Malatya Arslantepe Mound Melid; It is located in the region of Arslantepe Village of Malatya, one of the most important historical centers of Southeastern Anatolia. The historical ruins of the archaeological excavations extend to prehistoric. Visitors will enjoy a lot of dazzling to explore historical reliefs and historical places in the mound. Historical Lale Castle attracts the attention of history lovers. The history of the castle dates back to the Hittites and is one of the most important historical remains of the city. Watching the fascinating view between the sewed wooden walls will give great peace to the spirit of the visitors. It is used as a place used and historically important. The church attracts travelers with historical ruins. The historical statue of Jesus in the inside reveals the extraordinary historical importance of the church. is a place. The castle was built during the Roman period and was constantly renewed. The castle is one of the few historical residues that have survived to the present day. In the castle, it is possible for visitors to watch the magnificent landscapes of history and watch those who see dazzling. The beauty and importance of the historical places in the region attracts travelers to him. The historical importance of Southeastern Anatolia reveals the historical value of this beautiful place.
Aslantepe Ören Place
4.1
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
- Local Guide
- Attractions
- Aslantepe Ören Place
Features
Services Offered





Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
4.1
Scoring :
@veyselsahin7900
Taşlar üzerine yapılmış oyma resimler çok iyi , ama yer olarak çok bakımsız ve korumasız, tarihi taşlar öylece ortada bırakılmış ve hiç bir koruma önlemde alınmamış, bu kadar önemli Bir tarihe bu kadar değersiz davranmak ancak bizde olur sanırım , yazık…
@incigoncuoglu1678
Kazılar henüz tamamlanmamış. Hoyukdeki görevli o kadar güzel bilgi veriyor ki işini böyle seven insanlar görmek çok sevindirici. Bir odada çok sayıda damga var. İnsanların yiyecek alabilmek için vergi ödemesinin ilk başlangıcı. Ticaret başlamış, güçlü olanlar ürünü toplamış sonra da kendilerine göre bir sistemle dağıtımı yapmışlar. Kapitalist sistem başlamış yani. Bir de bir odanın duvarındaki kök boyadan kadın ve erkek figürü. İlk ağızda aklıma gelenler. Ülkemizin heryeri tarih. Devasa heykelleri Ankara Arkeoloji müzesinde görmüştüm. Yerinde tekrar bütünsel bakışin yeri ayrı...
@zafererdem6916
Arslantepe höyüğü yaklaşık 7000 yıllık bir tarihi o zamanki yasam alani ve hayatı bizlere gösteren eserlere sahip ancak kazıların devam ediyor olmasımı yoksa genel olarak mi böyle bilemedim bir bakımsızlık ve düzensizlik mevcut ki birde malatya merkeze çok yakın bir konumda ben şunu anlayamıyorum böyle tarihi dokulara sahip olgulara neden yeterli değeri vermiyoruz
@oguzkaganyilmaz9079
Geçmişten günümüze tarihi kalintilarin gün yüzüne çıktığı, Göbekli tepe gibi medeniyetin aydınlatıldığı tapınaklardan biri. Giriş ücretsiz. Duvarların kerpiçleri hala ilk günkü gibi. Biz memnun kaldık.
@servetkaya2238
Bu güzel yeri nasıl yalnız bırakmışlar böyle? İlgili kurumlar ya da kuruluşlar destek verse keşke. Basit halılar serilmiş yerlere, güneşten hikayeleri oluyamıyorsunyz, önemini kavrayamıyorsunuz. Keşke göbeklitepedeki gibi sinevizyon gibi birşey yapılsa.. Giriş ücretsiz, yeter ki gelin diyor size tarih.. Hadi sizde durmayın, gidiverin ?
@omerabdurrahman
Gittiğimde atıl bir haldeydi, her şeyin üzerine perde örtmüşler ve bazı yerlerde girişe kapalıydı. Tarihi değeri olan bir yer ancak gerek yerel halk gerekse turistler tarafından yeteri kadar ilgi görmediğinden atıl ve bakımsız kaldığını sanıyorum.
