Milat’tan önce 700’lü yıllara uzanan Mudanya, zeytin kokulu sokakları ve yeşillikler içerisindeki muazzam doğasıyla göz kamaştırıyor. Marmara Denizi’nin kıyı kesiminde konumlanan bu ilçe; eğlenmek isteyenlere de, kafa dinlemek isteyenlere de çözüm sunuyor.
Mudanya Tarihi
Tarihi kaynaklara göre bölgenin mimarı İyon şehir devletlerinden Kolofonlular. Önceleri ‘Myrlea’ olarak bilinen bu yer, pek çok defa yıkılıp baştan inşa edilmiş.
Kentin adı ise ‘Montania’ kelimesinden geliyor. Osmanlı topraklarına 1321 yılında katılan bu bölge, 1871 senesinde ilçe olmuş.
Mudanya Gezilecek Yerler Listesi
Tarihi eserlerden doğal güzelliklere uzanan Mudanya gezilecek yerler geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Kültür, turizm ve eğlenceyi bir araya getiren Mudanya, bakalım misafirlerini nasıl bir tatil ziyafeti ile ağırlıyor?
Mudanya’da Gezilecek Tarihi Yerler:
Burada asırlık camiler, zengin koleksiyonlu müzeler ve çok daha fazlası sizi bekliyor. İşte onlardan bazıları:
Mütareke Evi:
Ülkemiz için simgesel bir değeri olan bu yer, ‘Mudanya Müzesi’ diye de biliniyor. Burası, Türk-Yunan arasındaki savaşa son veren Mudanya Mütarekesi’nin 1922 itibariyle imzalanmış olduğu konak binası.
Atatürk başkanlığındaki Ankara Hükümeti de yine ilk defa burada kabul edildi.
İlçenin tarihi sembolleri arasında öne çıkan bu mekân, 1937 yılından beri müze olarak varlığını sürdürüyor.
Dostluğu sembolize ettiği için ‘Barış Evi’ diye de anılan Mütareke Müzesi, iki büyük salon ile 13 odadan meydana geliyor.
‘Burada neler var?’ diye merak edenler için bazılarını saymak istiyoruz:
- Asım Gündüz Paşa, İsmet İnönü ve yâverlerine ait hatıralar,
- Mütareke belgeleri,
- Kurtuluş Savaşı dönemini yansıtan evraklar,
- O yıllardan kalma eşyalar,
- İsmet İnönü’nün balmumu heykelleri.
Tahir Paşa Konağı:
Şükrü Çavuş Mahallesi’nde yer alan bu konak, Osmanlı-Lâle Devri’nin muhteşem örneklerinden biri olarak faaliyet gösteriyor. Tarihi 1724 yılına dayanan Tahir Paşa Konağı 1985’te kamulaştırılarak halk kütüphanesine dönüştürüldü.
2012 itibariyle ise belediyeye devredildi. Ondan sonra yapılan çalışmalar neticesinde müze olarak hizmet vermeye başladı.
Konakta Mudanya tarihine ışık tutan belgeler ve Tahir Paşa’dan yâdigâr eşyalar sergileniyor. Onlardan bazıları ise şunlar:
- El yapımı dövme gümüş mineli saat,
- Tahir Paşa’nın gündelik giysileri,
- Fransa menşeli ördekli avize,
- Tören kostümleri,
- Kılıçlar,
- Şeyh Şâmil tarafından hediye edilen Çerkez yamçısı,
- Güllü abanoz ağacından yapılan dört koltuk ve bir sandalye.
Dereköy Kilisesi:
Rum Ortodoks Kilisesi diye de bilinen bu anıtsal yapı, 1857 tarihinden beri varlığını koruyor.
Bir dönem cami olarak kullanılmış Dereköy Kilisesi ahşap ve alçı süslemeleriyle dikkat çekiyor.
Burada yer alan vaiz kürsüsü ise Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Öte yandan kilisenin pencerelerinde alçı kabartma kerubimlerden yapılmış madalyonlar mevcut.
Altın yaldız, kırmızı, bordo ve yeşil renklere boyanmış bu kabartmalar, kiliseye farklı bir hava katıyor.
Zeytinbağı Taş Mektep:
1904- 1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep Trilye için çok önemli tarihi değerlerden biri.
Neo-klasik tarzda inşa edilmiş olan bu yer, söz konusu özelliğiyle Batı mimarisini yansıtıyor. Bir süre Dârü’l-Eytam (Yetimler Okulu) olarak hizmet sunmuş olan bu bina, Mudanya Belediyesi tarafından restore edildi.
