Sivas Ulu Mosque
Point
Find a guide to explore this place.
Sivas Ulu Mosque is one of the oldest mosques in Turkey and is now full of people from different cultures. Sivas Ulu Mosque is shown as the first stop to the mountains from Istanbul to the mountains after the breathtaking Islands in Trabzon. Sivas Ulu Mosque, which is one of the most popular holiday venues of Turkey today, is the pearl stone of Islamic history, including a great architectural character. Sultan IV. Murad Masjid is only one of the beautiful examples of historical Ottoman architecture. it comes out. The building was broken and ruined before the mosque. With its walls of sand and bricks, the mosque has a design with straw and its details are decorated with corner porting filling. Different environmental models can be observed on the outside of the mosque. Geometric and rainfoot shapes, elegant breaks on both sides of a window and stone blocks rising as stairs. The architectural details are equipped with complex gilding decorations. This mosque is used for various entertainment activities. In addition, communities organize monotheism religious activities and maintain Islamic culture. Some communities organize social activities as well as worship in this mosque. For example, university students meet at Sivas Ulu Mosque to have fun together. Especially in the month of Ramadan, the Ramadan clubs established around the mosque and the roofs have become traditional. makes an important place to be seen. In addition, to visit Sivas Saltuklu Caravanserai in Sivas is one of the things that should be done with Sivas Ulu Mosque. This abstract caravanserai XII. and XIV. It is a beauty name that was built between centuries and where primitives were identified. & NBSP; around the mosque, there are conservative minarets, mansions and wooden houses to go to Altınsaç Village. This trip is worth dating into the beauty of Sivas for the discovery of all places to visit.
Features
Services Offered
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
@semihdoslu
Bursa’nın tarihi sembollerinden olan cami, Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. Yirmi kubbeli yapı, Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş camidir. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılmaktadır. Caminin kündekari tekniği ile yapılmış minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin en önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseridir. Caminin duvarlarında bulunan 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında farklı hattatlar tarafından yazılmış 192 adet hat levhası ve duvar yazısı, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilir. Caminin iç mekanında, tepesi açık bir kubbenin altında bulunan şadırvan, Ulu Cami’nin dikkat çekici özelliklerindendir.
@ahmetduran165
Muhteşem bir eser. İnsan içinde namaz kılarken ayrı bir feyiz alıyor. Minaresinin yamuk oluşu ayrı bir güzellik. Caminin bahçesindeki mübarekleride ziyaret etmeden ayrılmayın sakın.
@halilture
Ecdat yadıgarı bır eser rabbım ezanını dındırmesın ınsallah.Bursa Ulu Camii Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Türkiye'nin en önemli camilerinden bir tanesidir. Bursa'nın Osmanlı hakimiyetine girmesinden sonra bölgede birçok mimari eser konumlandırılmıştır Anadolu toprakları Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra ele geçirilen topraklardır. Bu sebeple İslamiyet'in ibadet yerleri olan camiler Anadolu topraklarında oldukça fazla bulunur. Ülkemizin her köşesinde binlerce cami bulunur. Müslümanların toplu olarak ibadetlerini yapabilmeleri için camiler oldukça önemlidir. Türkiye'nin en görkemli camileri arasında bulunan Bursa Ulu Camii de bu camilerden bir tanesidir. Bursa Ulu Cami ile ilgili detayları derledik. Bursa Ulu Camii Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Türkiye'nin en önemli camilerinden bir tanesidir. Bursa'nın Osmanlı hakimiyetine girmesinden sonra bölgede birçok mimari eser konumlandırılmıştır. Bunlardan bir tanesi de burada bulunan camilerdir. Bursa Ulu Cami ile ilgili birçok detay ziyaretçiler tarafından merak edilmektedir Bursa Ulu Camii Bursa Merkezde, Atatürk Caddesi, Orhan Gazi Parkı'nın bulunduğu alanda Yıldırım Bayezid tarafından 1396- 1400 yılları arasında yaptırılmış olan bir camidir. Bursa Ulu Cami bugün Bursa'nın en çok ziyaret edilen yapılarından bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple oldukça önemli bir mimari yapıdır. Bursa Ulu Cami Özellikleri Bursa Ulu Cami Beyazıt tarafından yaptırılmış Osmanlı erken dönem mimari eserleri arasında çok kubbeli anıtsal yapılardan ilki olarak bilinmektedir. Caminin inşaat bittikten sonra ilk namazı Yıldırım Beyazıt, Molla Fenari, Emir Sultan’ın da bulunduğu bir cemaatle Somuncu Baba kıldırmıştır. Caminin ilk İmam ise Mevlid-i Şerif'in yazarı Süleyman Çelebi’dir. Caminin içinde kubbenin altında yer alan şadırvanın 16 köşeli havuzu 33 çanaklı fıskiyesi bulunur. Camii bitiş tarihi minber kapısı üzerindeki kitabede yazılıdır. Cami minareleri ise farklı dönemlerde yapılmıştır. Batıdaki ilk minare Yıldırım Beyazıt zamanında yapılırken, doğudaki minare Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Timur'un 1402'de Anadolu'yu istila etmesinden sonra Cami tahrip edilmiş daha sonra tamiratlar yapılmıştır. Toplam 3165 metrekare olan Bursa Ulu Cami, Ulu camilerin arasındaki en büyüğü olarak bilinir. Ulu cami 12 ayak üzerine 20 kubbe ile örtülmüştür. Caminin üstünde bulunan kubbenin üstü ise açıktır. Hava sirkülasyonu sağlar.
