Pamukkale
Point
Find a guide to explore this place.
The ancient spa city located on the travertines, which is the tourist attraction of Pamukkale, is quite impressive with its location. B.C. Founded as a curative center around 190, Hierapolis was founded by Pergamon II. It was founded by Eumenes. It flourished as a city during both Roman and Byzantine times, with large Jewish and Orthodox Christian communities making up most of its population. However, repeated earthquakes brought disaster to the city, and Hierapolis was abandoned after an earthquake in 1334 AD. During your visit, I definitely recommend you to see the Roman Theatre, agora area and the on-site museum.
From mid-October to March, last tickets are sold at 17:00.
Byzantine Gate of the Martyrdom of St. Philip the Apostle
Entering from the south gate, pass the 5th-century Byzantine gate made of travertine blocks and marble and proceed past the Doric columns of the 1st-century gymnasium. This gymnasium, an important building in Hierapolis, a health-oriented place, was destroyed in the 7th century earthquake. Continue forward for the foundations of the Temple of Apollo. As in the temple, the eunuch priests tended to the temple's divination. This power was allegedly concentrated in the priests, who breathed poisonous fumes from the adjacent Plutonium (Pluto, the god of the underworld). Apparently, only the priests understood the secret of holding the breath of these fumes from Hades, immediately killing the small animals and birds they sacrificed.
Built in stages by Emperors Hadrian and Septimius Severus, the magnificent Roman Theater could seat more than 12,000 spectators. The stage survives mostly with some decorative panels and VIP "box" seats in the front row.
After leaving the theatre, the tracks continue uphill and to the left, heading towards a less visited but complex octagonal structure where St. Philip the Apostle is believed to have been martyred.
Hellenistic Theater on Frontinus Street
From the martyrdom, a rough road, offering magnificent views of the site and the plains beyond, heads west up the hillside, over the 2nd century Agora, towards the completely ruined Hellenistic Theatre. The agora, one of the largest discovered to date, was surrounded by marble porticoes with Ionic columns on three sides and a basilica on the fourth side.
From the theater, follow the steeply overgrown diagonal path towards the poplars to reach the agora (alternatively, return to the Martyrdom of St. Philip the Apostle for an easier route). As you walk downhill from the agora, you will return to the ridgeline, which is the main road. Turn right on colonnaded Frontinus Street, where some original floors and columns remain. Monumental arches once bordered both ends of the city's main commercial street. The ruined Arch of Domitian is located at the southern end; Just before this is the large toilet building of Hierapolis.
Beyond the Arch of Domitian are the ruined Roman Baths, and beyond these an Appian Way-style paved road passes a remarkable necropolis, the northern gate of which extends into the hills. The tombs range from circular tumulus style to ornate double-storey sarcophagi. History of Pamukkale
We are sure that Pamukkale will fascinate you at first sight. 2 thousand years ago, the Kingdom of Pergamum could not resist this attraction and built the City of Hierapolis next to the travertines. During this period, Hierapolis served as a thermal health center, and its springs, believed to be healing, were visited by people from different parts of Anatolia seeking health and beauty for thousands of years. Today, thermal pools continue to be visited in search of beauty and health. You can also swim in the waters where people of the ancient world swam thousands of years ago and watch the magnificent view of the travertines. However, this natural beauty, which took thousands of years to form, is quite delicate. That's why you can only walk around certain parts of it and enter its waters. Those who want to stay in Pamukkale for a longer time and benefit from its healing waters can stay in the thermal facilities located near the ancient city and travertines and enjoy massages, thermal waters and mud baths.
Pamukkale Entrance Fee
The entrance fee to Pamukkale Travertines in 2022 is 200 TL for an adult. There is no entrance fee for students under the age of 18 and teachers of the Ministry of National Education. However, we recommend that you purchase a Museum Card. So you can enter all museums for free throughout the year
While You're At It
When you come to visit Pamukkale, you can visit many historical places and museums around Denizli. You can add more historical places and museums to visit in Denizli to your route by visiting the Denizli Museums page on our website.
Features
Services Offered
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
@mehmetnadirulua2169
Temmuz 2022 Kutban Bayramı'nın son günü Pamukkale'yi ziyaret ettik. Bayramın son günü olmasina rağmen giriş ücretliydi ve çok uzun bir kuyruk vardı. 65 yaş üstü, öğretmen ve öğrencilere ücretsiz müze kartı olanlara indirimli. Pamukkale eskiden de çok güzeldi yine çok güzel. Girişten itibaren yukarıya çıkılan yol boyunca sahte traventenler ekleyerek bunları çocuk havuzuna çevirmiş olsalar da güzel. Gerçek traventenler susuz bir halde güneş altında yanarken suyu kazılan arklarla kim bilir nereye tahliye etmiş olsalar bile yine güzel. İçeride çay 18 lira Küçük su 8 lira bir top dondurma 23 lira, bir kutu fanta 30 lira, bir bardak portakal suyu 50 lira olsa da Pamukkale güzel. Cin deliği mevkiini, "saat 19.00 da kapanacak burası" diye hükmeden ve 10 dakika kala iceridekiler geç çıkıyor ben kapattım burayı diyerek kapatan görevliye hakkımızı helal etmiyoruz. Kızım burayı çok merek ederek gelmişti. Herşeye rağmen Pamukkale çok güzel ve mutlaka görülmelidir.
