Dara Mesopotamia Ruins
4.9
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
Dara Mesopotamia ruins are one of the popular places in Mardin. This page was created automatically by localbot to provide information about Dara Mesopotamia ruins. As soon as we will be updated by our local guide team and more detailed information will be shared. Dara Mesopotamia to get more information about the ruins of this page again visit this page again. You can look at the comments section to read the thoughts of local guides Dara Mesopotamia ruins. You can visit our Mardin page to explore more places from Mardin region.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
4.9
Scoring :
@ercanozcelik9432
Dara Antik Kenti - Mardin Dara Antik Kenti Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer almaktadır. Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti’nin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 metre yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi’ne kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.
@gurkankipik891
Çok etkileyici. Büyük olan bölümde üstü cam ile kapatılmış kemiklerle dolu bir alan mevcut. Kesinlikle görülmeye deger bir antik kent. Giriş ücretsiz. Kapıda yerel gönüllü (gönlünüzden ne koparsa) rehberler var. Gitmişken az ilerde köy içindeki sarnıcı es gecmeyin.
@neclaakkaya4716
Muthis atmosferi olan,tarih kokan bir yer,kazi calismalrina da katilan ve evinin altinda bu tarihi yeri bulan ve tanitimina buyuk emegi gecen Mehmet Darakaya bize aktarim yapti,gozyaslarima hakim olamadim,nasil bir emekle bu tarihi yer gun yuzune cikmis inanilir gibi degil,Mehmet beye Turkiye cok sey borclu,azmi,caliskanligi herkese ornek
@hsncrk
Antik adı Anastasiopolis olan kentin İlk kuruluşunun tarihi net bilgiler içermemektedir.Antik Dara, yüzyıllar boyunca Mezopotamya’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak kayıtlarda yer alırken, kentin Pers İmparatoru Darius ile Büyük İskender’in savaşına tanıklık ettiğini arkeolojik kalıntılar ve arşivlerde geçmekte.Persler, 363 yılında Nusaybin’i alınca Doğu’nun Efesi olarak bilinen Dara Antik kenti Roma İmparatorluğu’nun sınırı haline gelmiş. Şehir 5. yüzyılda İmparator Anastasius tarafından ileri sınır kapısı olarak tahkim edilmiş; 100 yıl sonra da Perslerin eline geçmiş. Kent, 7. yüzyılın sonlarına doğru Emeviler, daha sonra Abbasîler, 15. yüzyılda da Osmanlıların hakimiyetine girmiştir.
@mehmetaci
Dara (antik kent) Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer almaktadır. Antik adı Anastasiopolis olan kentin İlk kuruluşunun tarihi net bilgiler içermemektedir.Antik Dara, yüzyıllar boyunca Mezopotamya’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak kayıtlarda yer alırken, kentin Pers İmparatoru Darius ile Büyük İskender’in savaşına tanıklık ettiğini arkeolojik kalıntılar ve arşivlerde geçmekte.Persler, 363 yılında Nusaybin’i alınca Doğu’nun Efesi olarak bilinen Dara Antik kenti Roma İmparatorluğu’nun sınırı haline gelmiş. Şehir 5. yüzyılda İmparator Anastasius tarafından ileri sınır kapısı olarak tahkim edilmiş; 100 yıl sonra da Perslerin eline geçmiş. Kent, 7. yüzyılın sonlarına doğru Emeviler, daha sonra Abbasîler, 15. yüzyılda da Osmanlıların hakimiyetine girmiştir.
@meltemyilmaz8845
Dara Antik Kenti Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer almaktadır. Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti’nin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 metre yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi’ne kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.
@yasarkarabiyik1282
Mezopotamya'nın en ünlü kenti Mardin Dara Harabeleri 7 bin senelik geçmişiyle bölgenin en önemli antik kentlerinden birisi. Kesinlikle görmelisiniz. Kaya mezarları ve su sarnıcı görülmeye değer. Çok önemli bir noktadan bahsetmek istiyorum. Dara antik kentini gezerken yöre halkından birisi olan Sabri isimli arkadaşı muhakkak bulun. Sorarsanız zaten gösterirler. Cep telefonunuzla size sütüdyo kalitesinde resimler çekiyor. Kendisi ile tesadüfen tanıştık iyi kalpli konuşma engeli olan bir kardeşimiz kendisi para istemedi ama biz yinede biraz harçlık olsun diye verdik. Ayrıca su sarnıcının orada evi bulunan beyefendi çok iyi niyetli bir insan. Sarnıcın yakınında taze nane otlu ayranı denemenizi öneririm. Herşey çok güzeldi teşekkür ederim
@nisakulcu
Antik kent giriş ücretsiz. Çok sıcak olduğu için şapkasız gezilmez. Toplu mezar olan alan çok ilginçti bence görülmesi gereken bir yer.
@ebrubalci2669
Dara Antik kenti Mardin'e uzak bir mesafede bulunuyor. Araba park yeri ve girişte yeme içme, WC ler ve küçük hediyelik tezgahlar var. Antik kente giriş ücretsiz. Girişte sizi küçük rehber çocuklar karşılıyor. Bizi küçük Mustafa gezdirdi, o kadar çok bilgi verdi ki inanılmaz bir anlatım yeteneği var. Çocuklar dilenmiyor. Birini alıp geziye başlayın. Sizden telefonunuzu istediğinde güvenle verebilirsiniz. Mustafa o kadar güzel fotolar çekti ki biz o açıyı yakalayamazdık, rehberlik sonrası çocuklara harçlık verin gönlünüzden ne koparsa ? çok kalabalık turist yoğunluğu var. Nekropol alanını Adnan Polat destek vererek düzeltirmiş, önceden kemikler ortalıkta ve insanlar üzerinden geçiyormuş, Adnan bey sayesinde cam bir bölmeler ile koruma altına alınmış. Çıkışta meşhur Naneli Ayranı içmeden gitmeyin. Sarnıç da buraya yakın iki adım ilerde, ama sıcakta yine de arabayla gidin, orda da park yeri var.
@esraerkus
Roma döneminden kalma garnizon bir şehir olan Dara, zamanında Roma imparatorluğunun sınırlarını koruması için kurulmuş ve toplu mezarların bulunduğu bir askeri şehirdir. Oraya gittiğimizde devam eden bir kazı çalışması yoktu ve keşfedilmeyi bekleyen çoğu yer toprak altında ambiyansı çok farklı bir yer, biraz daha ilerisinde zindanları da vardı bu zindanlarda eskiden su depolanıyormus sonradan zindan yapmışlar o yapıları görüpte etkilenmemek elde değil kesinlikle tavsiye ediyorum hemde ücretsiz girebiliyorsunuz herkes gidip görebilir .Birde Dara ya gelipte naneli ayranıni içmemek olmaz hemen dibinde kafeler var orda ayran içtik hem uygundu hemde çok lezzetliydi.
@yerelistanbul
Mardin de Nusaybin yolunda tebeladı takip edilip bir kısmı gidiş geliş dar bir yoldan ulaşılıyor... Otopark yok ama araç park edecek bir alan var... Yoğun günlerde otopark sorunu olabilir... Giriş Üçretsiz... Antik kent bir kaç bölüm den oluşuyor... Biz sadece nekropol (mezarlık) alanını dolaştık.. Yakınındaki dayrulzaferan a yetişmek için diğer bölümler i gezmedik. (17 30 da kapanıyor).Birazda Dara da kazı çalışması devam ettiği için... Fotoğraf inceleme derken hızlı bir geziyle 20 dakika da bitiyor... Gelmiş ken uğrayın..