Imaret mosque
4.9
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
- Local Guide
- Attractions
- Imaret mosque
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
4.9
Scoring :
@mustafaasga
Tarihi mekan
@emrecaliskan1692
Güzel
@mostafamegahed
Çok güzel
@kenanhazar6883
Görmeye değer bir eser. Huzurlu bir nefes almak için bahçesinde oturabilirsiniz. Özellikle yivli minaresi bir mühendislik harikası. Yıllardır Afyonkarahisar'dan geçerim. Kaleye çıkarım, o bölgedeki mahalleleri gezerim. Ama trafik sebebi ile buraya inmemiştim, bu sefer trafik yoktu ama vakit gece idi. İnşallah gündüz gözü ile gelip göreceğim.
@mustafagumus8727
Afyonkarahisar ın bakımlı güzel ve iyi korunmuş tarihî camisi... içi gibi dış avlusu ve şadırvanı da çok güzel...
@gokselgoktepe
İçi huzur dolu, gezmesi keyifli görülmesi gereken bir şey. Karşısında bulunan dondurmacılardan bir dondurma alıp bahçesinde yiyerek yıllar önce sizin gibi oralarda oturmuş insanları hayal edebilirsiniz. Yukarı kısmında el sanatlarının sergilendiği bir bölüm var her zaman açık olmuyor ama var ise bakarsınız.
@cetingundogdu7183
Tarih ve maneviyat kokan camiilerimizden.Fâtih Sultan Mehmed ve II. Bayezid devirleri ricâlinden Vezîriâzam Gedik Ahmed Paşa (ö. 1482) tarafından yaptırılmış olup cami, medrese, sıbyan mektebi ve hamamdan meydana gelir. Kesin inşa tarihi tesbit edilememekte, Gedik Ahmed Paşa’nın Anadolu beylerbeyiliği sırasında ve 1470 yılı civarında yapıldığı sanılmaktadır. Caminin taçkapısı üzerinde bulunan kitâbe 1210 (1795-96) tarihli tamirata aittir. Cami 1940’ta Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden yapılırcasına tekrar tamir ettirilmiş, bu arada medrese ile hamam da elden geçirilmiştir. Aynı yıllarda külliyenin çevresindeki birtakım binaların yıktırılarak etrafının açıldığı, ancak bu faaliyet sırasında sıbyan mektebinin ortadan kaldırıldığı anlaşılmaktadır. Günümüzde cami ile hamam aslî vazifelerini sürdürmekte, medrese ise müze olarak kullanılmaktadır. Bugünkü şehrin merkezinde yer alan külliyede gelişigüzel bir yerleşim gözlenir. Yapı topluluğunun en önemli unsuru ve çekirdeği olan cami güneybatısındaki medreseye göre çukurda kalmakta, ayrıca kuzeydoğusundaki hamam tarafından da kısmen perdelenmektedir.
@aleynakara
Afyonkarahisar merkez Kurtuluş Caddesi'ndedir. Camiyi Sadrazam Gedik Ahmet Paşa, 1472’de Mimar Ayaz Ağa’ya yaptırmıştır. Bu yüzden Gedik Ahmet Paşa Camisi (İmaret Cami) adıyla da tanınır.Nakışları Abdüssamedoğlu Hasan’ındır. Camiyi 1795’te Müftfzade Ahmet restore ettirmiştir. Ters "T" biçiminde ardarda iki kubbeli planlıdır. Kuzeydeki son cemaat yeri 6 yuvarlak sütun, 5 sivri kemerli ve 5 sekizgen kasnaklı kubbeyle örtülüdür. Tek şerefeli minaresi, yivli burma biçimlerle süslüdür. Yivlerin arası lacivert renkli çinilerle kaplıdır. Mukarnaslı giriş kapısı kalem işlemeli mermerdendir. Üzerindeki onarım yazısı 1795 tarihini taşımaktadır. Doğu, batı ve kuzey duvarlarında iki, kıble duvarında üç sıra pencere vardır. "T" biçimindeki iç mekanı iki büyük kubbe, iki yanda sıralanan odaları da üçer küçük kubbe örtmektedir. Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Külliyesi'nin bir yapısıdır.
@emrephoto
Fatih doneminde yapilan kulliye yapisinin camisidir.Gezilip gorulesi bir yer.Sadirvaninin akustigi harika. Caminin hemen arka tarafinda medresesi de var. On tarafinda ise hamami mevcut.
@antalyayasam
Afyon buram buram ecdat kokuyor, her adımda tarih yatıyor.Fatih sultan Mehmet Han zamanında inşaa edilmiş muazzam görülesi bir camî Şerif.