@suzanozkale
Bugün ziyaret ettim. Giriş ücreti 200tl ve 0-6 yaş ücretsiz. Ama müze kartı ile giriş 60tl. Güney kapısından girerek yolculuk yapmanızı tavsiye ederim. Havuz ücreti 130 TL kişi başı tabi bu turistler için Türkler için 70tl. Havuz çok pis kesinlikle girmeyin. İçeride piknik masaları var, rahatlıkla atıştırmalıklar getirip yiyebilirsiniz.17.00 gibi giriş yaptım 20.30 da çıkış yaptım. Gayet keyifliydi, yorumlarda terlikle gelin yazısını gördüm, kesinlikle gerek yok. Yollar taş ve toprak old için terlikler ayaklarınızı ağrıyor kesinlikle güzel-rahat bir spor ayakkabı ile gelin rahat edin. Yalnızca yanınızda bı poşet ya da çanta getirip travertenlere girerken çıkarır çantanıza koyarsınız. Zaten terlikle de giremiyosunuz travertenlerin old kısma. Görevliler geziyor ve sürekli uyariyorlar. 3 ve 7 yaşındaki 2 çocuklarımla geldim bayağı yorulduk gezdik çocuklar mutlu old. Yalnızca şuna dikkat etmelisiniz kapalı müzeler 18.45 te kapanıyor.
@gokhanunlu2178
25 tl ücretle otopatk mevcut. Yaşlılar ve küçük çocuklar için yorucu olacaktır. Girişler müze kart ile ücretsiz. Çok kalabalık girişler. Müze kartınızı alıp gelmenizi yada uygulamasını indirerek giriş yapmanızı tavsiye ediyorum. Muhteşem bir yer. İçeride kleopatra havuzunada 70 tl gibi bir ekstra ücretle girmeniz mümkün. Yanınıza mutlaka alıştırmalık yiyecek alın. İçecek alın. Çünkü fiyatlar Bodrumu aratmıyor. Güney kapı ve kuzey kapı gibi yerlere servisler ile 20tl civarı ücretle yürümek istemiyorsanız gidebilirsiniz. Keşke havuz gibi yerleri devletimiz işletsede fiyatlar Türk vatandaşları için daha uygun hale gelse. Kalite, istihdam dahada verimli olur diye düşünüyorum.
@mehmetaliardic
Kesinlikle en az bir kez ziyaret edilmesi gereken doğa harikası yerlerden. Giriş için müze kartı yeterli. Müze kartınız yoksa çıkartabiliyorsunuz. 60 TL(Temmuz 2022). 18 yaşa kadar ücretsiz giriş sağlanıyor. Hierapolis Antik Kenti içerisinde kalıyor. Sadece travertenleri değil tüm antik kenti gezmenizi öneririm. KESİNLİKLE yürüyüş ayakkabısı ile gidin. Biz terlik ile gittik ve büyük hata ettik. Travertenlere girerken zaten çıplak ayak ile giriliyor. Güney kapı girişinden girerseniz üstten alta doğru inebiliyorsunuz. Suya giriş serbest. Sabah erken saatte gitmenizi öneririm. Sonradan çok kalabalıklaşıyor. Yanınıza şapka gözlük vs almanızı da öneririm. Bu muhteşem yerin Türkiye'de olması ve bir Türk olarak herkesin görmesini tavsiye ediyorum. Tüm alanı da gezerek güzel bir gün geçirebilirsiniz. Girişte motorlu araç kiralaması var ama biz tercih etmedik. Uzun uzun gezmek isterseniz çok tavsiye etmem. Ama yürüme sıkıntısı olanlar için kolaylık olabilir. Doğal havuzu ziyaret etmeyi de unutmayın.
@sinangulec6133
Yaklaşık 20 yıl önce ziyaret etmiştim. Cok değişmiş ama travertenler için aynı şeyi söylemek zor. Turizm adına doğal zenginliği heba ettikten sonra geri döndürmek zor. Tıpkı Ege Akdeniz sahilleri gibi Istanbul gibi. Geldik ve 20 TL park ucretiyle karşılaştık. Aşağıda kalmak yerine yukarıdaki kapiya arabayla çıktık. Agustos sıcağında burayı gezmek hiç akıllıca bir fikir değil öğrenmiş olduk. Mümkünse bahar veya kış. Muzekartim var ailece rahatça girdik. Içerisi alisveris cok pahali yine. Bir top donurma yine 23 TL. Efeste cocuk isteyince kiramadim mecburen aldik. Bu sefer erteledik dondurmayi. Dolaşacak alanda antik kent var ve cok büyük alan. Elektrikli araclar var sizi gezdirmek için ama bizim TL yenik düşüyor. Her sey bize pahalı geliyor turistlere göre. Grupla gezilecek yer degil. Bir ailede yetişkin kız oraya gidecem diyor anne babası olmaz cok nasil gidelim diyor. Kız ille gidecem diyor sonra ne yaptılar bilmiyorum. Serbest gezin az yorulursunuz yani.