Kemerli Kilise:
Buraya Kemerli Church adı da veriliyor. Ayrıca 'Panagia Pantobasilissa Kilisesi' diye de bilinen bu yapı, Trilye Kasabası’nda bulunuyor.
13. yüzyıl sonlarında yapıldığı düşünülen bu kilisenin, Mısır-İskenderiye’den getirilmiş özel sütunlar ile dizayn edildiği söyleniyor. ‘Küçük Ayasofya’ diye adlandırılan bu yer, şimdi bir Ermeni ailenin mülkiyetinde.
Mudanya’da Gezilecek Doğal Yerler:
Burası; manzara ve seyir noktaları, park ve bahçeler açısından da tatmin edici bir muhtevaya sahip. İşte, huzuru doğada arayanlara özel Mudanya gezilecek yerler:
Tarihi Çamlı Kahve:
Burası kafe ve restoran olarak kullanılıyor. Peki, neden doğal yerler listemizde belirtme ihtiyacı hissettik? Çünkü manzarası tek kelimeyle harika!
Doğanın farklı hallerine tanıklık etme imkânı veren bu yer, özellikle gün batımı manzarasıyla isminden söz ettiriyor.
Ata Park:
Burası ismini, içerisindeki 10 metre boyundaki Atatürk heykelinden alıyor. Belediye tarafından projelendirilen bu yeşil alanda geniş dinlenme ve oturma alanları bulunuyor.
Ömerbey Mahallesi kanal boyu mevkiindeki Ata Park, Mudanyalıların yeni buluşma yeri olarak her gün binlerce misafirini ağırlıyor.
Yıldıztepe:
Burası Mudanya-Trilye güzergâhında bulunuyor. Sırtınızı yemyeşil bahçelere dayayıp masmavi deniz manzarasını seyre dalmak isterseniz, burası tam sizlik!
Mis gibi havasıyla sizi kendinize getirecek olan bu yerde dinginliğin, sessizliğin tadına varabilirsiniz.
Mudanya Sahili:
Masmavi denizin kıyısında kıvrılan bu sahil, Jandarma İskelesi ile BUDO İskelesi arasında yaklaşık 500 metre bir alanı kapsıyor.
Ortalama 1 kilometre uzunluğa sahip bu güzel sahil bandında eski Mudanya evlerini de rahat rahat izleyebiliyorsunuz. Sahili boylu boyunca yürüyüş yolları süslüyor. Diğer taraftan; büfeler, banklar, yeşil alanlar, gölgelikler, seyir terasları, otopark ve kafeler de bulunuyor.
Güzelyalı Sahili:
İşte size; havasıyla, deniziyle, nefis manzarasıyla hayran kalacağınız bir yer daha! Mudanya gezilecek yerler listesi içerisine eşsiz doğasıyla dâhil olan bu yer, kıyı boyunca uzanıyor.
Sıra sıra dizilmiş kamelyaların bulunduğu sahilde; parklar, kafeler ve restoranlar da mevcut.
Öte yandan bir de bisiklet sürmek isteyenler için uzun bir kordonu var. Ayrıca dalgakıran limanı balık tutmaya meraklı kişilerin ilgi odağı oluyor.
Diğer Mudanya Gezilecek Yerler Nereler?
Tabii ki Mudanya’nın gezilecek yerleri bunlarla sınırlı değil. Yolunuz buraya düşmüşken, ilçenin şu popüler destinasyonlarını da unutmayın:
Mudanya Plajları:
Yaz mevsiminde buraya gelecek olanların yapması gereken Mudanya etkinlikleri arasında plaj keyfinin ayrı bir yeri var.
Bunun için değerlendirebileceğiniz alternatifler şöyle:
- Eşkel Plajı,
- Coşkunöz Halk Plajı,
- Eğerce Plajı,
- Kumyaka Halk Plajı,
- Burgaz Altınkum Plajı,
- Paşa Beach.
Şimdiden; deniz, kum ve güneş üçlüsü ile size iyi eğlenceler!
Kumyaka:
Sevimli bir kıyı köyü olan bu yer, Mudanya ilçe merkezine takriben 5-6 km uzaklıkta, Mudanya-Trilye güzergâhı üzerinde.
Bünyesinde barındırdığı eski Rum evleri, buraya son derece otantik bir atmosfer katıyor. Ayrıca burası, Bizans döneminden kalan bir darphaneye de ev sahipliği yapıyor. Eski bir kilisenin de bulunduğu bu köyde, Kumyaka’daki tarihi çeşmeler dikkat çekiyor.
