Abdal Mehmet Tomb
4.8
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
- Local Guide
- Attractions
- Abdal Mehmet Tomb
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
4.8
Scoring :
@kadirozturk748
türbe huzur kaynağı evliya ziyareti güzel çay bahçeleri etrafında huzur dolu mekan bursa ABDAL MEHMET EFENDİ TÜRBESİ taptazee simit taş fırın simidi yanında ailece gelinecek bı yer
@alibey5149
Bursa için boşuna demiyorlar evliyalar şehri diye. Bu mubarek zatları gidin ve dua edin derim.
@sadettingur5109
* ABDAL MEHMED Tasavvuf ehli ve dervisler icin kullanılan kelimelerden biri de ABDAL'dir. Abdal Mehmed,Abdal Murad,Abdal Musa gihi... Bursa' nın gönül sultanlarından biridir.On besinci yüzyilda yaşamıştır. Emirsultan' ın sohbetleriyle ahlakını güzellestirmis, Molla Fenari ile dostluk kurmuş, Eşrefoğlu Rumi'ye gönül yolculugunda ilk rehberligini yapmistir, Sohbetlerinden feyz alanlardan biri olan ibrahim ve diger dostlarının destegi ile burada mescid ve dergâh yapılmış gelen gidenlerin maddi ve manevi ihtiyaçlar karşılaması ; "Allah'a kul ve kullara insanlık" prensibinin gerekleri yerine getirilmistir. Vefatindan sonra Sultan Il.Murad bu türbeyi yaptırmıştır.Kendisinden sonra mescid ve dergâhta sunulan hizmetler devam etmis,degisik tarikatlara mensub mürsidler insanlara Allah' a giden yolu göstermişlerdir. Eşrefoğlu Rumi ile olan gönül bağının bir hatırası olarak bayramın ikinci günü, çatalfırında bulunan Numaniye dergahının şeyhi, dostlaryla birlikte,önce Abdal Mehmed'i ziyaret ederler; zikir ve tespihden sonra incirli caddesindeki dergâha gidilir,oradan da son durak Emirsultan türbesine varılırdı. Abdal Mehmed'ten yaklaşık iki asır sonra Bursa'ya gelen Niyazi Misri Abdal zümresinin ic dünyalarını anlayabilmek için neler yapılması gerektigini ifade etmistir.
@haluknafiz2508
Bursamızın büyüklerinden.. bereket verenlerden..
@nesrinkeles7463
Küçük bir türbe etrafında simitçiler var çay içebileceğiniz kafeler var tarihi bir mekan
@ayseaydin1559
Abdal fırının hemen yanı Demirtaşpaşa istasyonundan çıkınca hemen solda kalan bir türbe kapılar orijinal halinden çıkmış karambole beyazla boyanmış tarihi resmen yok ediyorlar göründüğü gibi resimlerden mermer taşlar var itinasiz koyulmuş sen burda kal dercesine biraz daha itina alaka gösterilse güzel olur. Abdal Mehmet türbesi 15.yuzyil da yapılmış bir dua ettik çıktık sizlerde geçerken dualarını alın derim.
@eyupbey9885
Demirtaşpaşa'da, Abdal Simit Fırını'nın hemen yakınında ufak bir türbe. Hemen girişinde ufak bir bilgilendirme yazısı var. İçeriye ayakkabı ile girilmiyor, bu temizlik açısından önemli. Türbelere ayakkabı ile girilmesi her zaman canımı sıkmıştır. Bakımı düzenli şekilde yapılıyor. TDV İslam Ansiklopedisi'nde kendisine dair şu bilgiler var. "Hayatına dair kesin bilgi yoktur. Hakkında teşekkül eden menkıbelerden Emîr Sultan’ın (ö. 833/1429) çağdaşı olduğu ve onunla sohbet ettiği anlaşılmaktadır. Baldırzâde, Abdal Mehmed’in ölümünden sonra da kerametlerinin devam ettiğini söyleyerek onun Molla Fenârî ile ilgili bir menkıbesini nakleder. Menâkıb-ı Eşrefzâde’de Eşrefoğlu Abdullah-ı Rûmî’nin (ö. 874/1469) Abdal Mehmed’in himmet ve feyziyle velîlik mertebesine eriştiği anlatılır. Bir rivayete göre Abdal’ın mekânı Hacı İbrâhim adlı saf bir adamın dükkânıdır. Abdal Mehmed’in himmetiyle zengin olan Hacı İbrâhim, onun adına Abdal Camii’ni, kendi adına Gökdere semtindeki mescidi yaptırmış ve daha başka vakıflar da tesis etmiştir. Menkıbelerin ışığında Abdal Mehmed’in XV. yüzyılın ilk yarısında vefat ettiği söylenebilir. Abdal Mehmed adına Bursa’da II. Murad tarafından yaptırılan cami, çeşmesi, türbesi ve hazîresiyle birlikte bugün de varlığını muhafaza etmektedir. Söz konusu Abdal Mehmed’den başka, Orhan Gazi zamanında yaşayıp Bursa’nın fethiyle ilgili menkıbesi bulunan Abdal Murad’ın oğlu olan bir Abdal Mehmed daha vardır. Bunun mezarı, 1933’te yıktırılan babasına ait zâviyenin hazîresindedir"
@mahmutasilturk1502
Türbe; Sultan II. Murad tarafından dönemin mutasavvıflarından Abdal Mehmed adına 1450’de yaptırılmıştır. Türbenin içinde Abdal Mehmed’in sandukası bulunmaktadır. Evliya Çelebi, Abdal Türbesi’ni yoldan geçenlerin dinlenip ibadet ettikleri güzel bir bina olarak tarif etmekte olup, zamanında türbe yapısının mescit ve dergâh olarak kullanıldığı veya yerinde bu nitelikte kullanılan bir yapının varlığına işaret etmektedir. Yapı, 1953 yılında onarım görmüştür.