@neclacelik9523
ARSLANTEPE ÖREN YERİ AÇIK HAVA MÜZESİ Giriş ücretsiz. Malatya merkeze sadece 7km uzaklıkta bulunan Arslantepe Höyüğü veya Melid’de Geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı’na(MÖ5000-MS11 yy) kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanmış, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Arslantepe Höyüğü, Anadolu’nun en eski şehir devleti olarak UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne alınmış ve bu süreçte höyükte yapılan kazılar sonucunda; kerpiç saray, tapınak, ikibini aşkın mühür baskısı gibi kaliteli metal eserler, seramik parçalarından fincana, ok ucundan boncuk tanelerine, kemik alet ve ağırşaklardan, çakmak taşlarından müzik aletlerine ve 5 bin 700 yıllık çocuk iskeleti bulunmuş. Elde edilen veriler gösteriyor ki o dönemde Arslantepe, aristokrasinin doğduğu ve Anadolu’da ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezi konumdaymış. Geç Kalkolitik Çağ’da yerel yüksek tabakalardan oluşan sınıf, politik ve dinsel egemenliğin yanı sıra ekonomiyi, ürün ve üretim idaresini ellerinde tutmaktaydı. Yörenin su kaynakları bakımından zengin, dolayısıyla tarım için son derece uygun, ayrıca sık sık taşan Fırat Irmağı’nın taşkın alanı dışında kalması gibi ayrıcalıkları, Arslantepe’nin yerleşim için tercih edilmesinde önemli etken. Yörenin doğal yapısından kaynaklanan gücü, yüksek tarım potansiyeli ile birleşince Arslantepe, topraklarını denetim altında tutabilen ve bölgedeki hammaddeyi işleyen ya da en azından işlenmesini organize eden egemen bir merkez konumunu kazanmış. Ören yeri girişinde, Tunç devrine ait kerpiç ev örneği yapılmış ve Anadolu medeniyetleri müzesinde bulunan kral, iki aslan heykeli ve duvar kabartmalarının birebir taş kopyaları yerleştirilerek Arslantepe höyüğü, Açık Hava Müzesi olarak 2011 yılından beri tarih sever ziyaretçilerini kabul ediyor. Sizler de bu tarihe tanıklık etmek ister gitmeyi düşünürseniz beğenmeyi ve kaydetmeyi unutmayın.? Insta: @travelmorewandermore
@yerelistanbul
Malatya'nın 7km kuzey doğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Pazartesi hariç her gün saat 8.00-18.30 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir. Ören yeri girişinde, Tunç devrine ait kerpiç ev örneği yapılmış ve asılları Anadolu medeniyetleri müzesinde sergilenen kral, iki aslan heykeli ve duvar kabartmalarının birebir taş kopyaları yerleştirilmiştir. Türkiye’deki en büyük höyüklerden biridir. Geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Anadolu’daki ilk şehir devlet yapılanmasının ortaya çıkartıldığı Arslantepe Höyüğü, tarihsel önemi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmeye hak kazanmıştır. Kerpiç duvarlar üzerindeki duvar süslemeleri zarar görmemesi için güneşin konumuna göre zaman zaman perde ile kapatılabiliyor. Buluntuları çeşitli müzelerde sergilense de insanlık ve Anadolu tarihi için önemli bir yer olan höyük ziyaret edilebilir.
@yenirota
Zaten heykeller sahte orijinal heykeller Ankara’da bir müzede sergileniyormuş, gayet geniş ve ferah bir alan . Güzel korunmuş ve korunmasına devam edilmesi için bazı bölgelere geçiş yasaklanmış . Her tarafta bilgi yazıları var fakat tarihçe hakkında , koyulan yazılarda baktığım yerin neresi ve ne için kullandığına dair herhangi bir bilgi yok . ( boru şeklinde şeyler var çıkmış kazıda ama o ne ? Ne için kullanılmış bilgi sıfır) bunun yanısıra gayet güzel bir yer olmuş açık hava ücretsiz ve gezerken sıkılmak yerine şaşırarak izleyeceğiniz bir yer . Etnik desenler mevcut ilgi uyandırıyor . Tuvalet var fakat kadın / erkek ortak kullanım , saçma olmuş . Fakat temizliğine gelirsek ve her gün yüzlerce kişi gelmiş olmasını baz alırsak mis gibi temizliğe söylenecek sözüm yok . Gidip görülmeli mi mutlaka ?
@kadikoy
Çok güzel bir yer. Malatya da tarih meraklılarını kaçırmaması gereken bir yer. Ailenizle beraber rahatlıkla gezebilirsiniz. Yarım gün çok rahat yeter. Otopark sorunu yok ben gittiğimde çok kalabalıkta değildi.
@antalyarehber
Bugün ilk kez "resmileşmesinden" sonra gezdiğim, sitayiş ile bahsetmem gerekirken gezim sonrası pek bir üzgün ayrıldığım açık hava müzesi Üzüldüm, çünkü Unesco dünya miras listesine dahil olmasına rağmen, dünyanın en eski kılınç'ı burada çıkartılmasına rağmen, milattan önceki yaşam hakkında çokça bilgi verebilecek hâlde iken, maalesef gerek gezim süreci/sunum, gerek çıkartılan ürünlerin hiç bir şekilde yer almaması(bazılarının korunması gerekli anlayış gösteriyorum), gerekse de tam manasıyla başı boş bir yer olması hasebiyle pek bir şaşırdım ve üzüldüm Başta Efes olmak üzere, diğer bir çok kapalı/açık müzeleri gezmiş kişi olarak bu yerin bu kadar yavan bırakılmasına şaşkınlığımı orada bulunan güvenlikçi beylere de dile getirdim onlarda pek birşey diyemedi hali ile mesela bu yerin girişi mutlaka paralı/müze kart ile olmalı mesela bu yerin reklamı güzel yapılıp daha gezilebilecek hale getirilmeli Bakanlığın, Valiliğin, Büyükşehir Belediyesinin ciddi emek vermesi gerekli UNESCO Dünya miras listesine girdikten sonra kısa bir bahsi geçip sonradan sahip çıkılmaması ne acı Bu yerin hemen bitişiğindeki bahçe arkadaşımın ailesine ait olması sebebiyle uzun süredir bu yerden haberdar idim. Örneğin buraya uzun süre ciddi emekler veren İtalyan bayan profesör vardı ve tabii onun ekibi Diyeceğim o ki, hak edildiği şekilde yeniden düzenlenip, Malatyamız içinde inşallah "mantıklı şekilde pazarlanabilir/sunulabilir" !