Abdi Celebi Mosque
4.7
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
- Local Guide
- Attractions
- Abdi Celebi Mosque
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
4.7
Scoring :
@mehmetkaracadag3590
Banisi, Çelebi Abdullah Abdurrahman Efendi’dir. Bazı kaynaklarda “Yedim içtim”, “Sanki yedim” diye adlandırılmakta ise de, Hadika’da “Çilingir Camii” olarak kaydedilmiştir. Mimar Sinan tarafından 1533-34 tarihinde yapılmıştır.
@muhammed135
Geldiğimiz yönde, Sulu Manastır'a gelmeden aşağıya, caddeye inen yolda, Abdi Çelebi Camii vardır. Çilingirler Mescidi olarak da bilinir. Vaktiyle Sinan'ın yaptığı bu cami hayırsever bir hanımın himmetiyle 19. yüzyılda ampir tarzında yeniden yapıldığı için aslıyla ilgisi kalmamıştır. İçinde, Enver Paşa'nın karısı Naciye Sultan'ın armağan ettiği bir avize asılıdır. Murat Belge, İstanbul Gezi Rehberi, s. 161, İletişim Yay., 9. Baskı Sessiz sakin, güzel bir cami. Diğer camilerde olduğu gibi kadınlar mahfili köşede saçma sapan bir halde değil. Caminin yaklaşık üçte biri, doğu-batı yönünde boylamasına kadınlara ayrılmış. Bu yönüyle diğer birçok camiden ayrılıyor. Caminin iç temizliği gayet iyi. Murat Belge'nin dediği gibi avize hala camide. Caminin üst namaz mahfili de çok hoş. Şadırvan üstü kapalı bir alanda ve temiz. Tuvaletleri, bildiğimiz cami tuvaleti kokusuna sahip ne yazık ki ve ücretli (1 TL).
@tanersarac
Mimar Sinan'ın bölgedeki en eski camilerinden, cami hakkında bilgilendirme yazısı (kitabe) okunmayacak durumda. Fatih Müftülüğü Büyük Mimar Mimar Sinan'ın adına yakışır bir kitabe yapmalı. Cami dışında da camı hakkında herhangi bir bilgi yok.Büyük usta Sinan'ın eserine 5 yıldız, Fatih Müftülüğüne 0
@ugurgucluoglu
Ayak kokusuna çözüm bulun
@talhaozyahni6427
Kanûnî Sultan Süleyman devrinde Çelebi Abdullah b. Abdurrahman tarafından 940’ta (1533-34) Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Çilingirler Mescidi, Yedim-İçtim Mescidi, Sankiyedim Mescidi ve Yenicami isimleri ile de bilinir. Kubbesi, dört pilpâye üzerinde yer alan kemerlere oturur. Minberi 1170’te (1756-57) Mahmud Ağa tarafından yenilenmiştir. Minaresi sağındadır. Yapı üzerinde, süsleme unsuru olarak görülen dört tane ağırlık kulesine benzer eleman bulunmaktadır. Köşedeki çeşme ile üstündeki mektebin Dârüssaâde Ağası Beşir Ağa’nın hayratı olduğu bilinmektedir. Camiyi II. Abdülhamid devrinde Serasker Rıza Paşa ihya ettirmiş, Balkan ve I. Dünya Savaşı sırasında harap olduktan sonra da Süedâ Hanım adlı bir kişi tarafından tekrar onartılmıştır. Bu sürekli değişiklikler, yapıdaki Mimar Sinan üslûbunu büyük ölçüde kaybettirmiştir. Toprakla doldurulmuş bir seki üzerine inşa edilen yapının bir süre de ahır olarak kullanıldığı bilinmektedir. Mihrap çevresinde yer alan çinilerden yalnız mihrap üstündeki kitâbeli olanlar orijinaldir. Mihraptaki “kıble âyeti”nin etrafını çevreleyen çini üzerine yazılmış besmele ve İhlâs, Kâmil Akdik hattıdır. Kubbe göbeğinde ise İsmail Hakkı Altunbezer’in bir celî istifi vardır. BİBLİYOGRAFYA Ayvansarâyî, Hadîkatü’l-cevâmi‘, İstanbul 1281, I, 77; Nakkaş Sâî Mustafa Çelebi, Tezkiretü’l-ebniye, Mensur kısım, Bâb-ı Sânî, nr. 50 (nşr. Rıfkı Melûl Meriç, Mimar Sinan Hayatı, Eseri, I, Mimar Sinan’ın Hayatına, Eserlerine Dair Metinler, Ankara 1965, s. 92); Tahsin Öz, İstanbul Camileri, Ankara 1962, I, 41-42; Aptullah Kuran, Mimar Sinan, İstanbul 1986, s. 252, 269, 315; R. Ekrem Koçu, “Abdi Çelebi Camii”, İst.A, I, 24; Oktay Aslanapa, “Sinan”, İA, X, 659.
@senolsezgin
Huzur dolu hissettim.
@ibrahimgunhanba4813
Güzel cami
@mustafacanuyani970
Guzel cami
@sabire
Samatya bölgesinde bulunan tavan yapısı içinizi açan çok temiz bir cami