Zağnos Pasha Mosque
5.0
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
Zağnos Pasha Mosque is one of the religious places with Balıkesir. This page was created automatically by localbot to provide information about Zağnos Pasha Mosque. As soon as we will be updated by our local guide team and more detailed information will be shared. For more information about Zağnos Pasha Mosque, visit this page again soon. You can look at the comments section of local guides to read the thoughts of Zağnos Pasha Mosque. You can visit our Balıkesir page to explore more places to visit from Balıkesir region.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
5.0
Scoring :
@eyupunsal
Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir kentinde bulunan bir cami. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Zağnos Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırılmıştır. Günümüzde hamamı ve camisi ayaktadır. Çevresindeki türbe, muvakkithane ve hamam ile birlikte bir külliyedir. İstanbul’un fethini Fatih’e çocukluğundan beri zihnen aşılayan ve fetih sırasında ordunun başında kumandan olan Zağnos Paşa’nın türbesi de caminin avlusunda bulunuyor.
@serkancakarer9713
Sultan Murat'in damadi ve Fatih Sultan Mehmet'in hem lalasi hem de kayinpederi olan Zaganos Pasa tarafindan 1461 yilinda yaptirilmis olan cami. Cami cevresindeki genis meydanda Pasa Hamami, Karesi Turbesi, oturma alanlari ve çay evleri var. Balikesir'in en turistik bölgesi. Görmekte fayda var...
@muhammethayir1511
Tarihi bir cami. Etrafı tertemiz ve kafelerin çokluğu ile dikkat çekiyor. Atatürk’ün hutbe okuduğu cami olarak bilinir. Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir kentinde bulunan bir cami. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden Zağnos Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırılmıştır. Günümüzde hamamı ve camisi ayaktadır. Çevresindeki türbe, muvakkithane ve hamam ile birlikte bir külliyedir. Cami, Fatih'in 48 adamının görevlendirilmesiyle 6 haftada yaptırılmış ve 3 Mart 1461 günü büyük bir törenle ibadete açılmıştır. Arnavut İskender Bey'in yol arkadaşı Vrana Konti'nin oğlu olan Zağnos Paşa tarafından 1460-61 yıllarında yaptırılmıştır. 1897 yılındaki bir depremde büyük hasar görmüştür. 1902'de yeniden inşa edilmiştir. 1000 kişilik kapasitesiyle Balıkesir'in en büyük camisidir. Şehrin tam ortasında yer almaktadır. Mehmet Akif Ersoy, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde bu camide bir hutbe vermiş ve vatanı kurtarma konusunda halkı heyecanlandırmıştır. Ayrıca Atatürk'ün hutbe okuduğu ilk ve tek camidir. O hutbe, Balıkesir Hutbesi olarak bilinir. Caminin minaresinden şehrin her tarafı izlenebilmektedir.
@erkankulaksiz9210
Balıkesir'in en büyük camisi olan Zağanos Paşa Camii, 1464 yılında Fatih Sultan Mehmet'i veziri Zağanos paşa tarafından yaptırılmış. Şehrin merkezine çok yakın olan camiinin yanında Zağanos paşanın Türbesi de ziyarete açık durumda.
@selcenodacioglu
Güzel, sakin bir cami, Zağnos Paşa ve ailesinin kabirleri hemen yanında, merkezi konumda, mezar taşlarını incelemenizi öneririm, bazı taşların alt kısımlarının restorasyon sebebiyle beton ve toprak altında kalması dışında güzel muhafaza edilmiş...
@mehmettaskin7412
Kentin merkezinde, Mustafa Fakıh Mahallesi’nde, çarşı içerisinde yer alır. Cami, türbe ve hamamdan oluşan bir külliye durumundadır. Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Mehmed Paşa tarafından 1461’de yaptırılmıştır. Külliyeden sadece hamam orijinal durumunda günümüze gelebilmiştir. 1897 yılında yıkılan cami ve türbe 1908’de Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından yeniden yaptırılmıştır. Balıkesir’in en büyük camisi olup, kare plânlıdır. Düzgün yontma taş ve kesme taştan yapılmıştır. Ortada dört ayak üzerine oturtulmuş merkezi bir kubbe etrafında dört adet köşe kubbesi ve aralarında yarım daire tonozlar yerleştirilerek yapılmıştır. Caminin son cemaat yeri yoktur. İç bölüme kuzey, doğu ve batıdaki çift kanatlı ahşap kapılarla girilir. Üç yanda da kapıların önünde dört köşeli mermer sütunların taşıdığı, ahşap tavanlı, kurşun kaplı, eğimli bir çatı ile örtülü sundurmalar yer almaktadır. Caminin ahşap kadınlar mahfili, kuzey koridoru boyunca uzanır. Ahşap yivli altı sütuna oturan mahfil, kafeslidir. Giriş kapısı dışarıdadır. Mihrap, son dönem Türk sanatı özelliklerini taşıyan en güzel örneklerdendir. Minare caminin kuzeybatı köşesindedir. Balıkesir eşrafından Arabacıoğulları’ndan Hacı Hafız Efendi yaptırmıştır. Barok üslupta ve kesme taştandır. Merkezi kubbe 1897 depreminde yıkılmış,1902 tarihinde yeniden yapılmıştır. Kapı üzerinde Kelime-i Tevhid Ebced hesabı ile ilk inşaat tarihi olan h. 865 (1464) tarihi okunmaktadır. Caminin avlusunda, biri kuzeyde, diğeri batıda olmak üzere iki şadırvan bulunmaktadır. Kuzeydeki şadırvan on iki köşelidir. Mermer şadırvanın içi Paşa Hamamı'ndan gelen su ile doludur. Ortasında mermerden, dilimli fıskiyesi vardır. Son yıllarda şadırvanın üstü beş sade sütuna oturan bir kubbe ile örtülmüştür. Diğer şadırvan ise, caminin ikinci kez yapımında yapılmıştır. Biçimi ve örtüsü açısından kuzeydekinin aynıdır. Yalnız musluklu panolarda kabartma süsler vardır ve fıskiyesi farklıdır. Ayrıca caminin dışında, kuzeydoğu köşesinde, mermerden beş yüzlü bir şadırvan daha vardır. Her yüzünde, kemerler ile bağlanmış çift gömme sütunlar bulunmaktadır. Caminin avlusunun güneyinde, güneş saati vardır. Kısa ve kalın bir sütunun üzerine oturtulmuş bir tablada saat dilimleri işaretlenmiştir. Ortasında demir bir çubuk vardır. Saat demir çerçeveli olup dilimler silinmiştir.