Mudanya Lunapark:
Çocuklarla Mudanya gezilecek yerler planlaması yapıyorsanız burayı unutmayın! Lunapark Ömerbey mevkiinde, Mudanya ile Güzelyalı'yı birbirine bağlayan sahil yolunda bulunuyor.
Parkta; çarpışan arabalar, gondol, trambolin, kaydırak ve salıncak gibi oyun alanları mevcut. Yanında ise büyük bir açık hava parkı yer alıyor.
Mudanya Nerede Kalınır? Mudanya Otel Önerileri
Birkaç gününüzü bu şirin sahil ilçesinde geçirmek isterseniz Armistis Hotel ve Trilyalı Hotel gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
Daha fazla konaklama seçeneği öğrenmek için ise Mudanya otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Mudanya’da Ne Yenir?
Burası Bursa’nın eşsiz lezzetlerini en güzel hâliyle tadabileceğiniz bir yer. Özellikle şunların tadına bakmadan ayrılmayın deriz:
- Cantık,
- Pideli köfte,
- Midye,
- Yumurtalı patates,
- Kokoreç,
- İskender kebap,
- Kemalpaşa tatlısı.
Birkaç mekân önerisi de verecek olursak şunları tavsiye edebiliriz:
- Pavurya Balık,
- Erol Balık,
- Kıyı Balık,
- Beyaz Kayalar,
- Hasköyüm Pidecisi,
- Mudanya Marina Restaurant.
Daha fazlası için Mudanya Restoranları sayfamıza uğrayabilirsiniz.
Mudanya’dan Ne Alınır?
Burada alışverişe yöresel lezzetlerden başlamanızı öneririz. Tirilye Kasabası’nın meşhur zeytinleri bunlara bir örnek. Bol etli, ince kabuklu, yağ oranı yüksek bu zeytin kahvaltı sofralarınıza ve enfes tariflerinize çok yakışacak!
Bunun dışında Mudanya alışveriş yerlerinden; köy tarhanası, doğal salça ve köy peyniri de alabilirsiniz. Tabii ki bunca köy ürününün yanında köy ekmeği olmadan olmaz!
Öte yandan Yörükali Köyü’nün siyah inciri de bir hayli popüler. Sulu ve tatlı bir yapısı bulunan bu sofralık siyah incir, tam anlamıyla bir şifa deposu!
Hazır Gelmişken
Zamanınız kalırsa, buraya yakın diğer ilçelere de uğramanızı öneririz. Örneğin; Bursa şehir merkezi Mudanya’ya 1 saat uzaklıkta. Ayrıca, Yıldırım ilçesinin Cumalikızık Köyü ve Nilüfer ilçesinde bulunan Gölyazı, yine Mudanya’ya yaklaşık 1 saatlik mesafede.
Sonuç
Özetlemek gerekirse; Mudanya gezilecek yerler sizi kâh tarihin derinliklerine götürüyor, kâh tabiat ananın kucağına bırakıyor. Kamp ve piknik alanlarından plajlarına kadar Mudanya gezi rehberi son derece kabarık.
Biz, ‘hazinenin yerini haber vermek’ kabîlinden bazılarını kısaca paylaşmakla yetindik. Mudanya’yı adım adım keşfetmek de sizin göreviniz… ????
O halde; ‘Yolunuz açık olsun, ayağınıza taş değmesin!’ diyelim…
Özellikler
Sunulan Hizmetler
Rehberler
Rehber ile Keşfet
Tüm Yorumlar
Misafir Yorumları
@berkaygultekin8177
5yildir, abartmıyorum 5 yıldır çivinin dahi çakilmadığı Bursa'nın yüz karası utanç duvarı sahil. Işıklandırma dahi yapılamayan yürürken yanimizdakinin yüzünü göremediğimiz orada yaşayan insanların kışın yürürken ürpertigi korktuğu cazibe merkezi. Güzelyaliya yakismiyoruz. Güzelyalı sahili bunları haketmiyor. 5 yıl içinde yapılan tek hizmeti atlamışım sahil boyunca tüm isletmelerin kökü kazındı sahile inerken termosla çay aliyoruz yanımıza. Çok üzülüyorum bu haline kaldırım taşları kaymaktan açılıp yürüyen insanları yutacak diye korkuyorum artık. Çok yazık koskoca bursa.. Fotoğraflar eski güzel günlere ait.. Güzeyali sahilimizin tek iskelesi kiremit iskelesinin ölmüş bedenini mesken edinmiş martılar..
