Aziz Vukolos Church
Point
Find a guide to explore this place.
Aziz Vukolos İzmir is one of the popular places. Aziz Vukolos Church or a known name, Ayavukla Church is the Greek Orthodox Church in Izmir. It is named after Vukolos, the first bishop of Izmir. It is one of the few church buildings that are in good condition after the renovations between the churches in Izmir. The Church of Aziz Vukolos was brought into the Archeology Museum in 1924, because many buildings were damaged in the Izmir fire in 1922 because of the lack of damage. At the same time, Atatürk visited this place, and also wrote an article that he was pleased to see here in the museum souvenir book. You can apply for a local guide to update the information on the page. & nbsp;
You can contact us from the contact page to become a local guide.
Features
Services Offered
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
@akinkanat7632
Restore edildikten sonra bu kiliseyi gezmiştim. O zamandan beri biraz "eskimiş" olsa da, hâlâ görülmeye değer bir bina. Cemaati var mı, bilmiyorum gerçi. Hiç olmazsa tarih turizmi bakımından önemli bir destinasyon olabilir.
@yakupondes2869
Aziz Vukolos Kilisesi (Saint Voukolos Church) Aziz Yuhanna tarafından İzmir Psikoposluğu’na atanan Aziz Vukolos (Voukla) ile bu isme kavuşmuş kilise 1886 yılında temeli atılarak, 19. Yüzyılda ibadete açılmış. Kilisenin diğer adı Ayavukla Kilisesi. İzmir kiliseleri arasında tadilatlar sonrası en iyi durumda olan birkaç kilise binasından biri. Bir diğer ismi Gözlü Kilise. Kilise, Büyük İzmir Yangınından etkilenmeyen merkezdeki tek Ortodoks Rum Mabedidir. Kilise Basmane’nin doğu tarafında yer alıyor. Altınpark arkasından yürüyerek veya Hilal’e doğru giderken Yıldız Spor Tesislerini geçtikten sonra sağdan ulaşabilirsiniz.
@hasancabu
Basmaneden,Kemer tarafına yürüyerek giderken,sokak içinde, Muhteşem bir taş bina Gözüme ilişti. Beni adeta gel beni incele,der gibi bir hali vardı.Ona doğru döndümuhtesem,bir giriş kapısı,kilitli idi. Yapmam geren tek şey, etrafında dönerek, giriş kapısını bulmak idi. Neyse ki bir çevre temizliği yapan,beni yönlendirdi. İçeriden daha azametli görünüyordu.Pekçok fotoğraf çektim. Hemen sağında ise, BASIN MÜZESİ ziyareti ettim. Yıllar önce,Türk basınına hizmetleri geçmiş aletleri ve fotoğrafları incele fırsatı buldum. Beğendim. Kutlarım.
@ezgiberktas
Aktif bir kilise degil o yüzden gidin görün diyemem ama yaninda küçük bi alandaki basın müzesi gayet donanimli ve güzel.
@kaancini
Bulunduğu çevre biraz karışık gurup gitmekte fayda. Kilisiye uzak olmasına karşın Özellikle Oteller sokağı ve Dönertaş civarı kendinizi Türkiye sınırları dışında hissedeceğiniz bölge.