@jeremyrobinson
1396-1400 yılları arasında yapılmıştır bu Camii. Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilklerindendir.. Ulu Cami’nin 12 büyük 4 köşeli paye üzerine oturan yirmi kubbesi bulunuyor. Yıldırım Bayezid’in 1396 Niğbolu zaferinden sonra Ulu Cami inşaatına başlandığı söyleniyor. Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı, aralarında Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan’ın da olduğu cemaatte Somuncu Baba namazı kıldırmıştır. Ulu Cami’nin ilk imamı, Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebidir. Toplam iç alanı üç bin yüz altmış beş metrekaredir. Türkiye’deki Ulu Camilerin en büyüğüdür Bursamızdaki Ulu Camii. 12 ayak üzerine 20 kubbe ile üzeri örtülmüş olan caminin ortasındaki kubbenin üstü açıktır. Son yıllarda bu açıklık camla kaplandı. Duvarları tümüyle düzgün kesme taş ile örülmüştür. Ulu Cami’nin iç duvarlarını süsleyen levhaların çoğunun altında, hattatının imzası bulunmakta. Büyük çoğunluğunun eksikleri Hattat Şefik Bey tarafından düzeltilmiş ve yeniden yazılmıştır. Cami içinde on üç ayrı yazı karakteri ile kırk bir ayrı hattat tarafından, duvara yazılmış seksen yedi levha halinde yüz doksan iki adet yazı mevcuttur. Ayrıca çok değerli saatler mevcuttur ve şamdanlar ve Kur’an-ı Kerim'ler bulunuyor..
@mubierra
1396 - 1400 yıllarında Yıldırım Bayazit Han tarafından zafer nişanesi olarak 20 cami adağının yerine Damadı Emirsultan hazretlerinin " 20 kubbeli büyük bir cami yap " tavsiyesi üzerine inşa edilen ve Bursa'nın Ulucamisi İslam beldelerinin de 5. Manevi büyük Camiisi olan Bursa UluCamii.. En hayret uyandıran meselelerden birisi de minberinin özellikleri, ilk özelliği çivi çakmadan kakma sanatı ile yapılmış olması, diğeri ise üzerinde güneş sistemini sembolize eden figürler bulunması, üstelik astronomik olarak ölçülü dizayn edilmişler, 2013 yılında Japonların bunu incelediğini gezegenlerin ve güneşin birebir gerçek uzaklıklarının ölçeklenerek işlendiği haberini okumuştum. İnternetten sizde bulabilirsiniz bu haberi. O yıllar da bu kadar detaylı bilgilerin bir cami minberine işlenmiş olması gerçekten hayret verici. Üstün bir astronomi ve matematik işi bu. Tabiri caizse bugünün müslümanlarının yaptığı tembellikten ve politize edilmiş bilimden kaynaklanan din bilimle çelişir tabusunu yıkmak için son derece önemli bir delil. Vesselam...
@erhanerbil7614
Cami Bursa’nın merkezinde tarihi eserlerin neredeyse tam ortasında bulunmaktadır. Gerçekten harika bir mimari ile yapılmış. Bayram günü gittik ve inanılmaz bir kalabalık vardı; Caminin içi ve dışı gayet temizdi. Ufak bir eleştiri yapmak gerekirse, Camiyi ziyarete gelip fotoğraf çekenler ön saflarda ibadetlerini gerçekleştiren kişilerin yanlarında fotoğraflar çekerek rahatsız ediyorlar. İbadete ayrılan kısma ziyaret amaçlı kişiler girmezse daha iyi olur gibi. Onun haricinde herşeyiyle mükemmel bir yapıt. Ulu Cami, Yıldırım Bayezid tarafından, Niğbolu Zaferi sonrasında (1396-1399) yaptırılmıştır. 20 kubbesiyle 12 fil ayağı üzerinde yükselen Ulu Cami, çok kubbeli camilerin en anıtsal örnegidir. Caminin doğu, bat ve kuzey cephelerinde birer kapısı bulunmaktadır. Orta kubbesinin üstü cam olup, altında mermer bir şadırvan bulunmaktadir. İki minaresinden batıda olanı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır. 1571 yılına tarihlenen mihrabı ve Kündekari tekniği ile yapılmış olan minberi, eşine az rastlanılır bir sanat eseridir. 19 yy.’ın ikinci yarısı ve 20.yy.’ın başlarına tarihlenen 192 adet hat, özgün örnekler arasında gösterilmektedir.
