Uzunköprü (Ergene Bridge)
3.8
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
- Local Guide
- Attractions
- Uzunköprü (Ergene Bridge)
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
3.8
Scoring :
@ibrahimyildiz3152
Türkiye'nin ve Edirne'nin en önemli kültür miraslarından biri olan Uzunköprü... II. Murad döneminde 1427 yılında yapımına başlanan köprü on altı yılda bitirilmiş ve 1443 yılında hizmete girmiştir. Dünyanın en uzun taş köprüsüdür.Uzunköprü'nün ustası Muslihittin Bey’dir. (Ustamızın isminin Milli Eğitim Müdürlüğümüzce bir okula verilmesi ayrıca takdire şayandır.) Edirne Salnamesi’nde 1392 metre uzunluğunda, 5.50 metre genişliğinde olduğundan bahsedilen köprünün, bugünkü uzunluğu 1272 metredir. Genişliği ise 1964 onarımında iki yanına balkon biçiminde genişlemeler yapılarak 6.80 – 6.90 metreye çıkarılmıştır. İlk yapımında 174 yüksek kemerli olan köprünün, günümüzde 164 yüksek kemeri ayaktadır. Ergene kesimine rastlayan büyük gözlerin sağ ve solunda, boşaltma gözleri yer almaktadır. Köprünün toplam yedi boşaltma gözü bulunmaktadır. Köprü ayaklarında ve kemer kilit taşları üzerinde güç ve kuvveti sembolize eden bir takım hayvan figürleri ve stilize bitki motifleri bulunmaktadır. Burada yer alan hayvan figürlerinden aslanın arka ayakları arkasında Ay’ı temsil eden kadın başı görülmektedir. Bu betimleme ile aynı yüzde aksi içerisinde lale motifi de yer almaktadır. Ayrıca diğer yüzde, yine gücü ve uzun yaşamı sembolize eden fil betimi görülmektedir. Köprübaşında yer alan ve sonradan taşınan çeşmesinin üzerinde orijinal hali Yunan işgalinde kazınmış olan Sultan II. Mahmud’un onarım yazıtını temsilen, günümüzde bu bölüme yeni harflerle yazılmış bir mermer kitabe koyulmuştur. Tamir kitabesinin alt ve üst kısmında “S” ve “C” kıvrımları ve gül motifleri mevcuttur. Günümüzde halen kullanılmakta olan köprünün, 2.55 metre yüksekliğinde, 4.50 metre genişliğinde üçgen biçimli tarih köşkü ve iki balkonu bulunmaktadır. Köprünün restorasyonu Karayolları Genel Müdürlüğünce 2014 programına alınmıştır. Köprü, Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca 16/07/2010 tarihinde tescil edilmiştir.
@gezdimgordumreh7083
Tarihi uzun köprü… Gerçekten de uzun. Yapıldığı zaman düşünülürse övgüye layık. Yapımı 16 yıl sürmüştür. Müslihittin usta yapmış. Ergene nehri kıyısında bulunuyor. Köprünün ilçeden çıkışında özgürlük anıtı da tarihi bir yapıdır.
@sehererden6804
Maalesef tadilata girmiş, yaklaşık 1 2 sene sürecekmis oranin halkindan edindiğimiz bilgiye göre. O yüzden oraya kadar gitmeden mutlaka bitip bitmediğini öğrenin. Fotoğrafta yer alan küçücük bir kısmını görüp geri dönmek zorunda kaldık.
@eraytuncel
Arkadaşlar 23 temmuzda gittik ve malesef hiçbir yerde tadilatta olduğu bilgisi yazmadığı için, Google da da "şuan açık" yazdığı için tam anlamıyla Şok yaşadık. Ve çevresi itibariyle kesinlikle dünya mirasina yakışmayacak şekilde bakımsız bırakılmıştı.yani köprüyü göremediğimiz gibi etrafı da çer çöp yuvasına dönmüş. Buna çok üzüldük.
@abdurrahimvural9524
Köprü restorasyon sürecinde bu kısımdaki giriş askeriyenin önünde olduğu için beş dk bile durdurmuyorlar. II. Murad döneminde 1427 yılında yapımına başlanan köprü on altı yılda bitirilmiş ( 2 küsür senede bittiği de söyleniyor) ve 1443 yılında hizmete girmiştir. Dünyanın en uzun taş köprüsüdür.Uzunköprü'nün ustası Muslihittin Bey’dir. Edirne Salnamesi’nde 1392 metre uzunluğunda, 5.50 metre genişliğinde olduğundan bahsedilen köprünün, bugünkü uzunluğu 1272 metredir. Genişliği ise 1964 onarımında iki yanına balkon biçiminde genişlemeler yapılarak 6.80 – 6.90 metreye çıkarılmıştır. İlk yapımında 174 yüksek kemerli olan köprünün, günümüzde 164 yüksek kemeri ayaktadır. Edirne Salnamesi’nde 1392 metre uzunluğunda, 5.50 metre genişliğinde olduğundan bahsedilen köprünün, bugünkü uzunluğu 1272 metredir. Genişliği ise 1964 onarımında iki yanına balkon biçiminde genişlemeler yapılarak 6.80 – 6.90 metreye çıkarılmıştır. İlk yapımında 174 yüksek kemerli olan köprünün, günümüzde 164 yüksek kemeri ayaktadır.
@cansudlk
Güzelim köprü devre dışı bırakılmış içler acısı bir halde konuyu gündem yapmak gerek