@melihakkas9519
Kulturel acidan gorulmesi gereken bir yer aziz vukolos kilisesi fakat gazeteciler cemiyeti ve basin müzesiyle ayni bahceyi paylasiyor suan müze olarak sergileniyor herhangi bir ibadet yapilmiyor. Giriste herhangi bir ucret alinmiyor. Ayrica belirtmek isterim gunduz vakti gitmek isterseniz google map sokak aralarina sokuyor ve dolandiriyor ana cadde uzerinden devam ederseniz direk sokagina giris yapan bi ara yol var bilginiz olsun. Tarihcesini ise merak ederseniz fotograflar arasinda olmasi gerekli cekip yuklemistim. Rum Ortodoks inancındaki Ermeniler tarafından 1886'da inşa edilmeye başlayan Aziz Vukolos Kilisesi, 1887'de ibadete açıldı.[1][2][4] 1922 İzmir Yangını'nda Ermenilerin hasar görmeyen tek yapısı oldu.[4] Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu kilise cemaati İzmir'den ayrıldı.[5] Şubat 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle kilise, İzmir Arkeoloji Müzesi'ne ev sahipliği yapmaya başladı.[1] Bu dönemde kilisedeki fresklerin üzeri örtüldü.[4] 1951'de müzenin Kültürpark'taki yeni yerine taşınmasıyla kilise, opera çalışma salonu ve depo işlevi görmeye başladı.[6][7] 1975'te "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescillendi.[6] 1990'da çıkan bir yangında hasar gördü ve kullanılamaz hâle geldi.[2][6] 2003'te İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kullanımına verildi.[6] Aralık 2008'de kilisede restorasyon çalışmaları başladı.[6] Restorasyon çalışmalarının 2010'da tamamlanmasının ardından kilise, kültürel etkinlikler için kullanılmaya başladı; kilisenin dört eklentisinden ikisinde ise İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ile Hanife Çetiner ve Esin Yılmaz Anı Evi açıldı.[6][8][9][10] 17 Ağustos 2014'te kilisede 1922'den sonra ilk kez Meryem'in Göğe Çıkışı için bir ayin düzenlendi.[11] 2015, 2016 ve 2018'de de çeşitli ayinler gerçekleştirildi.[12][13][14]
@tumemere
1 yildizi elbette kiliseye degil belediyeye ve ilgili kurumlara veriyorum. Boyle muhtesem tarihi bir yapiyi ve orada bulunan basin muzesini bu kadar izole ve korunaksiz biraktiklari icin. Dun ilk kez bir konser vesilesiyle gorme sansim oldu. Bulundugu konuma hava kararinca hatta belki aydinlikta bile, ozellikle korkmadan gitmek ve oradan donmek zor. En azindan yoldan kiliseye baglanan sokak Dario Moreno sokagi ya da Balat'ta benzerleri yapilan bir sokaga donusturulebilir, aydinlatilip yurunebilir hale getirilebilir, bu haliyle insanlarin gitmekten cekinebilecegi, yalnizliga terk edilmis gibi duran tarihi eser olarak kalacaktir. Madem sanata dair etkinlikler duzenleniyor, basin muzesi de orada, en azindan tek basina gelmek isteyen kadinlar icin biraz daha guvenilir ve kiliseye ve muzeye yakisan varis yolu tanzim edilmeli.
@tugbayildiz2736
Belediyenin etkinliği vesilesiyle görmüş olduk gayet güzel restore edilmiş bir kilise
@ozgurarat
A capella Gramafon Çok sesli koro konserinin gerçekleştirildiği gün; muhteşem bir grup ile kilisenin muhteşem akustik birleşmesi, harika bir armoni ortaya koymuş... Tek kelime ile muhteşemdi...
@Gezen Kadın
İyi durumda... Bahçesindeki basın müzesi ile birlikte ziyaret için gitmeye değer. Ulaşımı kolay, çevre..güvenlik... gibi şeyleri dert etmeyin gidin bence. Sıkıntılı bir ortam yok.
@rotabelli
İyi durumda... Bahçesindeki basın müzesi ile birlikte ziyaret için gitmeye değer. Ulaşımı kolay, çevre..güvenlik... gibi şeyleri dert etmeyin gidin bence. Sıkıntılı bir ortam yok.
@Gezen Kadın
Aziz Vukolos Kilisesi, Aziz Yuhanna’nın müritlerinden Aziz Vukolos’a ithaf edilmiş ve adını da buradan almış. 19.yüzyılda Rum Ortodoks cemaati tarafında yapılmış olan kilise, cemaati kalmayınca atıl durumda kalmış. 14 Şubat 1924’te, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği ile, İzmir'in ilk arkeoloji müzesi olarak Asar-ı Atika Müzesi adıyla hizmet vermeye başlamış. Müzeden sonra devlet opera balesinin deposu olarak kullanılan bina, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, bugün etkinlik ve sergilerin yapıldığı bir kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Herkese açık olan kiliseye giriş ücretsiz.
@Gezen Kadın
Ulaşımı kolay. Üstelik burada ki konserler de çok güzel oluyor. En son benim de üyesi olduğum İZMA Geleneksel Türk Sanat Müziği korosunun konseri 29.12.2022de burada oldu. Etkinlikleri takip edin ve izleyin derim.