@aylin4422
Bursa'nın bu en büyük camisinin yapımına 1. murat zamanında baslanmis, yıldırım bayazit zamaninda devam edilmiş ve çelebi mehmet zamanında bitirilmistir. ulucami, düz çatılı selçuklu camilerinin kubbeli düzene çevrilmis ilk örnegidir. boyutları 56x88 m. olan ulucami 20 kubbelidir içinde 12 büyük ayak vardır. bu ayaklar cami için bes sahina çevirir. bes sahindan her biri dört kubbe ile örtülüdür. tel kafesli orta kubbeden bol ışık girer. ulucami'nin çok kubbeli olugundan baska özellikleri de vardır: içindeki sadırvan ve havuzu, abanozdan çivisiz olarak yapılan ve türk doğramacılığının bir saheseri olan minberi, duvarlarını süsleyen ünlü hattatların birbirinden, güzel yazıları.. ortadaki kubbenin altında bulunan sadırvan 18 köselidir. fiskiyeden akan sular 3 katli ve 8 delikli yalaklarin birinden obürüne geçerek, caminin sessizligi içinde kulaga çok hos gelen bir şırıltı ile havuza dökülür. havuzun çevresinde abdest almak için 16 musluk vardır bursa'nın en büyük camii olan ulu cami iki minarelidir.
@mustafaarslan4712
Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. Anadolu’daki mimarlık tarihinde, cami iç mekân fikrinin gelişmesinde önemli bir yapıdır. Avlusuna üç yönden girişi ve düz damlı, dikdörtgen planlı, kufe tipli cami sınıfına giren ender örneklerdendir. Kubbe fikrinin henüz gelişmediği bir dönemde yapılmıştır. Bazı bilim adamlarına göre Danişmendi dönemi eseri olarak da kabul edilmektedir. Danışmendliler 1085–1178 yıları arasında Sivas, Kayseri ve Malatya’ya yerleşmişlerdir. Tokat, Niksar Ulu Camii (1145), Kayseri Ulu Camii (XII. yüzyıl ortaları), Tokat Yağıbasan (Çukur) Medrese (1151-52), Niksar Melik Nizamettin Yağıbasan (1157-58), Niksar Kulak Tekkesi ile Türbesi; Kayseri-Pınarbaşı –Türbe Köyü Melik Danişmend Kümbeti, Danişmentli eserlerinden bazılarıdır.
@sumeyyea4020
Cami güzel eski ancak çok yıpranmış ve iyi bir restorasyona ihtiyacı var. Camiyi bilmeyen biri olarak en sağda bulunan kapıdan girdik. Hanımlar kısmı ise en solda bulunan kapı imiş. Arada bir kapı var oradan girdik lakin çıkamadık. Kapı erkekler kısmından kilitleniyor. Aksi şekilde çıkmanız mümkün değil. En dışarıdan dolaşmanız lazım lakin bizim ayakkabılarımız diğer tarafta olduğu için çıkamadık. Kapının erkekler tarafından kilitlenmesi hiç iyi değil ya oraya kapı yapmayın dışarıdan dolaşalım ki bu kadınları camide istemeyen zihniyetin işine geliyor. Yada kapıyı açın namaz vakti dışında biz de caminin içinde dolaşabilelim.
@keremkilic1600
Gerçekten muazzam bir yapıt. Minaresi yıllar önce eğik yapılmış. Sebebini ben de bilmiyorum. Camii şehir merkezinde bulunmakta. Etrafında birçok tarihi eser bulunmakta. Otopark anlamında herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız 50 metre karşısında ücretli otopark bulunmakta. Caminin içi ise diğer camilerden farklı olarak; yatay değil dikey. Yani caminin içindeki kolonlar camiyi dikey haline getiriyor. Eğer ki vaktiniz varsa Caminin hemen karşısında bulunun Gök Medrese'yi gezmenizi tavsiye ederim.
@fatihdelen
Sivas'a her gittiğimde gidip namaz kildigim ve manevi ortamı çok etkilendigim bir camii ? Kesinlikle gidip görün 50 tane kemerli sütun var içeride gerçekten çok güzel bir eser ?