@ebrucobanoglu1108
Bayıldım desem yeridir. Mutlaka görmelisiniz. Pamuk gibi bembeyaz bekliyordum ama sanırım suyun azalmasından dolayı kahverengine dönüşler olmuş. Fotoğraflarda gördüğümüz o şahane bölüme giriş yok orası doğallığını koruyor. Güzelliğini yitirmeden görülmesi gerekenler listesine almalısınız. Traverterlerde dizlerinize kadar suya giriyorsunuz. İsterseniz kili vücudunuza sürüp güneşlenebilirsiniz. Terlik ya da ayakkabı giyilmiyor. Mutlaka sırt çantanız olsun. Çok keyif alarak tepeye kadar çıktık. Traverterlerden sonra tepede müze , antik kent ve antik havuz oldukça büyüleyici. Antik havuz çok doluydu. Girmeyi tercih etmedik. Yiyecek, içecek malesef ki aşırı pahalı. Buna çözüm bulmalılar. 85₺ ye dondurma olur mu? Aşağıda müzeye girmeden önce herhangi marketten çantanıza yiyecek, içecek koyup yukarı çıkmanız daha mantıklı. Pahalılığına anlam veremedim. 18 yaş altı çocuklar kimliği olmak şartı ile ücretsiz. Öğretmen ücretsiz. 60₺ ye müzekart alıp girmeniz mantıklı. Yoksa giriş 200₺ ne yazık ki. Şort, haşema, kısa elbise, şapka vs. tercih etmenizde fayda var. İyi tatiller...
@edizburakaksoy657
Kesinlijle muhteşem gözüküyorlar biz güney girişinden girdik arabayla giriş 20tl otopark a girmek icin otopark a girdikten sonra antik sehir ve travertenlerin icine girmek için ekstra bir para ödemeniz gerekiyor 18 yaş altına ücretsiz (kimlik gerekli) 18 yaş üstüde müzekart ile girebilmektedir içeride travertenler,müze ve çeşitli havuzlar bulunmaktadır rehber eşliğinde yada kendiniz gezebilirsiniz isterseniz ordaki golf arabalarında gezebilirsiniz (kiralamanız gerek) ve ücretler biraz uçuk özellikle içerdeki kafede yiyecek ve içecekler çok pahalı bir su 20tl mesela yada 3 top dondurma 85tl yiyeceklerde bir o kadar pahalı gelmeden önce yemek yemenizi tavsiye ederim ayrıca suyunuzuda yanınızdan getirmenizi tavsiye ediyorum ama unutanlar içinde içerdeki çeşmelerden içebilirsiniz. Açıkçası benim en çok hoşuma giden kısmı travertenler oldu isterseniz mayonuzla gelip içinde oturabilirsiniz yada ayakkabılarınızı çıkarıp içinde yürüyebilirsiniz (terlik veya ayakkabıyla girmek yasak) dikkatli olmanızda fayda var çünkü bazı taşlar çok kayıyor. Gelip görmenizi tavsiye ederim.
@seyyah7129
Tarihin ve doğanın birleştiği muhteşem Pamukkale. İnsanların aklına direk travertenler geliyor fakat pamukkale aslında roma döneminde kurulmuş kocaman bir şehir. Travertenler sadece bu şehrin bir parçası. İçerisinde tarihi kalıntılar, müzeler, antik tiyatro, kilise vb. onlarca tarihi eser mevcut. Tavsiye üzerine güney kapısından giriş yaptık. Travertenlere oldukça yakın. Fakat Travertenler çok kalabalık. Adım atacak yer yok. Türk ten çok yabancı var. Muzekart ile giriş yapılabiliyor. Muzekart almadan girmek isterseniz 200 TL. Muzekart orada hemen çıkıyor. 60 TL verip müzekart çıkartın böylece 1 sene tüm müzeleri ücretsiz gezersiniz. 18 yaş altı çocuklar ücretsiz. Girişte golf arabaları var kişi başı 20 TL ile yorulmadan gidip gelebilirsiniz. Travertenler giriş kısmı yosun tuttuğu için çok kaygan. Dikkatli olun düşenleri gördüm. Terlik ile oraya girmek yasak. Zarar vermemek için. Fakat kaydırmaz deniz terliği giyebilirsiniz. Travertenlerin hemen yanında 3 adet müze var. İçerisinde heykeller, mozeleler, dönemde kullanılan kap, kaçak vb. ürünler var. Müzelerden çıktıktan sonra antik tiyatroyu mutlaka gezin. Devasa ve çok güzel. Akşam saatlerine yakın giderseniz daha iyi olur. Hava çok sıcak bu aralar. Akşam 17.00 gibi girilip sıcağa yakalanmadan gezmek en mantıklı.