@ezeybrtc802
Eski tadı olmasa da yine de havası güzel. Ah eskiden o kordonda ne gezerdik ya bize farklı geliyor yada gerçekten birşeyler değişti. Deniz yine kirli eskiden de dalgasız günü bulmak şans eseriydi. Balkon gibi yerler ve yeni oturma alanları yapılmış güzel olmuş.
@ayhanguzel775
Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin siyasi alanda kazandığı ilk başarısının göstergesi olan Mudanya Mütarekesi bu evde imzalanmıştır. Mudanya ilçesi merkezinde bulunan ev 19.yüzyıl sonlarına tarihlenmektedir. Rus asıllı Aleksandr Ganyanof'a ait olan olan ev, daha sonra Mudanyalı iş adamı Hayri İpar tarafından satın alınarak onarılmış ve 1937 yılında Mudanya Belediyesi'ne bağlı müze olarak açılmıştır. 1959 yılında ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne devredilmiştir. Bodrum ve çatı katının dışında iki katlı olan ahşap evin birinci katında Mütareke'nin imzalandığı salon ve İsmet Paşa'nın çalışma odası, üst katta, İsmet Paşa ve yaverlerinin yatak odaları yer almaktadır. Mütareke döneminin eşyalarının korunduğu bu evde ayrıca o döneme ait fotoğraflar ve belgeler sergilenmektedir. Mudanya Mütareke Evi 11.03.2013 tarihinden itibaren tadilata giren müze teşhir tanzim çalışmaları bitirilerek 10.10.2014 tarihinde ziyarete açılmıştır.
@yerelistanbul
Mudanya’nın Mütareke Meydanı’na girdiğinizde görülmeye değer güzellikleri arasında bembeyaz, heybetli bir bina çıkıyor karşınıza.Rus asıllı Alexander Ganyanof’a ait olan ve daha sonra Şeker Kralı olarak da bilinen Mudanyalı iş adamı Hayri İpar’ın satın alıp onardığı Mudanya Mütareke Evi Müzesi; 1937 yılından, 1959 yılına kadar Mudanya Belediyesi’ne bağlı bir müze olarak hizmet verdi. 1959 yılında ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Barışın simgesi bu müze ev, Türk- Yunan savaşına son veren bir anlaşmanın imzalandığı yer olmasının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk başkanlığındaki Ankara Hükümeti’nin de Türk milletinin tek temsilcisi olarak kabul edildiği ilk yer olma özelliğine sahip. smet Paşa’nın çalışma odasında, Paşa’nın savaştan sonra katıldığı bu antlaşmada şartlarının kabul edilmediğini görünce "Gerekirse savaşırız!" diyerek yumruğunu vurarak ikiye böldüğü mermer masa sergilenir. Türklerle savaşarak baş edemeyeceklerini anlayan İtilaf Devletleri’nin talebine karşılık barış sağlamak amacıyla başlayan görüşmelerin yapıldığı odada, İsmet Paşa dışında, İngilizleri temsilen General Harington, Fransa adına General Charpy, İtalya adına General Mombelli’nin balmumu heykellerini görüyorsunuz.
@aysegultemel
Mudanya’nın Mütareke Meydanı’na girdiğinizde görülmeye değer güzellikleri arasında bembeyaz, heybetli bir bina çıkıyor karşınıza.Rus asıllı Alexander Ganyanof’a ait olan ve daha sonra Şeker Kralı olarak da bilinen Mudanyalı iş adamı Hayri İpar’ın satın alıp onardığı Mudanya Mütareke Evi Müzesi; 1937 yılından, 1959 yılına kadar Mudanya Belediyesi’ne bağlı bir müze olarak hizmet verdi. 1959 yılında ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Barışın simgesi bu müze ev, Türk- Yunan savaşına son veren bir anlaşmanın imzalandığı yer olmasının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk başkanlığındaki Ankara Hükümeti’nin de Türk milletinin tek temsilcisi olarak kabul edildiği ilk yer olma özelliğine sahip. smet Paşa’nın çalışma odasında, Paşa’nın savaştan sonra katıldığı bu antlaşmada şartlarının kabul edilmediğini görünce "Gerekirse savaşırız!" diyerek yumruğunu vurarak ikiye böldüğü mermer masa sergilenir. Türklerle savaşarak baş edemeyeceklerini anlayan İtilaf Devletleri’nin talebine karşılık barış sağlamak amacıyla başlayan görüşmelerin yapıldığı odada, İsmet Paşa dışında, İngilizleri temsilen General Harington, Fransa adına General Charpy, İtalya adına General Mombelli’nin balmumu heykellerini görüyorsunuz.
@aysungulates6592
Biraz bakıma ihtiyacı olsa da hem yürüyüş yapabileceğiniz hem balık tutabileceğiniz hem de sandalyelerinizi alıp oturup manzaranın tadını çıkarabileceğiniz güzel bir yer.
@muratoktem5041
Şöyle hayal edilebilir. Mütareke binası ve meydanı merkez alan harika bir alan. Bir yanında eski binalarla dolu bir mahalle. Hepsi restore edilmiş, bakımlı. Ara sokaklar trafiğe kapalı. Öte yanında vapur bekleme binası, kaymakamlık ve diğer eski binalar. Arada plajlar. Taşlardan oluşan bir yürüyüş yolu. Güzel ama az sayıda mekan. Tertemiz bir alan. Siz bunu hayal edin. Benim gördüğüm dev beton alanlar, kalitesiz, pis işletmeler. Hepsinin arka sokağa açılan kapılarının olduğu kaldırıma çöp suyu ve kokusu sinmiş. Tabela rezilliği. Görsel açıdan tam bir yozlaşma. Tümör haline gelmiş büfeler ve seyyar satıcılar. Tümör gibi büyümüş en büyük büfenin arkasında da tüm sahilin en çirkin binası: Belediye. Belediye binasına bakınca söz biter zaten. Söylenecekler bu kadar.
@gezici
Çok güzel bir tarihi mekan fakat hala kapalı. Böylesine önemli bir mekanın tadilatının yaz ayına kadar uzaması bence çok sorumsuzca bir davranış. Fakat mudanya yi gezmek de çok güzel. Sahil kasabası ve yemek yemek için iyi vakit geçirmek için güzel bir yer. Genelinde park sorunu var.
@betulartis7909
Çok güzel bir tarihi mekan fakat hala kapalı. Böylesine önemli bir mekanın tadilatının yaz ayına kadar uzaması bence çok sorumsuzca bir davranış. Fakat mudanya yi gezmek de çok güzel. Sahil kasabası ve yemek yemek için iyi vakit geçirmek için güzel bir yer. Genelinde park sorunu var.
@pinayaydin
Tam 10 senedir Güzelyalı'da yaşıyorum. 10 senede hiç mi birşey değişmez ya. Bir çivi çakılmazmı. Bir kere parke taşı döşediler o da 1 hafta içinde bozuldu, iş bilmemezlik bu olsa gerek. Ancak hâlâ aynı belediye başkanıyla yola devam, bazı şeyler hiç değişmiyor.
@pelinck
Tarihimizin en önemli antlaşmalarından birine ev sahipliği yapmış ve günümüze kadar özenle korunarak müzeye çevrilmiş tarihi bir ev. İçerisine girince etkilenmemek mümkün değil o dönemin eşyaları öyle güzel korunmuş ki anlatamam. Yolu düşenlerin mutlaka uğraması tavsiye ederim. Güncel müze giriş ücreti 20 tl’dir.
@pelinck
Tarihimizin en önemli antlaşmalarından birine ev sahipliği yapmış ve günümüze kadar özenle korunarak müzeye çevrilmiş tarihi bir ev. İçerisine girince etkilenmemek mümkün değil o dönemin eşyaları öyle güzel korunmuş ki anlatamam. Yolu düşenlerin mutlaka uğraması tavsiye ederim. Güncel müze giriş ücreti 20 tl’dir.
@gezipgeliyorum
Beş yıldız vermezsek tarihimize saygısızlık olur. Eski ahşap bir ev burası. Öyle çok bir şey beklemeyin. İsmet Paşa'nın çalisma odası, görüşmelerin yapıldığı salon, yatak odaları var. Mudanya'ya gelmişken girmek lazım tabi ki. Öğrenci öğretmen ücretsiz.
@Sevara Arancı
Beş yıldız vermezsek tarihimize saygısızlık olur. Eski ahşap bir ev burası. Öyle çok bir şey beklemeyin. İsmet Paşa'nın çalisma odası, görüşmelerin yapıldığı salon, yatak odaları var. Mudanya'ya gelmişken girmek lazım tabi ki. Öğrenci öğretmen ücretsiz.